Вход
София
Времето в София 25 o C

Безработните са намалели с 15 хил. от началото на годината

Безработните са намалели с 15 хил. от началото на годината

на 16.04.2018
2609
4
Безработните са намалели с 15 хил. от началото на годината
Автор: ПИК
16.04.2018
4
2609

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 хиляди, като през март те наброяват 221 600. Спрямо февруари регистрираните безработни са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано - с 40 171, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Данните на административната статистика на Агенцията по заетостта сочат устойчива тенденция за намаляване на безработицата, като през март регистрираното равнище в страната продължава да намалява и достига 6.8 на сто. Един от обичайните фактори за това е сезонната заетост. Сравнението с предходния месец показва понижаване с 0.3 процентни пункта, а годишният паралел показва значително намаление от 1.2 процентни пункта. Новорегистрираните безработни през месеца са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24 на сто, хората над 50 г. - 27 на сто, самоопределилите се като роми са 13 процента, а хората с увреждания - близо 5 на сто. В резултат на дейността на трудовите посредници над 5 500 безработни са активирани да ползват предлаганите услуги от АЗ. Спрямо месец по-рано прави впечатление нарастването с над 50 на сто на регистриралите се неактивни, чийто брой достига 1 304.

Започналите работа на първичния пазар безработни през март са 19 814 - с над 25 на сто повече спрямо предходния месец. В тази група, около 10 на сто са продължително безработни , а над 25 на сто са хора с основно и по-ниско образование. По-големият брой започнали работа се дължи и на субсидираната заетост. През март те са общо 2 492 , в т.ч.: 1 598 по програми, 812 по схеми на ОП РЧР и 82 по насърчителни мерки. Спрямо година по-рано се наблюдава двойно нарастване на включените в инициативите на активната политика. Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 273 лица от тези групи са намерили заетост чрез бюрата по труда през месеца, като пенсионерите заемат дял от 70 на сто. Обявените свободни работни места от реалната икономика през март са 23 131, бележат данните на Агенцията по заетостта, а сравнението с месец по-рано показва съществен ръст от близо 45 на сто в потребностите от работна сила.

Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, като традиционно над 80 на сто от местата са обявени от частния сектор. Най-много са работните места в сферата на: хотелиерството и ресторантьорството - 5 449 или 23 на сто от заявените;преработващата промишленост - 4 746 или 20 на сто от заявените; търговията - 3 692 или 16 процента от заявените, се допълва в съобщението. Съотношението между броя на регистрираните търсещи работа с необходимите умения и броя на заявените работни места в най-търсените професии по отрасли през месеца е както следва: в сферата на туризма - 1.6 търсещи работа за 1 свободно работно място; в сферата на преработващата промишленост - 3.8 търсещи работа за 1 свободно работно място; в сферата на търговията - 11.2 търсещи работа за 1 свободно работно място. Структурата на регистрираните безработни в бюрата по труда в края на март показва сравнително добра характеристика относно съответствието на професионално-квалификационно ниво на изискваните умения за работа в отрасъла на търговията, докато в другите два сектора - туризъм и преработваща промишленост, се наблюдава дефицит.

Практиката показва, че при съотношение между търсещи работа лица и заявени работни места под 5:1 усвояването на последните се удължава значително, допълват от АЗ. Най-търсените групи професии през март обхващат работещите в сферата на персоналните услуги, продавачите, работниците в добивната и преработваща промишленост, работниците по събиране на отпадъци, работниците в селското стопанство, водачите на МПС и подвижни съоръжения, операторите на стационарни машини и съоръжения.

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
АМИ ЩЕ НАМАЛЕЯТ САМО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 МЕСЕЦА СЕ ИЗНЕСОХА НАД 20 000 МЛАДИ ХОРА. ТОВА ВИ ГО КАЗВАМ КАТО РАБОТЕЩ НА ТЕРМИНАЛ 1 НА АЕРОПОРТА. ОТ ТУК ХВАЩАТ НИСКОТАРИФНИТЕ ПОЛЕТИ ЩОТО НЕМОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ НОРМАЛНИ ПОЛЕТИ С ВИСОКИ ЦЕНИ. ВОДЯ СИ СТАТИСТИКА ОТ 10 ГОДИНИ ОТКАКТО РАБОТЯ НА АЕРОПОРТА. ПРЕЗ ТЕЗИ 10 ГОДИНИ СА СЕ ИЗНЕСЛИ НАД 500 000 ЧОВЕКА.. ПРЕДИ ТОВА НЕЗНАМ КОЛКО СА СЕ ИЗНЕСЛИ ЩОТО НЕ СЪМ РАБОТЕЛ НА ЛЕТИЩЕТО НО СИГУРНО СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ. ТАКА ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ НАМАЛЯВА С УСКОРЕНИ ТЕМПОВЕ!
2
Намалява и населението с доста по- високи темпове. скоро в бг ще останат само гейбери.
3
ЗНАЧИ НЕ 15000, А С 20 000 Е НАМАЛЯЛА БЕЗРАБОТИЦАТА. ДАЛИ У НАС ИЛИ В ЕВРОПА СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА, СЕ ТАЯ, ДОБРЕ Е, ЧЕ НЕ ГИ МЪРЗИ И ЩЕ РАБОТЯТ. ЩЕ ПРАЩАТ ПАРИ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, ТЕ ЩЕ ГИ ХВЪРЛЯТ ОТ БАЛКОНА, МАНГАЛИТЕ ЩЕ ЯДАТ И ПИЯТ, ЩЕ СЪЗДАВАТ РАБОТА НА КРЪЧМАРИ, СЕРВИТЬОРИ И БАРМАНИ И 20% ДДС ЩЕ ВЛИЗА В БЮДЖЕТА. ТОВА СА МИЛИОНИ ПРИХОДИ ЗА ДЪРЖАВАТА.
4
Ако за този скромен период от време не се бяха евакуирали в чужбина повече от 60 000 човека, безработицата щеше да се е увеличила с 45 000 души, вместо да е намаляла.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Чукча отива на среща. Стои на ъгъла и чака мадамата. Чака, чака, по някое време вади термометъра, поглежда го и казва:
- Чакам до минус 40, и ако не дойде дотогава си тръгвам.

няма нови новини
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
сега
2018
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! КФН с горещи подробности за фалита на "Олимпик" (ОБНОВЕНА)
x
Учени доказаха, че мъжете са по-умни от жените
x