Безплатни прегледи за диабет: Вижте къде може да се тествате

Здраве

Безплатни прегледи за диабет: Вижте къде може да се тествате

15169
на 28.06.2024
Безплатни прегледи за диабет: Вижте къде може да се тествате
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Безплатни прегледи за захарен диабет се провеждат в Александровска болница. Изследванията ще продължат до края на юли и са за хора, които не са диагностицирани със заболяването.

препоръчано

Необходимо е предварително записване онлайн на страницата на Института за здравно образование.

Преди прегледа пациентите попълват въпросници, след това се измерва телесния състав и се вземат проби – кръв и урина.

Изследването отнема около 20 минути.

„Болестите в началото се откриват трудно, но се лекуват лесно. Когато напреднат вече, те се откриват лесно, но се лекуват трудно. Така че нашата задача е да намерим тези проблеми нарушения в един максимално ранен етап“, каза Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ Александровска

Какво е захарен диабет?

Захарният диабет (diabetes mellitus; от гръцки: διαβαίνω – „преминавам“), често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:

Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.

Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 – до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано.

Безплатни прегледиПри диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на панкреас, но с ограничен успех.

Оставен без медицинско третиране, диабетът може да причини множество акутни усложнения, като хипогликемия, диабетна кетоацидоза или хиперосмоларна кома. Тежки дълготрайни усложнения, свързани с диабета, са сърдечно-съдовите болести, бъбречната недостатъчност, диабетната ретинопатия.

Към 2000 г. най-малко 171 милиона души по света (2,8% от цялото население) страдат от захарен диабет. Най-широко разпространен е диабет тип 2 – например в Съединените щати тази форма включва 90 – 95% от случаите на захарен диабет.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си
ПИК TV x
Политолог с ТОП прогноза пред ПИК TV: Центробежни сили се вихрят в ДПС. Ще има привременно правителство, защото партиите нямат пари за нови избори Политолог с ТОП прогноза пред ПИК TV: Центробежни сили се вихрят в ДПС. Ще има "привременно" правителство, защото партиите нямат пари за нови избори
ново
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК