Вход
София
Времето в София 24 o C

БОМБА В ПИК: Антон Тодоров с нови шокиращи разкрития за шпионския скандал на "Дондуков" 2: Румен Радев е един от най-арогантните руски проекти в България

БОМБА В ПИК: Антон Тодоров с нови шокиращи разкрития за шпионския скандал на "Дондуков" 2: Румен Радев е един от най-арогантните руски проекти в България

на 08.07.2020
323085
0
БОМБА В ПИК: Антон Тодоров с нови шокиращи разкрития за шпионския скандал на "Дондуков" 2: Румен Радев е един от най-арогантните руски проекти в България
Автор: ПИК
08.07.2020
0
323085

Политическият анализатор Антон Тодоров даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира разкритията на медията ни за от днес за нов шпионски скандал в президентството. Пред ПИК Тодоров разобличи всички руски връзки на "Дондуков" 2 и прогнозира, че е възможно Румен Радев да не завърши мандата си.

ЕФЕКТЪТ ОТ "БОМБАТА" В ПИК: Румен Радев заподозрян в държавна измяна

ЕФЕКТЪТ ОТ "БОМБАТА" В ПИК: Румен Радев заподозрян в държавна измяна

"Дондуков" 2 е буре с барут.

А май и шпионска централа....

на 08.07.2020

- Г-н Тодоров, как ще коментирате новите разкрития на агенция ПИК за шпионски скандал на "Дондуков 2"?

- За мен не е изненада, че подобен скандал се появява на "Дондуков" 2 поради една-единствена причина - твърде добре познавам хората, които са в екипа на Румен Радев. Знам, че тези хора са подбирани на базата на определени виждания, които имат по отношение на Русия и връзките с нея. Самият техен шеф Румен Радев е един от най-арогантните руски проекти в България, поради това че неговото издигане от БСП беше синхронизирано и съгласувано с бившия резидент на Службата за външно разузнаване на Руската федерация в България през 90-те години ген. Леонид Решетников. Неговото предлагане на Корнелия Нинова от нищото всъщност дойде по линия на тези ангажименти и контакти.

Трябва да кажем, че Решетников, който през август 2016 г. имаше среща с Корнелия Нинова в столичния хотел "Кристъл палас", е имал подобни срещи и с други хора от левите среди  - говоря за АБВ и още няколко проруски партии и организации.

От тази гледна точка, след избирането на Румен Радев за президент той се превърна в инструмент, през който Русия можеше да налага хора, които са удобни за реализацията на нейните цели в България и на Балканите.

- Кои хора визирате?

- Ще спомена няколко имена, които имат дългогодишна родова история на нееднозначни отношения с някогашните съветски тайни служби. Става дума за двама души, които вече не са в екипа на Румен Радев, но бяха ключови фигури. Единият от тях е Елена Йончева, която беше само две седмици в екипа му, но веднага след като беше уволнена от Румен Радев, невидима ръка я сложи за водач на листата на БСП първо в Хасково, а след това и в листата за европейските избори. Трябва да кажем един факт, който ясно обяснява и дава отговор на въпрос, какъвто много хора и до днес си задават - защо беше уволнена през 2017 г. две седмици след нейното назначаване. Нека го кажа ясно и еднозначно - Елена Йончева не беше уволнена заради някакви разправии с Десислава Радева. Елена Йончева не беше уволнена, за да ходи да си прави филмите, иначе нямаше веднага да стане водач на листата на БСП в Хасково. Елена Йончева беше уволнена, защото при първото посещение на Румен Радев в Брюксел, след като беше встъпил в длъжност, хора от разузнавателната общност на Европейския съюз му казаха ясно и еднозначно, че този човек не трябва да е в неговия екип, защото имат данни за него. А тези данни са, че бащата на Елена Йончева - Никола Йончев, е бивш офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност и в периода 1967 - 1972 г. е бил резидент в Брюксел по линия на ПГУ-ДС и като такъв е работил изцяло под егидата на съветското КГБ.

Вторият човек, който беше в екипа на Румен Радев, беше неговият началник на кабинет до преди една година. Става дума за Иво Христов, който сега е евродепутат. Иво Христов е син на някогашния резидент на Военното разузнаване, т.н. РУ-ГЩ (Разузнавателното управление на Генералния щаб), отново в Брюксел само че в друг период – 1984-1988 г. Това е и причината Иво Христов да е франкофон.

Докато баща му шпионства в цитаделата на НАТО, Иво Христов завършва гимназия в Брюксел. Бащата на Иво Христов е бил два пъти на разузнавателна школа, единия път 10-месечна, втория - 2-месечна, във Военнодипломатическата академия на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Съветската армия.

Това са двама души, за които нашите западни партньори нямат никакво съмнение за какви хора става дума и чии интереси обслужват. И ако погледнете в какви комисии са разположени Иво Христов и Елена Йончева, ще ви станат ясни много неща. Не може Иво Христов, който е литератор и журналист, да е в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, както и Елена Йончева да е в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и в подкомисията по сигурност и отбрана. Абсурдно е човек, който има обвинение за пране на пари, каквато е Елена Йончева, да е в такива комисии. Освен ако не е програмирана да е точно в тях.

Трябва да кажем, че това, което агенция ПИК пусна за Илия Милушев, който е съветник на Румен Радев, е изключително интересно, тъй като това са факти, които допълват нееднозначния образ на този човек. Вие написахте, че навремето той е арестуван за опити за купуване на гласове, има криминална регистрация.

- Запознат ли сте с връзката между Румен Радев и Илия Милушев?

- Този човек е един от най-близките на Румен Радев. Двамата са заедно още от 1987 г. от авиобазата в Равнец. Трябва да припомним и публикуваните в агенция ПИК документи преди 2 години от военноисторическия архив във Велико Търново, които показват, че Илия Милушев и Румен Радев са едни от най-наказваните офицери за безброй прегрешения, включително Илия Милушев влиза в Годишния доклад през 1988 г., след като за малко да потроши един цял самолет МиГ. Той влиза в Годишния доклад по сигурността като лош пример.

За мен не е изненада, че Руската пета колона в България и разузнавателните им структури бяха ядосани. Неприемливо за тях се оказа това, че страната ни ще има вече първите осем самолета от Ф-16, Блок 70. В тази връзка една голяма част от това, което се прави в президентството, е опит да се парира, да се сложи прът в колелата на тази много важна сделка, която категорично превръща България в съвсем пълноценен член на Северноатлантическия пакт.

- Колко сериозни могат да бъдат последствията от изнасянето на секретни документи и предаването им на "Дондуков" 2. Може ли да говорим за държавна измяна?

- Моето мнение е, че питането на главния прокурор не е в посока за данни и съмнения, че Румен Радев е участвал в някакви договаряния или някакви назначения покрай Пламен Узунов и Пламен Бобоков. Сигурно и това има значение, защото от морална гледна точка това е силно укоримо. Абсурдно е неговият съветник Пламен Узунов да получава решенията на съда, преди те да са публикувани. Нали разбирате, че това, както много афористично се изрази премиерът, това представлява явно истинската съдебна реформа "ала Румен Радев", тоест да получава съдебните решения преди те да бъдат публикувани. Това е чутовен скандал.

Що се отнася до вероятността хора от екипа на Румен Радев или самият той да получат разследване заради съмнения за шпионаж, не го изключвам, защото знам какви други среди гравитират около него, знам какви са съветниците му, знам кои са неявните му съветници и знам, че една част от тях най-вероятно са засечени в такива контакти, тъй като се носят слухове за нерегламентираните им контакти.

Има няколко души, които гравитират около тези русофилски сдружения. Това са хора, които гравитират около други сдружения на бивши офицери от запаса. Тук има един бивш съветник по националната сигурност на предишния президент - Стоимен Стоименов, който също ще бъде поставен под лупа - да се видят какви са контактите му и с кого е комуникирал. Този Стоимен Стоименов беше съветник по национална сигурност на президента Росен Плевнелиев, който вследствие на мои разследвания през пролетта на 2013 година беше уволнен от Росен Плевнелиев, за което тогавашният президент получи адмирации. Явно той не е знаел какъв човек назначава година и половина преди това.

Тук са и хора, които са наследници на някогашния офицер от УБО Димитър Мурджев - Лазар Мурджев, който беше разпитван по шпионския скандал с Николай Малинов.

Искам да кажа и още нещо много важно - непрекъснато има обвинения срещу ДАНС, който според мен са напълно неоснователни. Истината е точно обратната на това, което се внушава. Мога да ви кажа, че руският отдел в ДАНС работи както никога преди. Трябва да кажем, че споменатият от мзен Леонид Решетников получи 10-годишна забрана да посещава България. Той беше включен заедно с Константин Малофеев, олигарха на Путин, в забранителна заповед на ДАНС за недопускане на чужденци на територията на България. Миналата година беше изгонен и резидент на Главно разузнавателно управление на руската армия, който оттук контролираше операции на Балканите. Не беше допуснат нов военен аташе благодарение на прекрасната работа на руския отдел в ДАНС - човек, за когото имаше информация, че представлява заплаха за националната сигурност. Това, което казвам, е публикувано в Годишния доклад на ДАНС през 2019 г.

- Съзрявате ли руска връзка в този шпионски скандал на "Дондуков" 2?

- Нямам информация, но мога да имам своите косвени съмнения на база на всичко това, което изброих. Ако е само един човек, да кажем, че случайност. Ако са двама души, да кажем, че е случайност. Аз до момента изброих половин дузина хора, за които по една или друга причина имаме основателни съмнения, че могат да бъдат подозирани в дейност, която изпълва определени характеристики на въпроса, който ми зададохте.

- Това е пореден скандал на "Дондуков" 2 след разкритията за срещи и с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. До какво ще доведат тези скандали в президентството.

- Не изключвам вероятността Румен Радев да не завърши своя мандат, защото дори публичните факти, които имаме, са изключително притеснителни. Сега ще извадя и още една информация - руснакът, за когото Пламен Бобоков е търсил приятелска услуга от Пламен Узунов, е един офицер, който се казва Игор Мошкин. Бащата на Игор Мошкин е бил генерал на Въоръжените сили на Съветския съюз. Имам сериозни съмнения и за принадлежност към определени руски структури за сигурност. Това е пореден изключително голям скандал.

Другото което искам да спомена е за скоропостижното уволнение през 2018 г. на съветника по национална сигурност на Румен Радев - Илиан Алипиев, който в момента също е разпитван заради това, че има съмнение, че му е оказван натиск от главния секретар на президентството Димитър Стоянов, по известен като Митко СМС-а. Този Илиан Алипиев, който е бивш офицер от военното контраразузнаване, всъщност е оперативният работник, който през 2001 г. води разработката срещу трима руски дипломати, които бяха изгонени през март 2001 г. заради шпионаж. Става дума за военния аташе Владимир Ломакин, неговия заместник Сергей Власенко и третия секретар Борис Смирнов.

Човекът, който е водил разработката по линия на военното контраразузнаване срещу руския шпионаж, се казва Илиан Алипиев. Най-вероятно Румен Радев не е знаел това нещо и Алипиев е бил назначен в президентството, понеже се познава с Радев от 1987 г. в Равнец, Когато Радев завършва училището в Долна Митрополия и отива в авиобазата в Равнец, режимният ВКР офицер в базата е Илиан Алипиев. Оттам датира тяхното познанство, но очевидно Радев не е знаел за тази много мощна операция през 2001 г., с която трима руски шпиони бяха изгонени от България и факта, че Алипиев е оперативния работник, водил разработката.

Всички тези факти са много обезпокоителни и аз с интерес следя публичната информация, която се появява за това разследване. То е грандиозно и безпрецедентно.

- Очаквате ли нови скандали в президентството?

- Почти сигурен съм, че ще има нови разкрития. Ще върна лентата три години назад. Тогава бях народен представител в рамките на половин година от политическа партия ГЕРБ. Аз бях човекът, който бидейки във временната комисия за разследване на казуса "Грипенимах достъп до цялата документация. Аз бях човекът, който извади информацията, че класифицирана информация е четена в президентството от човек, който няма достъп до класифицирана информация и че това е огромен скандал. Става дума за една грама между нашия посланик и втория човек в "Локхийд Мартин". Не всичко мога да кажа по темата засега. Но един ден ще мога да разкажа всичко, включително и за реакцията на Румен Радев след тези мои разкрития и какво поискал, както и как е трябвало да бъда неутрализиран. Между другото, пак по мой сигнал през това време дирекция на ДАНС за класифицираната информация влезе в президентството и разкри доста неспазвания на закона. И аз разполагам с несекретен документ на ДАНС, в който те ми отговарят, че е грубо нарушение на правилата, че тогавашния началник на кабинета на Румен Радев няма достъп до класифицирана информация. Документът е от ноември 2017 г. В него се установяват ред нарушения. Тогава аз вече бях напуснал парламента.

Такива са фактите и те могат да бъдат проверени. Това е една лавина от скандали, които президентството генерира и аз смятам, че когато една лавина е тръгнала от 3 години и половина, няма кой да я спре. Тя ще помете и Румен Радев и цялата клика около него.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 16098
архив

Двама свещеници поставят на пътя табела с надпис: "Спри, краят вече е близо! Обърни, докато още не е късно!" Покрай тях с голяма скорост профучава джип, шофьорът крещи и размахва юмрук:
- Проклети сектанти, писна ми от вас!
Колата се скрива зад завоя, откъдето се чува грохот и трясък. Единият свещеник казва на другия:
- Май беше прав, че трябва да напишем просто "Мостът е разрушен".

няма нови новини
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
сега
3462
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десислава Танева обяви новите мерки за земеделските производители за справяне с кризата (ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ: Критичен ден! Не се изкушавайте да рискувате
x