Близо 560 000 българи на път за празниците

Животът днес

Близо 560 000 българи на път за празниците

4127
на 10.12.2021
Близо 560 000 българи на път за празниците
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Около 560 000 пътувания се очакват около Коледа и Нова година. 60 000 от тях ще са в чужбина, а останалите половин милион - в България. 

препоръчано

Освен зимните, най-търсени ще бъдат балнео и спа курортите, вилите и къщите за гости. Това коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР. 

По думите му най-търсени са хотелите от по-висока категория, в който обаче цените през този сезон ще скочат с до 17 %. 

"Това поскъпване важи до началото на зимния сезон. Ако погледнем в големите планински курорти, те запазват цените или са с леко са с леко увеличени до 18 декември. След това няма публикувани цени", коментира той.

Драганов допълни, че решаващо ще бъде поскъпването на енергоносителите - тока, петрола, газта и по какъв начин те биха се отразили на туризма.

Според статистиката на ИАОТ цените могат да се увеличат с 40 - 50 на сто в местата с по-голям енергоизточник като лифтовете. По отношение на хотелите и ресторантите цените не се очаква да се повишат повече от тези 11%-17 %. 

Драганов допълни, че се запазва тенденцията българите да предпочитат да пътуват по празниците до близки страни като Гърция, Турция, Сърбия и Македония, а също и до по-топли дестинации - Северна Африка, Карибският басейн и Дубай. Очакванията са през празничните почивни дни България да бъде посетена от около 120 000 чужденци. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за Гергьовден - успехите намигват на Телците, Стрелците пълнят джобовете
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК