А ако не стане премиер? Ето какъв грандиозен план крои Борисов за Мария Габриел

Епицентър

А ако не стане премиер? Ето какъв грандиозен план крои Борисов за Мария Габриел

443809
на 19.05.2023
А ако не стане премиер? Ето какъв грандиозен план крои Борисов за Мария Габриел
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Заради номинацията си за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел напусна уютното си местенце като еврокомисар в Брюксел, но ако не оглави редовно правителство в партията на Бойко Борисов имат резервен, не по-малко примамлив вариант за нея, научи ПИК.

препоръчано

На първо четене, ходът на Габриел да подаде оставката си като еврокомисар, не бе навременен, тъй като шансовете й да влезе в Министерски съвет като премиер не са особено големи. На второ четене обаче, изглежда, че този ход е добре премислен и то в дългосрочен план.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов имал сериозно планове за амбициозната чиновничка и дори да не бъде избрана за министър-председател, възнамерявал да й предложи друга позиция. Най-вероятно Мария Габриел ще е кандидатът на партията за кмет на София. 

Като основен вариант се спрягаше името на Георги Георгиев. В началото на месеца пред ПИК TV Борисов обяви, че партията му вече има кандидат за мястото на Йорданка Фандъкова, а на въпрос дали това е председателят на Столичния общински съвет, отговори лаконично с "Не".

В ГЕРБ се колебаели между няколко варианта - бившия шеф на "Пирогов" Асен Балтов, проф. Тодор Кантарджиев и неврохирурга проф. Николай Габровски. 

Сега обаче на преден план излизала възможността да бъде издигната Мария Габриел, която така или иначе прекрати европейската си кариера, за да се потопи в родното политически благо, писа "Уикенд". 

Ще бъде ли Мария Габриел новият премиер на България трябва да стане ясно до края на следващата седмица. В понеделник бившият еврокомисар ще върне изпълнен мандата на президента Румен Радев. Във вторник предстои да бъде вкаран в деловодството на Народното събрание.

След което мандатът на ГЕРБ-СДС трябва да влезе като извънредна точка в дневния ред, като дори може да се свика и извънредно заседание заради гласуването.

Гласуването обаче най-вероятно ще се случи в края на седмицата, тъй като председателят на НС Росен Желязков на 23 и 24 май е с делегация във Ватикана.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК