Вход
София
Времето в София 20 o C

Бездомниците излизат двойно по-скъпо на Варна, отколкото за София

Бездомниците излизат двойно по-скъпо на Варна, отколкото за София

на 17.01.2020
4520
4
Бездомниците излизат двойно по-скъпо на Варна, отколкото за София
Автор: ПИК
17.01.2020
4
4520

Бездомниците са двойно по-скъпи за Варна, отколкото за София. Това излиза от направени справки за издръжките на общинските приюти в големите градове на страната. В столицата за престой и покрив на бездомниците, приютявани в кризисния център и филиала към него от началото на декември до края на март, реално се падат по 13,7 лева на нощувка.

Строят къщи на колела за бездомниците

Строят къщи на колела за бездомниците

До месец започва изграждането на първата къща на колела...

на 24.04.2015

За посочения период през 2018-2019 г. има регистрирани 18 150 нощувки на бездомни лица. Средствата за кризисния център, отпуснати от кметството, са били 250 хил. лв. Същият е бюджетът и за настоящия сезон. От началото на декември 2019 г. до 12 януари 2020 г. има регистрирани 7140 нощувки.

Отпуснатите пари се изразходват за заплащане на трудови възнаграждения, включително и осигуровки на назначените служители в центъра, за закупуване на хигиенни материали, медикаменти, заплащане на комунално-битови разходи. Средствата за храна на бездомните лица са осигурени в голямата си част от дарители. От бюджета на услугата за храна се използват средства само в случаите, когато няма осигурено дарение за това.

Всяка вечер медицински служители извършват прегледи на постъпилите в Центъра граждани и при необходимост и преценка от лечение същите се насочват за прием в общинските болници, пише "Монитор".

Варна отделя двойно повече пари в сравнение със София за приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Бюджетът на услугата за 2019 г. е 481,6 хил. лв., в които също влизат заплати на служителите, осигуровки и издръжка. Приютът в морската столица работи от 2013 г., а капацитетът му е 100 места. За 2019 година 275 души са се възползвали от социалната услуга. Храната в центъра се осигурява от обществена трапезария, също финансирана от общината. Дрехи за бездомните се набавят от дарения на граждани и от Български червен кръст.

Основната задача на приюта е осигуряването на временен подслон – до 3 месеца за пълнолетни бездомни граждани с постоянен адрес на територията на община Варна. При извънредни обстоятелства се приемат бездомни хора и без такъв постоянен адрес, но само за 7 календарни дни. Капацитетът е 100 души, но в критични моменти нуждаещите се от покрив достигат 240. 

Бездомниците в приюта във Варна ще получат коледни подаръци

Бездомниците в приюта във Варна ще получат коледни подаръци

Бездомниците в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“...

на 18.12.2015

В Хасково освен в приюта за бездомни хора биват подслонявани и на един от етажите на обществената къпалня. Капацитетът на приюта е за 8 лица. Пригодени са 3 стаи – 2 от които са с по три легла и 1 с две легла. В момента са настанени 5 лица. Общо 7 души са регистрирани като бездомници при социалните в Хасково през декември.

Сподели:
свързани новини
Забраняват на бездомниците в Унгария да спят на обществени места Забраняват на бездомниците в Унгария да спят на обществени места
В Унгария от днес влиза в сила закон, който забранява на...
на 15.10.2018
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11505
архив

Добре почерпена жена е по-лесно да я доведеш до оргазъм, отколкото до къщи.

няма нови новини
Днес: 187
hot
най-четени новини в момента
сега
3341
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x