Вход
София
Времето в София -1 o C

Асоциацията на прокурорите твърдо зад Иван Гешев: Това беше най-прозрачната процедура изцяло според законите и Конституцията

Асоциацията на прокурорите твърдо зад Иван Гешев: Това беше най-прозрачната процедура изцяло според законите и Конституцията

на 18.11.2019
22348
21
Асоциацията на прокурорите твърдо зад Иван Гешев: Това беше най-прозрачната процедура изцяло според законите и Конституцията
Автор: ПИК
18.11.2019
21
22348

"За първи път при действието на сегашната нормативна уредба гласът на магистратите беше отчетен при проведената процедура за избор на следващ главен прокурор. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от Висшия съдебен съвет." Това каза пред БНТ Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията по повод изборан на нов главетн прокурор и безапелационната подкрепа за Иван Гешев. 

По думите му Асоциацията на прокурорите в България е взела активно участие в процеса - първо в консултациите при президента, като излезли с мотивирано становище какви трябва да са професионалните качества на кандидата, задали са въпроси при прослушването на Иван Гешев пред ВСС, както и са изразили своята подкрепа, на базата на всички законови критерии. За първи път се провежда толкова открита и публична процедура, каза Владимир Николов.

Той коментира, че трябва да бъде зачетено правото на глас на всички хора от системата, които са изразили своята подкрепа за Иван Гешев.

"Номинацията на г-н Иван Гешев беше направена от целия състав на прокурорската колегия на ВСС, там за първи път участват и избрани пряко от прокурорите и следователите наши колеги. Всички те застанаха с името си, с честта си, с професионалните си достойнства зад тази номинация. Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите, да защити своето мнение", допълни още Николов. 

Днес от Асоциацията на прокурорите излязоха и с официално становище: 

"Във връзка с проведената процедурата за избор на главен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изказва своята загриженост и категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяванетона недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев.  

Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитанена правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите.  Това на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерииса мотивирали двадесет от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев.

Настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган- Висшия съдебен съвет на Република България, които  открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н  Гешев.

Асоциацията на прокурорите в България неотклонно ще брани законността, справедливостта и доброто име на всички работещи в Прокуратурата на Република България честни и достойни професионалисти. Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската. В тази връзка винаги сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме принципите на ненамеса в кадровата политика на съдийската общност, зачитане на независимостта и самоуправлението на съда и уважение към колегите съдии.  Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании.

Бихме искали да поставим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор,  с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?

В заключение, призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и  за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България".

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Ееех Nideлко, излиза му задните частни на тоя гологлавия. Защо не коментираш писмото на баща си, където разказва какви заплахи и тормоз е имало срещу него когато е казал лошо мнение за този Гешев. Или и ти като Морозов си готов да предадеш родителите си.. Ю
2
Ще го подкрепят, къде ще ходят? За тях може и да няма опция да станат общински съветници. Направо на борсата ще ги прати това муле Гешев.
3
Нед ялко е като Караибрахим във "Време разделно". Еничарството го изправи срещу брат му и баща му.
4
Щом прокурорите подкрепят Гешеф, значи всички са охлепани с компромати, Гешеж ги държи с тях и си пазят местенцата
5
Соросоидни вибраторски говеда я да лапате умрелия к-ур на Рада гъза ,вместо да цапате с говната си мавърски сайта смрадлива измет отпадъчна!
6
има червеноухи помияри да ви ЕПМ-айчина приматски уроди от сабалян почвате да повръщате гнусните си карантии !
7
точно и вяярно си оххаректеризирал първите 4 кретена от гейската клика на шибаните продажни мръсници на агнешките главички,тая траверска драгалевска пасмина Гешев трябва да я унищожи тотално със ударно вкарване в пандиза на мангала съсипал държавата с измамната приватизация,прокобата с неговите схеми и продажно-ментеливи медии и сайтове и големия мустакат крадец-беглец! Това престъпно трио ако бъде ударено както му е редно вибраторската нагла дружинка е заминала на бунището!
8
умри псе еничарско
9
стига вече, става досадно
10
Милиционерска асоциация?!
11
Минчо до два дни да си подписал указа,защото ще последва импийчмънт!
12
Жалко щом магистрати казват че процедурата е най прозрачна и честна при факта че има състезание с един кон И магаре да бяха предложили щом няма друг кандидат и то щеше да спечели
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Асоциацията на прокурорите начело с Б.Борисов,са твърдо зад кандидатурата на най единственият Ив. Гешев!
15
червени БОКЛУЦИ, що не си...!?!
16
Господа прокурори, Глупаво и смешно е Вашето твърдение.По добре спазвайте максимата "Ако си глупав не си отваряй устата за да го доказваш"
17
Първо обаче тебе ще те одерат жив на площада варварско безродно копеле а после ще ти серат върху прогнилите от мръсотия кости дяволско вибраторско изпражнение!
18
Държава на МАФИЯТА : САМО ЗА ТАЗИ и миналата ГОДИНА !!! КТБ- пеевски "невинен"- за над 4 МИЛИАРДА лева ;; 200млн. лв- за пристанището на доган плюс 54 млн.лв.- за студен резерв+ ТЕЦ- за 3500лв. ; 43 млн.лв - за дупката - за Гергов ; 57 млн.лв. опростени на домусчиев; 500 млн. лева - кредити за фирми на пеевски ; 120 млн. лева - кредит за руменчо вълка - СИК- от държавна банка ; ; 3.5 МИЛИАРДА лева - държавен ДЪЛГ- за тръбата на путин - БЕЗ никаква НУЖДА за НАС ; 200 млн. лева - уредени от Рапона- за домусчиев от ЕС ; ТИМ- Варна ; Милиционер - за главен прокурор !? ;Заплахи към СЪДИИ; ВСЯКА година Рапона си разпределя бюджетен 'излишък - БЕЗ санкция, кохтрол от Народното събрание - над 1.5-2 МИЛИАРДА лева ;Мутри - продажни - в прокуратура и част от съдиите ; Преса- и медии- почти ВСИЧКИ под контрола на МАФИЯТА ; Ограбени пари - за втора пенсия ; КОРУПЦИЯ в обществени поръчки, къщи за 'гости" ,ремонти на фандък ,НАДУТИ цени за строеж на магистрали ;Народно събрание - под властта на МАФИЯТА и герб, дпс, бсп, атаки ; Изпълнителна власт - безличина , слуги на мафията ; Остана само част от съдиите да подчинят и ..цялата държава ще бъде под ВЛАСТТА на МУТРИТЕ - мафията , която ни ограбва всеки ден ;...И още, и още ..Власт на простолюдие, корумпирано, алчно и наагли, неграмотно, безпросветно, продукт на СЛУГИТЕ на БКП / и членове/ в миналото...ДО КОГА ???
19
Продължават да доказват какви подлоги на властващите са а не прависти каквито са се клели да бъдат... И престанете вече с това назначение дето наистина е безпрецеднтно за правовите държави макар гешевия да си мисли че той е ''безпрецедентно избран професионалист''
20
ТРИО МАЗНИ ГЛАВИ ИСКАТ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА .....КУПЕНИ ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - ПИНКУ ...!
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6634
архив

Жените казват, че харесват забавни и спонтанни мъже... Но, ако почукаш на прозореца им в полунощ, облечен като клоун, започват да крещят...

няма нови новини
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
сега
2775
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Любовникът на Дарина Павлова лъсна в сайт за възрастни - секс сцените с красавеца Джулио Берути забранени в Русия
x
Стресирани ли сте? Гушнете котката и всичко ще е окей
x