BG EN

Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо

ЧАС ПИК

Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо

24569
на 30.04.2016
Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Който не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.

препоръчано

Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.

Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.

На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.

Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.

За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК