Вход
София
Времето в София 3 o C

Бях ударник в бригадирското движение на язовир „Копринка”

Бях ударник в бригадирското движение на язовир „Копринка”

Работехме не за себе си, а за общото благо
на 18.04.2019
59113
33
Бях ударник в бригадирското движение на язовир „Копринка”
Автор: "Ретро"
18.04.2019
33
59113

На 24 декември 1947 г. Народното събрание прие един от най-важните закони, с който се национализираха всички частни предприятия и банки, с което бе сложен край на частната капиталистическа експлоататорска собственост и поставено началото на пълно обобществяване на средствата за производство и минимизиране експлоатацията на човека.

В тези години се сложи началото и на широко бригадирско движение на местно и национално равнище. Строяха се шосета, железници, язовири, села и градове.

Всеизвестни са националните бригади за строителството на Димитровград, Перник – Волуяк, язовир „Георги Димитров” и др. Младежите участваха активно и безплатно. Аз самият бях бригадир през 1949 г. на националната бригада на язовира „Копринка” два месеца, откъдето се върнах, награден със значка и грамота като ударник. Във всички мероприятия, организирани от правителството на ОФ и от обществено-политическите и младежките организации, аз и моите връстници участвахме активно.

През 1946 г. дори бях освободен от учебни занятия, за да взема участие в организацията и изборите за Велико Народно събрание. Отговарях за Свиленградски район, Харманлийска община. През 1947 г. бях включен в комисията по национализацията на частните предприятия в Харманли като представител на младежта.

Национализирахме три каменни мелници и една таханджийница. Това беше промишлеността на Харманли.

Участвахме активно в строителството на новия обществен строй и новия живот и израствахме и ние самите, като хора с ново съзнание, с ново отношение към труда и живота, към обществото. Защото работехме не за себе си, а за държавата, за обществото, за общото благо. Това беше качествено нов труд, при който обществените интереси бяха над всичко. В резултат от полуграмотната селско-градска маса хора от досоциалистическа България израстваха постепенно нови, грамотни, образовани граждани. В условията, създадени след Девети септември и с грижите на социалистическата държава, аз, бедното селско воловарче, сираче, можех да завърша през 1949 г. гимназия в Харманли, а след това да запиша и завърша Учителски институт в Хасково през 1954 г. След завършването на Учителския институт заминах на работа като учител в с. Пелевун, Ивайловградска община, на гръцката граница, за да се върна в Хасково, след като се върнах от казармата. Това бе пътят и съдбата на всички млади хора като мен – образование, работа, израстване.

 

Желязко Грудев Делчев, София

 

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
При толкова много ентусиасти като Вас ,защо не успяхме да влезем в комунизма?
2
Браво ! Много сте построили. Ние пък сега демократично ще го продадем.
3
1950 1962 1997 години девет нули смъкнахте от лева! Сега да сме пред Австрия! За златото в банката няма да говорим!
4
Голям герой си бил, няма що! Национализирал си таханджийница. Или по-точно заграбил си нещо, което не е било твое. Това се нарича пладнешки грабеж! Разбира се, и както всичко национализирано, само за 2-3 години сте съсипали и мелниците и таханджийницата. Бай Желязко, повярвал си на една лъжа, която едвам издеяни до 1989 година. Тогава оставихте една бедна, обрулена държава. Що не се скриеш някъде?
6
Какъв бригадир си бил бе, другарю Грудев? Бил си един жалък роб на червените велможи. Колили сте, бесили сте, грабили сте, затвори, концлагери, дивотии. За това - гък не казваш! Изградихте общество на привилегирована червена буржоазия, от една страна и от друга милиони аргати, които имаха единствената привилегия да блъскат като луди и да си траят като шушумиги. Добре, че свърши това чудо и повече няма да се повтори!
7
Тъп червен чугун! Заради такива комуняги като тебе България страда и до днес!
8
Нещастник
9
А бе дедко заблуден, за това сега вземаш такава пенсия! Каква е пенсията в Гърция където е нямало национализация и малоумни бригадири?
10
С пот строим с кръв ще браним.
11
Бай Груев, показва ти се некролога от джоба...като идеш там горе ще се отчетеш!
12
Другарю Делчев, поклон пред възрастта Ви и това, че не сте забравили отвратителната стилистика, която се използваше за промиване на мозъци още от детска възраст! Този изкуствен патос за възхвала на Партията майка , държавата и пълното отрицание на "ЧАСТНАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА, ЕКСПЛОАТАТОРСКА СОБСТВЕНОСТ"се натрапваше ежедневно в училище, после по разни събрания и "мероприятия", по телевизия, радио, вестници и каквото друго се сетите за пропаганда. Aз живях в епохата на "развития социализъм" и наистина всички бяхме "равни"! Една санитарка взимаше заплата, почти колкото лекаря, чистачката в училище колкото Вас/нали сте били учител/-голямо равенство, няма що?! На границата се стреляше, ако искаш да избягаш от "РАЯ" и т.н. Жалкото е, че след толкова години, този строй се рекламира пред младите хора, от такива като Вас и от фалшивите новини, като нещо велико и красиво! Те даже не знаят значението на думата УДАРНИК- пояснявам за тях: това е човек,който работи като вол, докато другите се скатават или работи само, когато се появи началството, за да получи ЗНАЧКА И ГРАМОТА! Много и ма да се пише по темата, но ще стане много дълго.....
13
На тоз другар ще кажа. Живял си в страхотна заблуда. Работили сте без пари за да богатее и живее червената буржоазия. За да няма експлоатация....а да работиш без пари какво е.? Работили сте без пари.а сега работете!н Горд си че синационализирал.Сега ако дойде накой и тивземе каквото имаш какво ще кажеш а?
14
Тези младежи /тогавашни/ са работили здраво и със всички сили с идеята и убеждението, че изграждат нов, справедлив строй. Забележете колко млади и неопитни са били, както и това, че на тези буквално деца и през ум не е можело да им мине какво всъщност кроят червените велможи - на гърба на народа лично облагодетелстване - което е факт неоспорим! Зверска разправа с всеки, който е дори само заподозрян като "враг на народа" - разбрахме за концентрационните лагери, за ужасите там! За което тези младежи дори не са подозирали! Не се сърдете на другаря Делчев...
15
Питеците дигат вой до небесата! Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!!!!
16
И БОЛШЕВИЗМА Е НАЙ ЧОВЕКОНЕНАВИСНИЯ СТРОЙ В СВЕТА .
17
Браво на човека ! Бил е ударник. Примерът му е бил заразителен. Ето че дори ББ е бил ударник - ударно е опитал и е приет в БКП. После ударно е станал охранител-мутра в тъмните 90 години на 20 век. Ударно ли е удрял тогава човека ? А сега той и шайката му УДАРНО смучат от ударния труд на обикновените хора , за да си купят асансьор в хола , двоен гараж в сутерена , къщичка в Барселона или нещо друго от ПЪРВА , ВТОРА или ТРЕТА необходимост. Скромно , но от сърце. Като истински ударници , удрящи ударно !
18
Като младеж бил включен да националицира таханджийницата и други фабрики... А както си казва и той - бил бедно воловарче. Защо взимаш на хората таханджийницате бе младежо!! Да не си я строил и оборудвал с баща ти и брат ти??!! Ако беше твоя - така ли щеше да разсъждаваш!! Вижда се колко време си учил и кога си бил войник!!! Говорих с един от твоите ученици от Пелевун / там му викат Плевун/ - Никола се казва. Каза ,че нищо че си на100 г. сега - ако те срещне . ще ти помогне да се отървеш от бригадирските ти спомени.
19
и затова заровихте тракийския град Севтополис под яз.Копринка,унищожихте историята и културата на траките...
20
смърт на комунизма
21
ПОЧТИ ВСИЧКИ ГОРЕ ИЗКАЗАЛИ СЕ ГОСПОДА ЛЪХА ЗЛОБА И ПРОСТОТИЯ И НАЙ-ВЕРОЯТНО СА СЪС СКЪСАНИ ГАЩИ - С ЕДНА ДУМА ЗОМБИТА.
22
AMI COVEKA SI MISLI CE TOVA E NACINA NA ZIVOT. TOVA E V STILA NA KOMUNISTITE-GRABEZHI,KRAZHBI,LAGERI. AMI COVEKA DA E ZIV I ZDRAV, TEZI HORA NE MOGAT DA SE PROMENIAT.
23
Тогава е подписана смъртната присъда на България от болшевиките
24
Ейййй, не можем да се отървем от тия каскети ,брейййй! Че са прости ,добре,но защо не си стоят в дупките? Болшевизмът дойде с каскетите , направи от райска България концлагер и накрая,умирайки, катастрофира държавата. Днес наследниците на каскетите напират отново да съсипват България. Пак ли ще успеят???
25
Е НЕНОРМАЛЕН,ЛУД,ПРИ СТРОЕЖА,БИЛ Е САМО НА РЪКА,А УДАРНИЦИТЕ СА БИЛИ БРИГАДИРИ,СА ЗАГИНАЛИ МНОГО ХОРА,НОРМАЛНИ ХОРА......БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ КОМУНЕТАТА,КАТО ТОЯ "УДАРНИК" ИЗЕДНИК
26
Три каменни мелници и една таханджийница....без социализма сигурно в Харманли това щеше да е върха и при Костов и при Борисов...а тези със злобните коментари , сигурно вашите родители са били от тези воловарчета и малолетни работници.Каква Австрия и развита държава ви се привижда.
27
Жал ми е за Адолфина. Умна е, макар че се прави на глупава. И образована е, но много неумело прикрива това, пишейки нарочно с правописни грешки. Адолфинче, ако наистина си умна, което за мен е безспорно, ,,не прави сергия, когато панаира се разваля". Е, всеки панаир се завръща след една година, за разлика от комунизма, който НИКОГА няма да се върне. Защото дори и комунистите не го искат!
28
И сега има ударници...по крадене и разсипване на това което е изградено от вас предишните ударници, ти другарю бригадир оказа се си живял и вярвал и ае трудил в един вид утопия и заблуда - заблуда е щото при тоз нашия калпав зъл и завистлив народ всичко се проваля и сициална идея като комунизма-социализма и демокрацията ще се провали при нашето калпаво племе гаранция. Но Ти Ти другарю! си живял в щастлива заблуда раздал си се и с вярата и трудът си за идея за строй в който си вярвал и сте имали успех макар и за кратко, поне за няколко годинки сте се насладили на благата от тежкият си труд ето от селско воловарче с цървулки си се превърнал в образован учител труженик и ударник. Уважение другарю!!!
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
отговор на коментар
Гошо погледни истината.Сега е в пъти по добре о "комунизъма" .Хубаво , че го няма.Пример С.Корея.
31
отговор на коментар
Скапан комунист.
32
отговор на коментар
Гошо, Гошо......Ни история знаеш, ни си чел, ...зомбито си ти
33
Tova e trol ne mu vervaite.Zna4i trebe da e na 90 godini sega.A koi zive v bg. kenef 90 godini i moze da pi6e?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 17372
архив

Чък Норис участвал във филма "Междузвездни войни" в ролята на силата!

няма нови новини
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
сега
1295
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Корнелия Нинова проговори след тежкия пленум на БСП - червената лидерка бяга от въпросите на Ива Николова (ОБНОВЕНА)
x
Учени разкриха каква диета защитава от грип
x