Валентин Вацев със сензационна новина пред ПИК: През 2024 г. на мястото на Русия ще се появи нова държава Новорусия - до зимата Зеленски ще бъде сменен

Епицентър

Валентин Вацев със сензационна новина пред ПИК: През 2024 г. на мястото на Русия ще се появи нова държава Новорусия - до зимата Зеленски ще бъде сменен

391564
на 13.09.2023
Валентин Вацев със сензационна новина пред ПИК: През 2024 г. на мястото на Русия ще се появи нова държава Новорусия - до зимата Зеленски ще бъде сменен

Последвайте ни в Google News Showcase

Заключителната декларация на Г-20 разгневи Киев, защото не осъди Москва за войната в Украйна. Най-развитите икономически държави в света смекчиха тона, за което получиха одобрение от САЩ и Русия.

препоръчано

В същото време украинското контранастъпление продължава, макар и на куц крак. Много световни анализатори признават, че то буксува.

Зеленски отстрани военния си министър Олексий Резников. Той на свой ред направи разкрития, че украинската армия е разполагала с достатъчно оръжия и оборудване, за да издържи едва два или два месеца и половина в началото на войната. Ресурсите щели да се изчерпят, "ако западните съюзници не били изпратили пакети с военна помощ." Украинците получавали "всичко, което мислимо и немислимо можели".

За коментар потърсихме външнополитическия анализатор доц. Валентин Вацев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Очаквана ли беше декларацията на Г-20, която толкова разгневи Киев, доц. Вацев?

- Да, напълно нормална декларация. Не създава никакви критични моменти. Беше постигната трудно, разбира се. Страните не са склонни да се ангажират много явно с войната в Украйна. 

В нея няма нищо специално, което да се анализира. Да, Русия не е обвинена директно. Но, в крайна сметка срещата на върха на Г-20 не е събитие в чест на Киев.

- А дали Киев си позволява този тон, защото Западът прекалено много разглези Зеленски и му създаде самочувствие да правораздава? А сега той вижда, че губи обещаната изключителна и безрезервна подкрепа...

- Зеленски вижда, че западната подкрепа за неговата кауза намалява. Появиха се хора, които се съмняват, че това е пътят, по който ще има победа. В Конгреса на САЩ има конгресмени и не само републиканци, но и демократи, които поставят под съмнение победата за Украйна.

Има подмятания в западния печат, че Зеленски може да бъде подменен и то с шефа на разузнаването. 

Миналата година той беше приел руските условия да не влиза в НАТО. Но поддръжниците му, главно Великобритания, го увериха, че ще го подкрепят толкова, колкото му е необходимо. Ще му дават толкова, колкото иска, че даже и отвъд. Сега това отвъд го няма и той се чувства излъган. Затова ходи с протегната ръка и се кара. 

Разбирам го, чувства се излъган. 

- Каква ще бъде съдбата му? Той сякаш остава все по-сам?!

- Очаквам до зимата Зеленски да отстъпи поста на някой по-успешен. Нормално е, особено по време на война, един ръководител да се амортизира и да омръзне. 

Това не е война между Украйна и Русия, а между Русия и НАТО. Изходът ще доведе до геополитическо разместване на пластовете. Ако Русия загуби, ще се появи разпад на държавата. Ако спечели, това ще бъде разгром на НАТО. Ще се появи въпросът на кого служи Алиансът и защо той не беше разпуснат заедно с Варшавския договор. 

- Какво става с украинското контранастъпление? Много сериозни анализатори, в това число и от Запада, твърдят, че то буксува. Путин го нарече провал. Май само украинците се хвалят с успехи?!

- Не е провал, защото то продължава. Макар и с последни сили. Ако се бяха сбъднали очакванията на Киев, Украйна отдавна щеше да бъде в Крим. Това е и причината на Зеленски да му се правят неприятни намеци. 

Дори в американския печат вече се говори не за провал, а за неуспех. 

При цялата натовска подкрепа руските ресурси са пет пъти по-големи. Украйна воюва с последни сили, Русия воюва с лекота. 

- Заместник-председателят на Държавната Дума на Русия Пьотр Толстой ми каза неотдавна в интервю, че войната ще свърши, когато Западът престане да дава оръжие на Украйна. Това обаче не става, САЩ обещават боеприси с обеднен уран...

- Вече се усеща отрезвяване. Има партия на войната и партия на мира и в Москва, и във Вашингтон. Сега тези 4 партии делят възможностите и съпоставят шансовете си. 

Предстои есен, в Украйна тя винаги е кална. В оставащите 40 дена има възможност да се умножат усилията да се преговаря. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна да прави совалки. Появява се изненадващо тук и там. Предполагам, че ще се направят нови предложения към Китай.

Политическият бекграунд стана много сложен.

- Не мога да не ви попитам за Пригожин. Азбучно правило е членовете на ръководството на такава компания като ЧВК "Вагнер" да не пътуват заедно. Защо Пригожин и Уткин бяха на един самолет?

- Защото те винаги са плюели на правилата. Ако приемем, че са загинали.

Пригожин беше започнал да къса връзка с реалността. Той беше единственият, който можеше да не обръща внимание на Кремъл. 

Преди техния бунт излезе заповед всички участници във "Вагнер" да подпишат договор с министерството на отбраната. Това означава, че компанията щеше да бъде закрита за един следобед. 

Има информации, че Пригожин е във Венецуела, аз не вярвам. Жив или мъртъв, той не е фактор.

Пригожин беше интересен, докато беше жив.  Той остана в историята, има си своето  място в нея. 

- Кой има интерес от ликвидирането на Пригожин?

- Огромното количество противници на Путин. Ликвидирането му даваше възможност да се твърди, че руският президент го е убил.

Така наречената патриотична опозиция от бързо консолидиращи се патриотични групи - няколко компартии и леви движения, не обърна внимание да обвини Путин. Засега той се обвинява само от Гиркин (б.а. - Игор Стрелков, бивш офицер от Федералната служба за сигурност, арестуван по подозрение за екстремистки призиви).

- Предстоят президентски избори през април 2024 г. в Русия. Какво очаквате да се случи до тогава и какъв ще е изходът от тях?

- Това е главният проблем, който интересува сериозните анализатори - какво ще се прави с новите територии. Тук става дума за войната, но като предпоставка на големия политически проблем - как ще бъде оформена властта по нов начин. 

Става дума за новия трансфер на властта. Не за личността на Путин. А за нова организация на властта. 

Очаквам през 2024 г. на мястото на Руската федерация да се появи нова държава, в която да влизат Русия, Беларус, Югоизточна Украйна с Приднестровието и евентуално някои азиатски републики. Една Новорусия. 

Путин ще се появи на нов пост - председател на Държавния съвет на новата държава. Това е власт, която стои над трите съюзни държави. 

За мястото на Путин се обсъждат някои личности, като Дюмин, Медведев - това сме го виждали вече, Патрушев - неговата кандидатура е несериозна, защото той е възрастен човек. 

- На този фон ние и нашите политици как стоят?

- Никога българският политически елит не е оглупявал толкова много. Така ялов и безпомощен не го помня през последните 30 г. да е бил.

Те ще си измият ръцете с журналистиката. С тези необразовани момчета и момичета, които сега ги прославят. Това са проблеми на Галя от Посолството. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК