Вход
София
Времето в София 2 o C

БОМБА В ПИК: Босът на "Артекс" Пламен Мирянов кум на Лозан Панов! Шефът на ВКС контролирал актовете на компанията. После лапнал с жена си евтини апартаменти от кумовете. Чака се оставката му (ДОКУМЕНТИ)

БОМБА В ПИК: Босът на "Артекс" Пламен Мирянов кум на Лозан Панов! Шефът на ВКС контролирал актовете на компанията. После лапнал с жена си евтини апартаменти от кумовете. Чака се оставката му (ДОКУМЕНТИ)

на 26.03.2019
176282
49
БОМБА В ПИК: Босът на "Артекс" Пламен Мирянов кум на Лозан Панов! Шефът на ВКС контролирал актовете на компанията. После лапнал с жена си евтини апартаменти от кумовете. Чака се оставката му (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
26.03.2019
49
176282

Шефът на Върховният касационен съд Лозан Панов продължава да се ослушва за оставката си ден след като се разбра, че жена му е придобила буквално на безценица скъпи апартаменти от строителната компания "Артекс". Както ПИК вчера съобщи, съпругата на Панов - Елисавета, удари в земята Цветан Цветанов и Цецка Цачева в аферата "Апартамент гейт".

Това не е никак случайно, защото шефът на "Артекс" Пламен Мирянов и жена му Весела са кумове на Лозан Панов и втората му жена Елисавета! 

Двамата архитекти са свидетели при сключването на гражданския брак на шефа на ВКС и втората му съпруга, сключен на романтичната дата 14 февруари 2015 г., показва брачното им свидетелство - акт №13 от същата дата от район "Средец" в столицата, с което ПИК се сдоби.

Пламен и Весела Мирянови са се оженили през далечната 1987 г. в Благоевград и след това заедно развиват строителния гигант "Артекс", като успяват да създадат тесни връзки с толкова важни хора като шефа на ВКС Лозан Панов. Как и защо той ги е избрал за кумове на втория си брак с вдовицата Елисавета, само може да се гадае, но взаимната полза и за двете семейства е видна и проследима в годините.

Две години преди да им кумуват Мирянови продават на жената на Лозан луксозно жилище от 172 кв.м. и два гаража в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев" или общо 211,2 кв.м. срещу едва 93 004,5 лв.!

Това е близо четири пъти по-евтино от цените по това време в района - през 2013 г. средната стойност на квадрат там е била 1100 евро, а жената на Лозан Панов е купила за 225 евро. Така получава жилище за близо половин милион срещу едва 100 бона. 

Макар да се оказва, че е Панов и жена му са платили около три пъти по-малко от Цветанов и Цачева, до момента шефът на ВКС не коментира скандала, както и не подава оставка.

Случаят е в пъти по-скандален от тези с политиците, тъй като Панов е в абсолютен конфликт на интереси. Върховният административен съд под негово ръководство е институцията, която е била ангажирана да ревизира документите за строителството на кумовете си от "Артекс".

Как ли обаче председателят на ВАС в продължение на 5 години Лозан Панов е отсъждал, щом е получил такова луксозно жилище на безценица от близкото си и на практика роднинско семейство?

Въпросът не се нуждае отговор, за да стане ясно, че Панов моментално трябва да подаде оставка. Както и че прокуратурата и КПКОНПИ е редно да се самосезират по разкритията на мига и да разследват този конфликт на интереси.  

Пределно ясно е, че евентуален мотив за изгодната цена може да се търси от комисия "Антимафия" в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана, и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град.

Във връзка с работата на кумовете му "Артекс" във всеки  един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.

Още повече, че шефът на ВКС явно сам осъзнава, че има какво да крие и това е вероятната причина вече две години да отказва да подаде декларация за имуществото си пред Сметната палата, както е длъжен по закон като лице на публична длъжност. Затова Панов дори бе осъден от Софийски районен съд в края на 2018 г. и присъдата бе потвръдена и на втора инстанция. Казусът продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.

Затова макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.

От имотния регистър е видно още, че Панов си е купил през 2015 г. доста апетитен имот на столичната ул. "Витоша" от 144 кв. м., за което е тиглил и ипотека. Отделно има наследствено жилище в същия тузарски столичен квартал "Иван Вазов". 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19031
архив

- Как се прибра снощи? - Нормално... тъй или иначе щях да сменям телефона... а и тези два зъба почти не ги ползвах.

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x