Вход
София
Времето в София 26 o C

Бойко Борисов спасява държавата от коронавируса, МОСВ не работи и ще загуби 3.5 млрд. лв.

Бойко Борисов спасява държавата от коронавируса, МОСВ не работи и ще загуби 3.5 млрд. лв.

на 22.06.2020
103798
0
Бойко Борисов спасява държавата от коронавируса, МОСВ не работи и ще загуби 3.5 млрд. лв.
Автор: ПИК
22.06.2020
0
103798

Премиерът Бойко Борисов спаси държавата от коронавируса и продължава да се бори. Докато някои министерства спят и създават само проблеми. От началото на годината Министерството на околната среда и водите е в центъра на повечето скандали в държавата. Предпоставките за това са много. Все пак ведомството управлява милиарди евро средства за екологични проекти и е основна институция при узаконяването на строежите, както и при издаване на различни разрешителни. По тази причина не е без значение кой е начело на институция, в която е съсредоточен такъв властови ресурс. Той трябва да съчетава в себе си освен експертиза, административен опит и воля да провежда политиките за околна среда. На арестувания през февруари бивш вече министър Нено Димов му липсваше решимост. Поелият след него поста Емил Димитров – Ревизоро пък демонстрира точно това и още повече вдигна очакванията, както и личния си рейтинг като даде да се разбере, че ще реши и проблеми, които неговите предшественици години наред са избягвали. Минаха 100-те дни толеранс и все повече става ясно, че Ревизоро не оправдава надеждите да внесе ред и законност в поверения му сектор, а тъкмо напротив – продължава и задълбочава хаоса.  

Създават специален център към МОСВ за следене на замърсяването на водите

Създават специален център към МОСВ за следене на замърсяването на водите

С промени в Устройствения правилник на МОСВ се създава...

на 10.06.2020

Изборът на Емил Димитров за министър поначало беше компромис от типа „Няма кой“ предвид критичната ситуация около Нено Димов. Въпреки това се очакваше Димитров да демонстрира твърда ръка поне по ескалиращите екологични проблеми – от водната криза в Перник, през разрешителните за преработка на отпадъци до странните подпорни съоръжения никнещи по българските плажове. Най-личният „Еколог“ на държавата се оказа, че не само не оправдава доверието на предложилата го коалиция, но и непрекъснато генерира нови проблеми и скандали, за които се обяснява в телевизионните студиа.

Поредица от безумни изказвания стартира с откритието на новия министър, че всички ВиК дружества в страната работят незаконно! ВиК дружествата са под шапката на МРРБ и общините, така че са удобна мишена за Ревизоро в търсенето на друг виновник за кризите с водата извън МОСВ. Сагата с обвиненията продължи с изказвания по адрес на най-наболелия проблем - безводието в Перник, заради който беше повдигнато обвинение на Нено Димов. Още през март Ревизоро побърза да изсипе куп обвинения срещу кмета на Перник, без да е наясно кой какви задължения има във водния сектор. Кметът от своя страна се закани да съди Ревизоро и се наложи премиерът да се намеси и да ги помирява, за да успокои духовете в бездруго критичната ситуация на града. Това поведение на Ревизоро беше на косъм да провали всички усилия на правителството начело с Бойко Борисов, който взе на ръчно управление кризата с язовир „Студена“.

Извън епизодичните скандали и обвинения, обаче по-важен е въпросът какво прави министърът, за да бъдат решени проблемите във водния сектор трайно и дългосрочно, а не да се потушават кризи със спешно изградени водопроводи между градовете. МОСВ управлява ресурс от близо 3,5 млрд. лв. по Оперативна програма „околна среда“ – ОПОС, от които близо 2,5 млрд. лв. бяха заделени за инвестиции във ВиК мрежите на големите градове в страната. Очевидно обаче, че шест години не бяха достатъчни на министерството да подготви и стартира проекти, за да усвои този ресурс, а министър Ревизоро ще се окаже, че допринася за задълбочаването му.

Показателно за това е, че през май министерството окончателно и доброволно се отказа от близо половин млрд. лв., предназначени за проекти във водния сектор и ги пренасочи в по-лесни и бързи инвестиции за електробуси за градския транспорт. Това само по себе си не е лошо, но правителството и общините имат вече програми в тази посока и заделят средства. Сега когато България е в очакване на тежка икономическа криза наесен всеки лев инвестиран в инфраструктурни проекти е спасение за нашата икономика, малък и среден бизнес, работни места! Половин милиард лева обаче ще отидат за покупка на електробуси от чужбина. С други думи в страната ни ще остане само комисионната на няколко фирми, които ще извършат вноса и доставката. Този грандиозен провал министърът побърза да „замаже“ като се похвали, че ОПОС предоставя близо 460 млн. лв. за ВиК Бургас. Добре, че процедурата беше в напреднала фаза иначе и Бургас щеше да „изгори“ с тези пари, които вероятно с благословията на министър Емил Димитров щяха да бъдат пренасочени за електробуси.

Проблемите във водния сектор не са единственото, от което се тресе ведомството. Поредните скандали при контрола на отпадъците, гарнирани с арест на заместник министър Красимир Живков показват, че основната цел на новия министър е да излезе сух, не чул и не видял.

Ревизоро доста умело всъщност се изживява като жертва в министерски стол, който никой друг не иска. „Да дойде най-добрият – няма да го бавя“, каза в интервю Ревизоро и продължава с нови сили да твори нови безумия в екологията. Един от последните му словесни бисери е за строежа на Алепу, който има двойно предназначение според зрителя – в очите на простосмъртните е хотел, а в тези на разрешилите го чиновници – укрепително съоръжение. Министърът назначен да брани българската природа, заяви в прав текст, че не е екологична бухалка и няма да спира проекта за много хубав хотел на плажа Алепу. Социалните мрежи буквално завряха след това арогантно изказване.

Така след 100 дни, в които министър Емил Димитров - Ревизоро трябваше да демонстрира капацитет и компетентност да се справи с кризите и да провежда сериозна екологична политика въпросите и съмненията са повече от отговорите. Най-големият от тях е имаме ли действително министър на екологията или чиновник на конци, който не носи никаква отговорност и чинно узаконява мераците на задкулисните си покровители.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 18203
архив

Един се прибира след полунощ пиян до откат. Жена му го почва от вратата:
– Колко пъти трябва да ти повторя, че не бива да пиеш повече от две бири и да се прибираш след десет часа?!
– Ама сериозно, ти така ли ми каза? Явно пак всичко съм объркал…

няма нови новини
Днес: 302
hot
най-четени новини в момента
сега
3075
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Пиарът на ГЕРБ с нови разкрития за провокациите на конференцията на партията в сряда (ОБНОВЕНА)
x
Разработиха изкуствен интелект, диагностициращ COVID-19 с точност 90%
x