Борисов - цветан на мисълта

КОМЕНТАРИ

Борисов - цветан на мисълта

29439
на 14.04.2013
Борисов - цветан на мисълта

Понеже няма олио
и хлябът е от мъката по-чер.
Един е лозунгът:
“Всеки друг, но не и ГЕРБ”

препоръчано

Мислех, че не съм разбрал правилно (пък и самият Бойко нали опроверга казаното от самия него), но изгледах и видеото.
Оказа се, че нещата са значително по-гнусни и отвратителни, отколкото предадоха медиите вчера. Нищо чудно, като се има предвид, че медиите вече четири години са с хомоти.
Няма да се спирам на това как разкритикува режима на Живков, за който самият той беше казал (прочетете материалла на Иван Бакалов!), че 1% от него да бил постигнал, пак добре.

Няма да се спирам и на това как се сърди, че на последното заседание на кабинета Станишев били вдигали пенсиите, а как самият Борисов вдигна пенсиите от 1-ви април – точно по същия начин.

Между другото – знаете ли с колко са вдигнати пенсиите тогава? Забравили сте, нали? Да ви припомня: с 9 (девет) процента! САМО! Човек като слуша Бойко, си мисли, че увеличението трябва да е било поне със 100%. Социалната пенсия от 92,53 лв. става на... 100,86 лв. Не се шегувам!

Защото Бойко явно си мисли, че ние сме идиоти като тиквите около него и няма да се сетим да го попитаме нещо, което нито един журналист не смее да му зададе като въпрос:

- Ако е лошо, че Станишев е направил редовното увеличение на пенсиите от 1-ви юли, то с какво е по-хубаво решението на Борисов да ги вдигне един-единствен път за четири години тъкмо месец и половина преди изборите?

Аз ще ви кажа с какво е по-хубаво: с това, че пенсионерите ще получат първите увеличени пенсии преди изборите на 12-и май.

Докато Станишев, който явно не си е правил такива сметки, а е гледал какво има в хазната (не е случайно, че Орешарски е кандидатът на левицата за премиер!), ги е вдигнал от 1 юли, а изборите бяха на 5 юли, т.е. преди който и да е от пенсионерите да е видял увеличението. Но това е разбираемо за нас, които мислим, а не за тиквите, които говорят без да мислят.

Бойко твърди, че “четири милиарда от фискалния резерв заминаха в увеличението на пенсиите. Елементарна е сметката”.

Прав е, елементарна е, но само за човек, който е решил, че фискалният резерв е нещо, което е получил наготово, за негово собствено харчене – така, както си пожелае. Всъщност, гледайки решенията на правителството – а на практика едва ли някой се съмнява, че това не са тъкмо Бойковите решения – човек може да се замисли, че май е по-добре, дето пенсионерите получиха увеличението си преди Борисов да стане премиер. Нали се сещате, че след като се жалва толкова много, че е трябвало да ги плаща, значи той е нямало и да ги вдигне. По същия начин, по който ги вдигна едва тогава, когато някой друг ще ги плаща.

Но сметката, за която той твърди, че е елементарна, всъщност може да се окаже доста по-сложна. Според Борисов добавянето на 9% към всички пенсии води до 1 млрд. лева годишно повече за пенсии. Разбира се, фискалният резерв беше 8 милиарда лева, така че останалите четири явно са се изгубили някъде, защото Бойко не говори за тях – ама хич. Но ако 9% са равни 1 милиард годишно, значи общите разходи за пенсиите е трябвало да бъдат (преди увеличението) 11 милиарда лева. Само че според НОИ за пенсии, след увеличението, се плащат общо 6,98 милиарда лева. Следователно Борисов просто… лъже. Или сметката не е толкова елементарна, че да може да я сметне.

Но цинизмът е още по-голям: това не са пари на Бойко, че той да казва за какво да се харчат. Парите са за нашите майки и татковци, баби и дядовци. Това са парите, които всички ние сме решили, че трябва да се отпускат всеки месец, за да могат по-възрастните от нас да оцелеят. Разбира се, че става дума само за оцеляване, а не за достоен живот.

Но ето, такъв е резултатът от управлението на Борисов и Цветанов – изчезна като яко дим прогласената от депутатите от Великото народно събрание “решимост да създадем демократична, правова и социална държава”.

Понеже държавата ни не е нито правова, нито демократична, се оказва, че не може да бъде и социална – според Борисов, защото това било харчене на парите от фискалния резерв.

Този цветан на мисълта изобщо не се и замисля, че парите във фискалния резерв не са се появили с някаква магия. Това са т.нар. бели пари за черни дни. И използването им тъкмо за подпомагането на най-онеправданите е не само желателно, но и задължително – по това се различаваме от хищниците, нали: не убиваме старите и болните, а се грижим за тях!

Но за Бойко такива грижи изглежда няма!

Можете ли да си представите да сте министър и да погледнете в очите баба си или дядо си, майка си или баща си и да им кажете без никакво угризение на съвестта: “Мамо, татко – животът ви е чудесен, пенсиите ви са високи, затова няма да имате увеличение.”

Не вярвам, че нормален човек е способен на подобно отношение към родителите си!

Не вярвам, че министрите на Борисов не са знаели и все още не знаят, че пенсионерите в страната изнемогват и разчитат на щедростта на децата си.

Не всеки има родители като съпругата на Цветанов, които да могат да подпомогнат зетя или детето си с пари за 5-6 апартамента.

Ако тези хора не са знаели, че пенсионерите гладуват, значи не им е било мястото в състава на Министерски съвет. Ако пък са знаели, но са мълчали, значи са съучастници в престъпленията на властта.

И затова пак ви призовавам – мислете ПРЕДИ да гласувате, а не след това!

Понеже няма олио
и хлябът е от мъката по-чер
Един е лозунгът:
“Всеки друг, но не и ГЕРБ”

От блога на Вени Марковски

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това