Вход
София
Времето в София 8 o C

Валери Симеонов сензационно пред ПИК: Ако КТБ беше оздравена, дупката в бюджета щеше да е 600 млн., а не 4 млрд. лева! Менда действа тоталитарно! ДПС ще бъде забранена със закон!

Валери Симеонов сензационно пред ПИК: Ако КТБ беше оздравена, дупката в бюджета щеше да е 600 млн., а не 4 млрд. лева! Менда действа тоталитарно! ДПС ще бъде забранена със закон!

на 29.06.2015
3685
36
Валери Симеонов сензационно пред ПИК: Ако КТБ беше оздравена, дупката в бюджета щеше да е 600 млн., а не 4 млрд. лева! Менда действа тоталитарно! ДПС ще бъде забранена със закон!

Лично подадох сигнал за кражбите в енергетиката на шефа на ДАНС в присъствието на министър Теменужка Петкова

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов е един от партньорите на ГЕРБ в управлението на страната.

Симеонов е остър камък и често не е съгласен с определени действия на най-голямата партия, които назовава публично.

С г-н Симеонов разговаряме за източването на КТБ, банковата система, правителството, енергетиката и други ключови теми.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Симеонов, успява ли държавата да преодолее финансовите проблеми от катастрофата, която я сполетя с фалита на КТБ?

- Според мен банковата криза е преодоляна, особено на фона на съседна Гърция, но не по най-добрия, а по най-лошия начин.

- Кое ви кара да мислите така?

- Защото кризата бе преодоляна с обществени средства от Фонда за гарантиране на депозитите.

Банковата криза можеше да бъде преодоляна чрез оздравяване на КТБ. Но бездействието на отдел "Банков надзор" в КТБ, както и на правителството на Орешарски, а след това и на Близнашки задълбаха бездействието.

Стана така, че България плати най-висока цена от фалита на КТБ.

Блокирането на банката направи все по-необратим процеса на загуби на милиардите от КТБ. Банката трябваше да бъде оздравена и отворена. Тогава дупката щеше да бъде само от 600 милиона лева, а не от близо 4 млрд. лева.

Станаха много безумия, на които тепърва трябва да отговорят синдиците и прокуратурата. Те трябва да отговорят защо не се приемаха месечните вноски на кредитополучатели, които бяха взели кредити. Това беше направено умишлено, за да се унищожи банката. И страната ни плати най-високата цена.

- Как си обяснявате факта, че двамата квестори, които са подправяли договори, включително и този на Иван Костов, все още не са привлечени като обвиняеми?

- Не мога да ви отговаря. Предполагам, че трябва да се съберат още факти и доказателства. Не мога да издавам присъди или да казвам, че прокуратурата е добра или лоша.

- Каква развръзка очаквате по въпроса за избора на управител на БНБ?

- Очаквам поредната политическа катастрофа на ГЕРБ, които отново започнаха да си вярват прекалено много и се оставиха да бъдат ръководени от стария си рефлекс, когато управляваха с мнозинство.

По въпроса за управителя на БНБ сме свидетели на абсолютно тоталитарен подход, в основата на който е Менда Стоянова.

Лошото е, че ГЕРБ има поведение на партия, а на сбирщина. В партията има отделни индивиди, които дърпат чергата към себе си. И мисля, че това е очевадно на всички.

- С какво е сгрешила Менда Стоянова?

- Тя тръгна да го разкарва тоя (Димитър Радев). Според мен той е лично неин избор. Действията на тази жена са малко прибързани. Лошото е, че няма кой да я контролира.

Същото се случи и при избора на шеф на Сметната палата. Но тогава все пак бяха проведени консултации и се стигна до разумно решение.

По въпроса за Димитър Радев няма никакви консултации, никой не се обажда за нищо. Явно от ГЕРБ смятат, че ще съберат необходимите им гласове заедно с Реформаторите, но няма да успеят. Или ако все пак прокарат този управител на БНБ, то това ще бъде с много крехко мнозинство - малко над 120 депутати, което ще бъде изключително лош старт за този човек.

Това ще бъде изключително лош сигнал и за банковата стабилност на България.

Редно беше кандидатурата на Радев трябваше да бъде подкрепена от колкото се може повече парламентарни групи и народни представители, но това явно няма да стане.

- Защо?

- Заради самонадеяното поведение на ГЕРБ. Ето затова няма да стане.

- Смятате ли, че Менда Стоянова е подвела министър-председателя Борисов по въпроса за Радев?

- Не мога да смятам каквото и да било. Да се оправят там с Борисов. Аз не съм компетентен в техните отношения и не мога да кажа кой кого е подвел, съгласувал ли е и т.н.

Нещата за мен изглеждат характерни за Менда - прибързаност и тоталитарност.

- Нападате много яростно ГЕРБ. Да разбирам ли, че добрите ви партньорски отношения са под въпрос?

Не. В никакъв случай кандидатурата за шеф на БНБ не е решаваща за бъдещите ни отношения с ГЕРБ.

Много важни са седемте неща, които са посочени в нашите условия и за които ще искаме отговор на 1 юли дали са изпълнени или не.

А това дали или друг ще се кандидатира за шеф на БНБ не е толкова важно. Естествено има значение за банковата система и то най-вече от гледна точка на това в коя посока ще работи БНБ - за унищожаване на българските банки и унищожаване на българския бизнес и поставянето му в зависимост от европейските банкови монополи и картели или ще бъде даден превес на родните банки и ще бъде стимулирано тяхното развитие.

Това са двете противоречиви тенденции, които трябва да бъдат решени от съответния шеф на БНБ.

Случаят с Радев е ясен. Ясно е откъде идва и кого ще подкрепя.

Случаят с Григорий Вазов е точно обратният. Това е човек, който залага на патриотизма в банковото дело.

Като цяло ние от Патриотичния фронт не смятаме, че въпросът с кандидатурата за шеф на БНБ е от решаващо значение за отношението ни към управляващата коалиция.

В крайна сметка никой в този момент не може да предвиди какво ще бъде поведението на този или онзи шеф на БНБ.

Аз съм на принципа, че на всеки един човек трябва да се даде възможност да работи, да се види има ли резултати или не. И чак тогава да се дава оценка.

- Кои са отличниците и двойкаджийте в кабинета?

- Определено одобрявам работата и действията на енергийния министър Теменужка Петкова. Тя за мен е един от най-дейните министри заради това, което се опитва да направи с американските централи като цяло в енергетиката.

Давам много висока оценка на министър Петкова.

Румяна Бъчварова работи прекалено отскоро, за да й дам оценка.

Не мога да кажа, че Николай Ненчев е от успешните министри. Подобна е оценката и за Божидар Лукарски. Няма информация от Министерство на икономиката за предприети активни действия.

Христо Иванов се опитва да прави нещо и има добри идеи, но среща трудности при реализирането им.

По отношение на Петър Москов мога да кажа, че заслужава пълни адмирации. Той има пълна подкрепа за това, което се опитва да направи.

Москов притежава необходимата решителност да прокарва идеите и реформите, които предлага. Работи в положителна посока, с изключение на приватизацията на болниците, с която не съм съгласен.

- Какво мислите за горещите събития в енергетиката, които предизвикаха острата реакция на КРИБ и синдикатите?

- Патриотичният фронт е единствената партия, която заложи на трето място в своята програма въпроса за ревизия в енергетиката, спиране на кражбите и недопускане на увеличаването на цената на електроенергията.

Това е наша последователна политика, която върши и ръководената от мен комисия в парламента.

За това, че сега не се допусна увеличението на цената на електроенергията и Патриотичния фронт има заслуга.

В края на краищата разкритията за енергетиката бяха направени първо в комисията, която ръководя.

Още преди два месеца подадох сигнал лично на председателя на ДАНС Димитър Георгиев в присъствието на министър Петкова за ВЕИ-тата, които са ползвали европейски средства, но не са ги декларирали, а са искали висока цена за продаденото от тях цяло количество електроенергия. Това е забранено и в разрез със Закона за енергетиката.

Подадох сигнал и срещу фирми, които са присъединени с по-малка мощност, отколкото имат реално, а след това излиза, че са продали два пъти повече електроенергия.

Данните съм предал лично на Георгиев. Информирал съм за това и премиера Борисов.

Това, което се случва сега в енергетиката, си има предистория, която трябва да е ясна за обществото. 

- При какви условия бихте седнал да преговаряте с ДПС?

- За какво да преговарям с ДПС. С тях нямаме общи точки.

- Например, когато трябва да бъде постигнат консенсус по важна за България тема?

- Аз съм нормален човек за разлика от техните лидери, които не са нормални хора. Това са болни от логорея хора, кухи лидери зад които няма биография и никакви постигнати елементарни успехи нито в частния живот, нито в бизнеса, нито в научната област.

Просто те са едни изпразнени от съдържание дърдорковци.

Но за разлика от тях аз съм готов да седна винаги да преговарям с тях по въпроса за едно доброволно оттегляне от парламента.

В такъв случай с удоволствие ще преговарям с ДПС, дори ще им осигуря необходимия начален тласък и условия за оттегляне от политиката.

- Смятате ли, че това е удачно?

- Защо, това ненормално ли е.

- Мисля, че подкрепата за една партия се решава от избирателите, а не от отделни личности.

- Когато една партия се самозакрие, тогава избирателите няма как да гласуват за нея.

Най-добре ДПС да се самозакрие докато лидерите й все още са известни, а да не го правят, когато съществуването на партията им бъде забранена със съответния закон. Вярвам, че това ще стане рано или късно.

Рано или късно Картаген трябва да бъде разрушен.

- Предстоят местни избори. Патриотичният фронт ще търси ли подкрепа за кандидатите си и от други партии или ще се яви самостоятелно на вота?

- Патриотичният фронт е коалиция, но е отворена в посока на намиране на най-доброто решение за всяка община.

Това означава, че нямаме скрупули да подкрепим други кандидати и нямаме скрупули да приемем подкрепа от други партии към наш кандидат.

Ще търсим това, което е най-добре за общините, а не това, което е най-добре за коалиция Патриотичен фронт, защото на първо място са интересите на държавата и на живеещите в една община.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(36)
1
Кой Валери го е казал това ? Оня същия ли дето не спря да лапа Пожарникарския шланг за 30 сребърника ?
2
Симеонов, май ти си си повярвал много. Внимавай, защото може повече да не видиш парламент! Много е гот да плямпаш от трибуната и да чакаш някой друг да избие циганите и да смаже ДПС. Нещо ми говори, че сбирщината е на друго място! И Енчев го доказва за пореден път. Борисов се раздели с доста гербаджии и винаги цивилизовано и в рамките на закона, а вашите раздели със Сидеров са като тъп латиносериал.
3
По-добре го питайте за работата на председателстваната от него временна парламентарна комисия за далаверите в енерГЕПИката, чиито заседания той еднолично е засекретил практически на 100%? Защо не го питате? Не ви стиска или съдействате за отвличане на вниманието? Чакйте да се сетя!!! А?
4
на Валери!!!Ако разкарате тея депесари ще гласувам за ПФ.
5
Какво откритие ?:)) Защо не попита за подробности докторите на икономическите науки Б.Б и Д.П ?
6
...SARAISKIQ HILAV MANGAL ...VURNAHA LI PARATA BE...DEE*BA I AIDUCITE IZPE*DERASTENI,...A?? ZABRANA i SMURT za TERORISTI4NATA,ANTI-BULGARSKA i AIDU6KA PEN*DEL-SEKTA...BKP
7
ВСЕ ОЩЕ ЛИЦЕТО ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ ДИКТУВА В ТЕЦ2 И СЕ ПЕРИ ЧЕ БИЛ ДОГОВОРИЛ ДА НЕ ГО ЗАКАЧАТ ТАКА УВЕРЯВА И ХОРАТА СИ, ЧЕ ИМА ТВЪРДА УГОВОРКА ДО ИЗБОРИТЕ ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАТ И СИ БИЛИ ПЛАТИЛИ. ГОСПОДИН СИМЕОНОВ КОЛКО ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ Е ТОЗИ ХРИСТОЗОВ И ЗАЩО ПРЕЗ ВАШИЯ МАНДАТ ТОВА ПРЕСТЪПНО ЛИЦЕ КАДРУВА?
8
Сачмата си е сачма, ако не беше Герб щеше да вие с Момата и другата Сачма, извън парламента. Нали оглави с помоща на Генерала енергийната комисия, и какво направи до сега НИЩО, като видя че всяко второ комуне и всяка трета сачма краде там, начело с Р. Овч. му мина мерака да разкрива далавери...
9
Като влезе в парламента обли за ташахундрите на Мутрата а сега се пречи щото идват нови избори. Боклук! Продаде се на Боко за пари и власт и излъга избирателите си. Само бой по селската кратуна на тоя продажник.
10
ДВАМАТА С Каракачанската мастия са патерицата на Герб!
11
Лъжец ! Подлизурко ! Подлого на ДПС, я кажи защо твоя верен другар Валентин Касабов вечеря тайно с турския консул в Бургас, а ? Ще закпивам ДПС, ще сменя зам.Министъра на МО Орхан Исмаилов, тези ластици и преди си ги разтягал.На изборите ще усетиш яко отзад подкрепата на избирателите, които гласуваза теб с надеждата да закриеш ДПС.
12
Каракачанов бил 30 пъти в кабинета на Цветан Василев, ама като приятел. Ревизоро се прави на интересен за избора на шеф на БНБ, след като има още четирима кандидати. Симеонов се ежи на Борисов, без видима причина. Май на тия хора им трябват пари или са наясно, че втори дубъл няма да има и осребряват позициите си на депутати с много бързи темпове, с всички възможни средства и са много изнервени. Другият много изнервен е Местан. Дали има някаква връзка или договорките с ДПС /и съответното щедрото финасиране/ са патент само на Атака? Ще видим тия дни!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
като турският патриот Винкела, известен също и с прозвището "златното ду пе", си е отворил мръсната уста и пръска навсякъде примитивизма си, това значи, че ще крънка още постове и пари за лична изгода. Много нагъл демагог, лъжец и крадец на идеи е този, едно правят в комисиите, където всички е скрито-покрито, а съвсем друго за пред хората при гласуване, където се правят, че работят в интерес на хората.
15
,СИМЕОНОВ ТИ СИ ЖАЛКА ОТРЕПКА И КУХ КРЕТЕН.
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
СИМЕОНОВ А ТИ КАКВО СИ ПОСТИГНАЛ, НЕ СЪМ ФЕН НА МЕСТАН, НО ГОВОРИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБ, СБИРЩИНАТА МАЙ СТЕ ВИЕ ОТ ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ, КЪДЕ НЕ СПИРАТЕ ДА СЕ БУТАТЕ И oголвате ПРЕД ГЕРБ, И НАКРАЯ ТЕ СИ ИГРАЯТ ИГРАТА С ДПС - ОЧЕВАДНО. АКО НЕ ЗНАЕШ ДИМИТЪР РАДЕВ (БЪДЕЩИЯ ШЕФ НА БНБ) Е КАДЪР НА ДПС, ЙОРДАН ЦОНЕВ И МЕНДИЧКА СИ ГО ИЗБРАХА С ПОДКРЕПАТА НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И БОЙКО БОРИСОВ. ПАТРИОТИТЕ ОТДАВНА СТЕ ИЗВЪН ИГРАТА АМА НАКРАЯ ЩЕ СЪРБАТЕ ПОПАРАТА. И ОЩЕ НЕЩО И ДА ЗАКРИЯТ ДПС, ЗА ТЕБ ПАК НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗАЩОТО СЕ ОКАЗАХТЕ ПРЕДАТЕЛИ!! ПО-ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ И ОТ БОЛЕН
18
Валери отдавна вече е под чехъла на държаната на властимащите Поли Карастоянова. Тя управлява и парламентарната група и коалицията от гледна точка на своя интерес, а Симеонов я слуша на 100 %. Гласи се за министърка от есента.
19
Никога вече Паричен фонд! АТАКА е партията... Волен е ЧОВЕКЪТ... Разбрахте ли го вече...
20
БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ..... от такъв ПАТРИОТ........по точно МАФИОТ
21
НЕЩО НЕ СЕ СЕЩАМ , ЗАЩО АРКАДАШ В.СИМЕОНОВ И АРКАДАШ КАРАКАЧАНОВ НЕ ПРЕДЛОЖИХА ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ВЪПРОС ЗА РЕФЕРЕНДУМА - " ДА СЕ ЗАБРАНИ ЛИ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - ДПС ИЛИ ДА " И НЕ ВНЕСОХА СЪОТВЕТНИЯ ЗАКОН В ПАРЛАМЕНТА . А ВИЕ СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ЗАЩО ?
22
ДА , ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН , НО ... СЛЕД ЗАБРАНАТА СЕ НРЕЖДАТ ВСИЧКИ ПАРТИИ.КАКВО ТОЛКОВА ИМА РАЗЛИЧНО ... ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , ОБРАЗОВАНИЕ , ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ , РАЗВИТ ТУРИЗЪМ... ЗДРАВА ЕКОЛОГИЯ ... ТА СЕ НАРОИХТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПЧЕЛИТЕ , КОИТО НЕ ИЗДЪРЖАХА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ВИ .....
23
БРАВО НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ И ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ.ТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ,КОИТО СКОЧИХА НА БАНКИТЕ И ЕНЕРГИЙНИТЕ МОНОПОЛИСТИ.ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ВНЕСОХА ЗАКОН СРЕЩУ ИЗТОЧВАНЕТО НА СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ.ПОСТАВИХА ВЪПРОСА ЗА СЪБАРЯНЕ НА НЕЗАКОННИТЕ ЦИГАНСКИ КОЛИБИ.ВНЕСОХА ЗАКОН ЗА ПРОМЯНА НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС С ИСКАНЕ ЗА АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ.ПОСКАХА ОТМЯНА НА ПРОКЛЕТИЯ чл.417 ОТ ГПК.ЗАПОЧНАХА РЕВИЗИЯ НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА РАЗУМНИ ЗАКОНИ.
24
Цацаров-Пеевски-Искров са можели да отнесат още няколко банки БЕЗНАКАЗАНО! ! !
25
ПФ СА ПОДЛОГИ НА ТУРСКИЯ КОНСУЛ В БУРГАС И НА ДПС !
26
Езоп каза пред съда-не ме гледайте, че съм грозен, а вникнете в това, което ви казвам!Банката можеше да бъде спасена, както това става в Гърция. Олигарсите обаче направиха фалита и спечелиха стотици милиони.
27
За съжаление е доста късно, да се обсъжда какво е можело да се направи с КТБ. По-важното в момента е да бъде разкрита цялата истина около източването на банката, както и всички замесени да получат подобаващи присъди.
28
Всички знаем, че около КТБ има много интереси набъркани, но рано или късно истината излиза на яве и всеки си получава заслуженото. Винаги е така.
29
КТБ беше умишлено срутена за да се купи на безценица ,а чрез нея да се вземат някои военни заводи ,както и Виваком -все стратегически за отбраната на страната фирми. Този който искаше да купи банката се оказа подставено лице на руснаците. Познай от три пъти кой започна атаката срещу банката , като имаш пред вид че 10% от същата банка държеше Внешторгбанк.
30
Не е открил топлата вода за вредата от етническата партия ДПС. Въпросът е че досега никой нищо от държавата и партиите не е направил за това. Колкото се може по-скоро трябва да спре дейността си зловонната етническа партия.
31
ВАЛЕРИ, ТИ И КАСАБОВ ИМАТЕ СПЕЦИАЛНА ЗАДАЧА , А ИМЕНО ДА ЛИКВИДИРАТЕ ДПС И АТАКА ОТ БГ ПОЛИТИКАТА. ТОВА ЩЕ ВИ НАПРАВИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ!! НЕ СЕ МЕСИ ТАМ КЪДЕТО НЕ ТИ Е РАБОТА
32
Абе, само питам - този сайт български ли е?
33
Бойко пудел си намери - казва се Валери, и Каракачанка - на къса вързанка-ка-ка-ха.
34
Далавери Винкелов Пунделов и Касабаята - да живей!
35
Kaкво стана с ултиматума Нищо и половина Пак се надупихте на ГЕРБ Няма вече никой да гласува за вас АТАКА завинаги
36
циркаджия бегай към цирка да не те видим....мишок
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Манго заварва Айшето с любовник. - Кой е тоя, ма? - Не видиш ли - електротехник. - Че що е гол, ма? - Па такъв имали, такъв пратили. - А що му стърчи ей това? - Е, как що? Па човека работи под напрежение...

няма нови новини
Днес: 143
hot
най-четени новини в момента
сега
3002
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
КУРИОЗНО В ПИК: Спас Русев лети в икономична класа, не спира да одумва "Алексей" (ВИДЕО)
x
СВЕТЪЛ ПРАЗНИК! Честитете на всички мъже с името...
x