Вход
София
Времето в София 10 o C

Археолози настояват Могилата Малтепе от 1- 2 век след Христа да се превърне в музей

Археолози настояват Могилата Малтепе от 1- 2 век след Христа да се превърне в музей

на 18.09.2020
10756
0
Археолози настояват Могилата Малтепе от 1- 2 век след Христа да се превърне в музей
Автор: ПИК
18.09.2020
0
10756

Завърши археологическото проучване на Могилата Малтепе от 1- 2 век след Христа край село Маноле. Припомням, че разкритата през 2019 година внушителна кула от римско време, висока повече от 20 метра, се превърна в истинска сензация, като очакванията бяха при последващи разкопки да бъде намерено и гробно съоръжение. Това, което в крайна сметка стана ясно след няколко месеца работа на обекта през лятото е, че гробница няма и че най-голямата могила на Балканския полуостров - Малтепе е изкуствено изграден насип като на върха се е извисявал  култов храм. Междувременно преди старта на проучванията тази година трябваше да се извърши и укрепване на разрушените от дъждовете участъци от кулата, чиято конструкция е била компрометирана още през 16 век от набезите на иманяри. Сега градежът е вече засипан и тепърва ще се обсъжда как да бъде  възстановен и експониран  храмовия комплекс.

Рухна кулата на Малтепе в Пловдив

Рухна кулата на Малтепе в Пловдив

Част от 23-метровия обект на Малтепе, считан досега за...

на 20.05.2020

"Това съоръжение представлява един подземен фундамент, чиято цел е била да държи, да изведе на голяма височина една постройка, изградена с колонада, така наречената храмова постройка и поради тази причина в края на годината започнахме да засипваме южната стена, но тъй като в края на годината нямахме време  и средства, оставихме за тази година засипването, но преждевременно през февруари се срути част от фасадния слой и по-голямо разрушение имаше в югоизточния ъгъл на най-горната част на структурата поради факта, че вътре е издълбана от иманяри. Тази година възстановихме градежа на 5 метра от върха", каза директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов в ефира на БНР.

И още от категорично установеното при разкопките:

"Цялата периферия в кръг е проучена. Ние открихме 5 капитела, 2 фрагмента от барабанните колони и 30 квадрови блока. Всичко това е било горе, те са били част от 5 стъпален мраморен постамент, който е стоял на фундамента и над него е била изградена храмова постройка, чиято височина като изчисляваме диаметъра на колоните и капителите е била около 4 метра", допълни Кисьов.

Могилата да се превърне в музей на открито - за такова бъдеще на обекта ще настояват археолозите. След края на техните проучвания е ред на инженерите и архитектите да преценят как това да се случи. Според доц. Кисьов единият вариант е да бъде свален насипът от северната страна на Малтепе, така че да се види фундаментът, върху който е стоял и храмът. Туристическа атракция може да бъде според него и 40-метровият иманярски тунел в основата, който е запазен напълно. На ход са администрацията на Община Марица, която стана инициатор на начинанието преди 3 години и Министерството на културата. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34287
архив

След като изпробва в продължение на четири часа рокли в един магазин, млада дама най-сетне възкликва пред продавачката: – Най-после! Ето, вижте, това е точно обратното на онова, което търся!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x