БОМБА В ЕФИР: След "Промяната" и служебният кабинет води инвеститор за 1 милиард - пазят името му в тайна още две седмици

Акценти

БОМБА В ЕФИР: След "Промяната" и служебният кабинет води инвеститор за 1 милиард - пазят името му в тайна още две седмици

75183
на 25.11.2022
БОМБА В ЕФИР: След Промяната и служебният кабинет води инвеститор за 1 милиард - пазят името му в тайна още две седмици
Автор:   ПИК

Вече стана модерно правителствата да водят инвеститори за милиарди - засега някои правят това само на думи.

препоръчано

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов съобщи, че до 2 седмици ще обяви името на голям инвеститор от Германия.

"Пазя името му в тайна, докато не подпишем. Те вече са подписали, чакат нас. Инвестицията ще е най-голямата в историята на България, за над 1 милиард евро за Северозападна България във възобновяеми енергийни източници. Това е единственото, което мога да кажа, като произведената мощност ще е като 1 блок на АЕЦ Козлодуй, над 1000 мегавата", обяви пред бТВ тази сутрин служебният министър Никола Стоянов.

Припомняме, че и предишният кабинет, начело с Кирил Петков и Асен Василев, подписа мемурандум за 1 милиард долара, но в момента той е обект на разследване на временно създадена комисия към Народното събрание заради множество въпросителни около сделката. 

Министър Стоянов посочи, че инфлацията твърдо ще намалява, като служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната.

"Следващите няколко месеца се надяваме инфлацията да спадне чувствително. Не просто се надяваме, а работим за това. Първата стъпка бяха енергийните източници - газът спадна, в момента е важно депутатите да решат за над 200 лева компенсация за тока", добави той.

Министърът призова народните представители да гласуват и компенсиране заради цените на газа. "Компаниите, за да са сигурни и да имат твърда предвидимост, държат да има гласувано, че ако цената се качи над 200 лв., ще бъдат компенсирани. Това ще помогне за намаляване на инфлацията", подчерта Стоянов.

По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. "Със сигурност около 5-6-7 процента би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада", каза още той.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
ПИК TV! Руди Гела си изпроси наказание заради парламентарна изцепка, Йордан Цонев иска да участва в състезание с мотики (НА ЖИВО) ПИК TV! Руди Гела си изпроси наказание заради парламентарна изцепка, Йордан Цонев иска да участва в състезание с мотики (НА ЖИВО)
ново
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК