BG EN

БКП слухтеше кой ходи на църква за „Христос Воскресе”

Едно време...

БКП слухтеше кой ходи на църква за „Христос Воскресе”

51614
на 03.05.2016
БКП слухтеше кой ходи на църква за „Христос Воскресе”
Автор:   ПИК

Печахме бабините козунаци в голямата обществена фурна

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

И на втория ден от Великденските празници продължавам с удоволствие да дояждам вкусния, ароматен и засищаш козунак, подобен на този, който нашите майки, баби и прабаби приготвяха за най-големия християнски празник. Имам късмет, че съпругата ми Иванка е наследила от майка си умението да прави домашен козунак, който не може да се сравни дори с най-добрия нему подобен на пазара, па бил той италиански или белгийски, останал от католическия Великден.  Похапвайки , спомням си за детството, когато цялото семейство по един или друг начин участвахме в ритуала за приготвянето на чудесния великденски специалитет, който заедно с яйцата, задължително присъстваше на почти всяка българска трапеза в трите празнични дни на Великдена. В петък или в събота добрите домакини запрятаха ръкави и започваха да приготвят тесто от брашно, мая, захар мляко, яйца и масло. 

След омесването на тестото, което не е съвсем лека работа - изисква физическо усилие, и втасването му, от него се късат парчета  и се оформят козунаци с различни форми. Поставят се орехи, бадеми и стафиди. След допълнително отлежаване тестото във формите се намазва отгоре с яйце и накрая се постявят ядките. След това предстои друг важен момент – печенето. Тавите бяха не една и две, а не по-малко от 5, така че да има за семейството, за гостите, за раздаване и за да стигне за трите дни, през които се отбелязва Великден. Май много се увлякох по подробностите на  „технологията“, но те толкова ме впечатляваха в детските години, че изглежда не мога да ги прескоча преди да разкажа за моята пряка роля в „производството“. Заедно с мама и баба, всеки с по една или две тави, тръгвахме към кварталната  фурна, не само защото много време трябваше да печем козунаците в малките печки в къщи. В голямата обществена фурна, загряваща се с  дървени цепеници, те се изпичаха най-добре. Там не бяхме единствените и затова чакахме с часове да ни дойде ред за печенето, след което доволни и щастливи си тръгвахме обратно за вкъщи с още топлите тави.

В двата дни, в които фурната печеше козунаците на семействата в квартала, ръчният хляб от фурната, който предпочитахме пред така наречения заводски,  намаляваше и не стигаше за всички. Преди празника  в някои от магазините се продаваха еднотипни козунаци с формата на руло. Някъде това ставаше по предварителна заявки, за да знаят магазинерите колко бройки да поръчат на сладкарските предприятия.  За направата им бяха използвани истински продукти, а не жълта боя вместо яйца и вредни изкуствени подсладители вместо захар.

Властите в соца водеха антирелигиозна пропаганда и не толерираха...

препоръчано

 

Целият материал четете в Retro.bg

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК