Вход
София
Времето в София -3 o C

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! ШПИОНСКИ СКАНДАЛ НА "ДОНДУКОВ" 2: Секретни документи на разузнаването изтекли към съветник на президента Радев. Има арестувани

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! ШПИОНСКИ СКАНДАЛ НА "ДОНДУКОВ" 2: Секретни документи на разузнаването изтекли към съветник на президента Радев. Има арестувани

на 08.07.2020
642606
0
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК! ШПИОНСКИ СКАНДАЛ НА "ДОНДУКОВ" 2: Секретни документи на разузнаването изтекли към съветник на президента Радев. Има арестувани
Автор: ПИК
08.07.2020
0
642606

Нов скандал с ефекта на атомна бомба се разгаря в размирното президентство.

До смущаващи разкрития е довело вътрешно разследване в българското разузнаване за изнасяне на класифицирани документи от службата от неин високопоставен служител, научи ПИК от източници в разследването.

Както стана ясно в началото на юни, след сигнал от председателя на ДАР, във Военно-окръжна прокуратура е заведено досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация. В тази връзка е арестуван служител на разузнаването.

Типично за сферата на тайните служби, никакви допълнителни подробности не са оповестени от прокуратурата. Но скандалът явно е сериозен, съдейки по наложените с определения на Военно-апелатиния съд тежки мерки за неотклонение на обвиняемите: задържане под стража и домашен арест.

Според отлично осведомени източници на ПИК от родните служби и в съдебната система, при разплитането на случая са изскочили, меко казано, шокиращи факти. В разрез с всякакви законови правила за боравене с държавна и служебна тайна документи на разузнаването са изнасяни и са предавани на съветника по сигурност и отбрана на президента Румен Радев – о.з. полковник Илия Милушев.

Запознати с разследването твърдят, че класифицираните материали са били предавани на Илия Милушев по време на тайни срещи в офиси в центъра на София, извън президентството. Според информирани за случая източници от разследването действията на Милушев и връзките му в разузнаването наподобявали конспиративна шпионска група.

О.з. полк. Илия Милушев е от групата около президента Румен Радев бивши кадри на ВВС на българската армия. Завършил е военното училище в Долна Митрополия, специалност „летец-пилот“. До 2014 г. е работил в различни авиобази и в щаба на ВВС.

В авиобаза Равнец е бил колега на Румен Радев. Вероятно поради близките си приятелски отношения с президента през февруари 2017 г. е получил съветнически пост в президентската администрация. Негови бивши колеги твърдят, че Милушев все още има добри позиции сред високопоставени служители в отделенията на ВВС, където си осигурявал безпроблемен достъп, дори и без предварителна заявка, в нарушение на процедурите за сигурност.

Въпреки преминатите обучения в САЩ и НАТО, го определят като русофил.

Интересно защо му е на съветника на Радев по сигурност и отбрана да влиза в такива конспиративни отношения с вътрешни хора от разузнаването, след като има законов начин службата да предоставя доклади и информация на президента.

И двете възможни обяснения са крайно смущаващи:

Първо, възможно е Илия Милушев да е създал шпионска група с цел изнасяне на класифирицарана информация от българското разузнаване към президентството, а оттам към чужди служби. Като се има предвид, че вербуването на агенти с достъп до тайните на разузнавателните служби на страните от НАТО и ЕС е постоянна задача на редица чужди разузнавателни централи, тази опция изобщо не е за пренебрегване.

Второ, възможно е съветникът на Радев да е част от схема за политически шпионаж и оказване на влияние в разузнаването и използването му за политическите амбиции на президента. Също не е изненадващо, предвид многократно заявяваните аспирации на Радев към функциите на изпълнителната власт, а ДАР по закон е пряко подчинена на Министерския съвет.

Напоследък покрай чатове, публикувани от прокуратурата в хода на водените разследвания между олигарха Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов, се видя, че хората в президентството не се свенят да кадруват и да се намесват по различни казуси в държавата - заедно с едри бизнесмени, добили статут на недосегаеми.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18485
архив

Тъща казва на зет си: - Прави, каквото правиш, но като умра, искам хубаво погребение. Целият си имот ти оставям. След един ден зетят казва на тъща си: - Прави, каквото правиш, погребението е утре в три. Всичко съм уредил.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x