Архимандрит Никанор пред ПИК: Това лято ще бъде последното за коронавируса. Конфронтацията трябва да спре - лошото не се побеждава с лошо 

АВТОРСКИ НОВИНИ

Архимандрит Никанор пред ПИК: Това лято ще бъде последното за коронавируса. Конфронтацията трябва да спре - лошото не се побеждава с лошо 

66132
на 02.05.2021
Архимандрит Никанор пред ПИК: Това лято ще бъде последното за коронавируса. Конфронтацията трябва да спре - лошото не се побеждава с лошо 

Възкресение Христово е най-светлият празник за православните християни. Коронавирусът, който преобърна целия свят, все още не е отминал. В България ситуацията е по-спокойна, отколкото беше преди година в навечерието на празника. 

препоръчано

Игуменът на Църногорския манастир "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян" в Гигинци архимандрит Никанор преболедува коронавируса още през миналата година. С типичната си мъдрост на духовник той посрещна болестта и успя да се излекува. 

Отец Никанор е най-известният монах в България.  Стана популярен с миналото си на брокер на "Уолстрийт". Решил да се замонаши, след като разбрал, че не може и не иска да мисли само как да печели пари. Завършил е училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Посрещаме Възкресение Христово и отново сме с маски и ограничения. Вижда ли му се краят, отче?

- Имам вътрешно убеждение, че това лято, което ни предстои, ще е последното за пандемията. Лошото е, че ние не си извадихме поука.

- Май не станахме по-добри. Вижте и политиците - продължават да сеят омраза. Защо това изпитание не ни вразуми?

- За жалост се връща една конфронтация. Трябва да сме по-конструктивни. 

Хората трябва да се пазят от лошите и от противоречивите новини, които понякога стигат до крайност дори. 

Жалко е, че се забравя едно много важно нещо - лошото не се побеждава с лошо.

Няма значение дали си политик, или друг човек - не може с лошо. Нищо не се постига с конфронтация и зла умисъл. Трябва градивност. 

- Когато пандемията ни връхлетя, ми казахте, че вярващите ще минат по-лесно през нея?!

- Убеден съм в това и сега. Вярващите имат упование в Бога, че той няма да ги остави.

Да, отидоха си много свещеници от коронавируса. 

Но дори на болничния одър на вярващия му е по-леко, защото знае, че не свършва с края на земния си живот. Вярващият не се бои от смъртта. Трябва по-често да мислим за нея, за да живеем по-добре и да се стараем да бъдем добри и благочестиви.

Проблемът е, че има вярващи, които не са съвсем вярващи, а по-скоро имат психологически особености. Те бяха много емоционално шокирани от това, което се случи. И реагираха, меко казано, странно. Говоря за противниците на ваксините, за любителите на конспиративните теории.

-  Все още обаче в цял свят се спори за и против ваксините, конспиративните теории са много...

- Не трябва в никакъв случай да се вярва на такива глупости като конспиративните теории. Вирусът съществува. Ясно е. Но човечеството се е сблъсквало и с по-лоши болести. Всичко сме преодолявали. И коронавирусът ще си отиде. Ще отмине.

- Вие ваксинирахте ли се?

- Аз се ваксинирах по естествен път. Имам антитела, защото преболедувах. 

Но ние в манастира нямаме верови и догматичесеки пречки да се ваксинираме. Когато дойде времето, ще го направим. 

- Заплашени сме и от война. Дрънкат се оръжия над Черно море. Хората са уплашени. Какво да правят?

- Всеки от нас трябва да се моли повече. Да има икона вкъщи, да си казва молитвата и да не върши зло. От там започват нещата - от всеки човек. 

Аз вярвам, че няма да се стигне до война. Историята е показала, че войните никога не са довеждали до нищо добро, дори за победителите. 

- Имате ли послание към атеистите на този голям празник?

- Ние, вярващите християни, не гледаме на тях като на врагове. За нас те са ближни. 

- Какво е вашето пожелание към българите на Възкресение Христово?

- Нека тази година с Божията помощ да ни донесе избавление от тези беди, които ни се стовариха. И да започнем отново с добро. 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това