Вход
София
Времето в София 24 o C

Бивши зам.-министри - кое е най-бързото решение на проблема в Перник

Бивши зам.-министри - кое е най-бързото решение на проблема в Перник

на 19.01.2020
13834
3
Бивши зам.-министри - кое е най-бързото решение на проблема в Перник
Автор: ПИК
19.01.2020
3
13834

Най-бързото, а и единствено възможно и рационално решение на проблема в Перник е изграждането на реверсивен водопровод, който да използва системата на София за довеждане на вода от язовир „Белмекен“ до Перник. Около това мнение се обединиха пред БНР Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Чавдар Георгиев, бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Според Симидчиев това решение ще преодолее в краткосрочен план и частично проблемите на Перник.

„Гражданите на София не трябва да се притесняват от това решение на кабинета – категоричен бе Симидчиев. - Голяма част от стратегическите водопроводи на столицата са преоразмерени, когато са строени. Сега се наблюдават дори по-ниски скорости в някои водопроводи, така че това, че ще се подават допълнителни количества вода за Перник, няма да застраши мрежата на София. Запаси има достатъчно“.

По думите на Чавдар Георгиев проблемите във ВиК сектора са в резултат на лошо управление.

„Засегнати са основни права на граждани. Не може в 21 век да не осигурим питейна вода на хората“, заяви още той.

За Добромир Симидчиев няма само една причина, довела до кризата във водния сектор.

„Има комплекс от причини и всички те изискват сложно решение – заяви Симидчиев. -  Жизнените цикли на активите във ВиК сектора са много дълги, няма лесни решения. Освен на управленски дефицити в управлението на ВиК компаниите, България е подложена на явлението „воден стрес“ – ресурсът го има, но разпределението му е неравномерно, редуват се засушителни периоди с наводнения. Липсват мерки по адаптация на климата“.

Той не отрече, че ВиК дружествата понякога извършват несвойствени дейности, „тъй като хората, които им влияят, стоят в сянка, а докато тяхната власт не се изсветли, проблемите ще продължават“.

Убеден съм, че има малки общински ВиК, в които кметът, който назначава ВиК управителя, от време на време го „юрка“ да прави неща, несвързани с поддръжката и експлоатацията на ВиК съоръженията – коментира Добромир Симидчиев. -  Паралелната власт е проблем за всички. Докато в тези оператори не се създаде управленски капацитет, нещата, колкото и да си ги реформираме, няма да има голяма разлика. И обратното, когато има капацитет, дори и дизайнът на системата да е сбъркан, хората ще намерят начин да свършат работата добре“.

„Една от основните причини за проблема във ВиК сектора е липсата на кадри. Отговорността на министър Нено Димов е безспорна. Но са отговорни още и МРРБ, и местните ВиК дружества, редица други длъжностни лица“, допълни Чавдар Георгиев.

Според него  мащабът на собствеността и на управлението на даден актив обикновено води до положителни резултати.

„Ако имаме държавна компания, би трябвало това да доведе до положителен резултат – заяви Георгшиев. - Трябва да се започне с обща картина на актуалната ситуация и да се види за всеки район кое е най-належащото, за да се осигурят необходимия ресурс и материалните средства. Да се обединят големите язовири и довеждащите водопроводи в едно дружество, е добра идея. Това ще доведе до възможност за по-ефективно управление“.

Добромир Симидчиев е позитивно настроен към това решение.

„Това ще бъде междинна структура, която ще има пряко влияние върху отделните ВиК структури. Това централно звено ще има възможност да гради капацитет – управленски и технически… Кризата изиграва сериозна положителна роля“, заяви Симидчиев.

По думите му окрупняването на ВиК сектора не може да бъде разглеждано като преходен период за концесиониране на някои от дружествата.

„Концесията е тежка форма на аутсорсинг – каза той. -  Извън София има много малко оператори, които са атрактивни. Важно е да се допусне сериозна намеса на частния сектор под всякакви форми на публично-частно партньорство“.

Чавдар Георгиев добави, че ако се създава такъв холдинг, той трябва да се вкара в списък за дружества, които не подлежат на приватизация и концесиониране.

„Може да се върне законовата норма за ограничаване на допустимите загуби в закона, които да се признават на ВиК дружествата – анализира Георгиев. -  Това ще накара дружествата да приспособят своята дейност към по-малко загуби и да не допускат безстопанственост. Трябва да се преоцени стойността на природния ресурс вода – не може бутилка литър и половина газирана напитка да струва колкото 100 кубика вода в язовир „Студена“. Когато има такава огромна разлика в пъти между водата като природен ресурс и водата като стока за потребителя, естествено е, че не се цени природният ресурс“.

Пред БНР двамата бивши заместник-министри коментираха и проблема с нерегламентираните отпадъци, открити на територията на страната.

„България има проблеми с инфраструктурата по третиране на отпадъците. Не се прави нищо за разширяване на капацитета на съществуващите депа. Нямаме инсталация за третиране на опасни отпадъци. Развиват се процеси, които могат да доведат до тежки проблеми след години“, каза Чавдар Георгиев.

Според Добромир Симидчиев потенциалът на кризата с отпадъците е по-нисък от този на кризата с водата.

„Тук говорим за малко-по-нисък контрол. Това е сериозен бизнес. Сега е важно да не се убие добрият бизнес, който спазва правилата, покрай този, който не спазва закона“, каза още той.

 

Сподели:
свързани новини
Емил Димитров-Ревизоро:  Перник няма да пие водата на София Емил Димитров-Ревизоро: Перник няма да пие водата на София
Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е...
на 19.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9995
архив

- Знаеш ли как блондинка убива риба?

- Като се опитва да я удави.

няма нови новини
Днес: 213
hot
най-четени новини в момента
сега
5191
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Божков се уговаря с медии и политици от БСП за метежите: Протест до дупка и го мачкаме Бойко, да пратя ли 10 000 души пред парламента? Виж как се управлява тълпата по мрежите! Гешев не ни е проблем - ако спечелим властта, може да му орежем правомощията. Румен Радев трябва да се съветва какво правителство ще направи (АУДИО/ОБНОВЕНА)
x
Ретроградният Меркурий приключи: Ето какво означава това за всяка зодия
x