Бакшишът само в джоба на работника: Великобритания приема специален закон

Европа

Бакшишът само в джоба на работника: Великобритания приема специален закон

17640
преди 6 часа
Бакшишът само в джоба на работника: Великобритания приема специален закон
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Британското правителство обяви, че ще върне 200 млн. паунда на работниците, приемайки специален закон за бакшишите в страната. Той ще засегне най-вече работещите в сектора на услугите, сред които има много българи. Какво ще се промени за тях и как го приемат? Законът забранява на фирмите да прибират част от бакшишите, които служителите им получават, независимо дали са дадени кеш или по банков път. Оказва се, че заради масовото плащане с банкови карти и заради икономическата криза доста работодатели задържат процент от парите, които доволни клиенти дават над сметките си в заведенията. Най-често обясняват, че го правят, за да осигурят буфер в бюджета за заплати за месеци, в които приходите намаляват.

препоръчано

„20-25% от месечната ми заплата е само бакшиш. Това е и най-голямата причина да започна да работя в ресторант, тъй като, ако нямаме този задължителен бакшиш, заплатата ни е минималната, което е 11,44 на час”, каза сервитьорката Мими Венциславова.

Тя работи в италиански ресторант, в който се плаща само с банкови карти. Всяка сметка идва и с малка сума за сервитьора.

„Ако не са доволни от моето обслужване, могат да откажат „сървиз чарджа” и да платят само това, което са консумирали”, допълни тя.

Така е обаче само в по-луксозните заведения. В типичните английски кръчми, в които сам си поръчваш напитки и храна на бара, все още има буркани за бакшиш от благодарни клиенти.

Мими е категорична, че законът е в полза на всички като нея.

„Честно казано по-скоро европейците и американците ни оставят бакшиши, но англичаните– не. Трябва наистина много да ги впечатлиш с обслужването си, че да ти оставят 2-3 паунда на масата. Но в предишното ми заведение, което е по-скоро нощен клуб, съм получавала високи бакшиши от сорта на 30, 50, 80 паунда”, обясни сервитьорката.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена в деня за размисъл - в Раците бушуват агресия и емоция, Съдбата поднася изненади на Девите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване Проф. Георги Рачев пред ПИК TV с ЕКСПРЕСНА ПРОГНОЗА: Времето в неделя ще е толкова хубаво, че не може да служи като оправдание за негласуване
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК