Вход
София
Времето в София 10 o C

А СЕГА ДЕ: Само 39 семейства кандидатствали за COVID социална помощ

А СЕГА ДЕ: Само 39 семейства кандидатствали за COVID социална помощ

на 24.09.2020
8310
0
А СЕГА ДЕ: Само 39 семейства кандидатствали за COVID социална помощ
Автор: ПИК
24.09.2020
0
8310

Само 39 са постъпилите до момента заявления за отпускане на месечна помощ на родители, чиито деца са под карантина заради COVID-19, отчетоха от Агенцията за социално подпомагане.

Над 7000 от Разградско искат помощи за отопление

Над 7000 от Разградско искат помощи за отопление

Над 7000 нуждаещи се от област Разград са подали молби за...

на 02.09.2020

Въпреки че напоследък масово се карантинират деца, една от причините за малкото подадени заявления е подоходният критерий, според който доходите на родителите не трябва да надвишават минималната работна заплата за страната.

Ако дете в училище или градина остане под карантина заради коронавирус, родителите му имат 3 варианта - болничен за гледане на здраво, но карантинирано дете, платен или неплатен отпуск. За тези семейства е осигурена нова социална помощ. Тя е целева за Covid и е за родители на деца до 14 г., уточнява "Монитор". Право на тази помощ имат семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата.

Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигурява, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Месечната целева помощ ще се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.

Размерът на помощта за семейства с едно дете са 610 лв. за месец, с две или повече деца - 915 лв. Помощта е пропорционална на дните от карантината. Ако детето е изолирано 14 дни, то тогава семейството му ще получи 305 лв. За да получат тази помощ, родителите ще трябва да представят заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си.

Новата месечна помощ за родители ще се отпуска от дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на родителите.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33282
архив

Обява:"Продава се булчинска рокля! Носена е само веднъж по погрешка".

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x