Вход
София
Времето в София 4 o C

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

на 30.05.2019
15356
5
ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори
Автор: ПИК
30.05.2019
5
15356

Председателят на Върховния административен съд и главният прокурор предлагат създаването на Дисциплинарен съд, който да се занимава с наказанията на провинили се профеисионално съдии и прокурори. Идеята е да се роди един напълно нов, независим орган, който да гарантира независимо и безпристрастно събиране и анализиране на данните по конкретни дисциплинарни производства, след което резултатите да бъдат предоставени на съответните колегии към кадровия орган, които ще взимат окончателното решение по налагането, респективно неналагането, на наказание.

Това стана ясно по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което бе обсъдено писмо от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, относно проект на Закон за изменение и допълнение на Глава шестнадесета, раздел пети от Закона за съдебната власт (ЗСВ), по който в правосъдното ведомство вече има сформирана работна група. Въпросното предложение на Георги Чолаков и Сотир Цацаров е ново и не фигурира в проекта, но е било обсъдено по време на съвместно заседание на Комисиите "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС" към двете колегии на ВСС - Прокурорската и Съдийската, на което те са присъствали.

В рамките на заседанието на Пленума председателят на ВАС презентира идеята за създаването на Дисциплинарен съд, в който да участват действащи съдии и прокурори, като съоветните колегии към ВСС да осъществяват единствено приемане или отхвърляне на решенията на този нов орган. 

"Действително това не може да стане от днес до утре. Има много въпросителни за начина на действие и мандатността на този съд. Но смятам, че това трябва да се заложи като дебат тук. Трябва да има отделен орган, който да отговаря за събирането и анализа на доказателствата, а крайното решение ще е наше – дали да се наложи или не наказание", обясни Чолаков и подчерта, че работата по този проект тепърва предстои и, че трябва да бъде извършен пълен анализ на становищата на магистратите от всички органи на съдебната власт относно него.

А в конкретния проект за изменение на ЗСВ, дал повод на Кирилов да се обърне към Пленума на ВСС за становище, фигурира предложение на Комисията "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС"  към Прокурорската колегия на ВСС, според което административните ръководители на съответния орган на съдебната власт да могат да налагат освен наказание "забележка" и намаляване на заплатата. Освен това се предлага заповедите за тези наказания да не бъдат обсъждани и разглеждани от съответната колегия на кадровия орган, а да подлежат само на обжалване пред административен съд. В работната група по проекта обаче са възникнали разногласия между представителите на ВСС в нея относно това предложение, поради което правосъдният министър изиска конкретното им становище. Това е довело и до съвместното заседание на двете дисциплинарни комисии към ресорните колеги на ВСС.

Писмото на Кирилов е преминало и през правната комисия към кадровия орган, която е изразила сериозни резерви относно предложенията на Комисията "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС"  към Прокурорската колегия. Сред съображенията на Комисията е аргументът, че предложенията противоречат на препоръките на Венецианската комисия, според която дисциплинарните производства тряба да се гледат от независим орган, за какъвто се смята именно ВСС. Затова членовете й предлагат редакция – цитираните дисциплинарни наказания да се налагат от административните ръководители, но да минават през контрол от съответната колегия. Предложението на прокурорската дисциплинарна комисия с редакцията на правната комисия бе прието единодушно от Пленума на ВСС и изпратено в работната група в Министерство на правосъдието.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
съдиите и прокурорите да носят отговорност за незаконосъобразните си действия. Когато решават като последна инстанция някои от тях правят каквото си искат - няма закони, няма задължителна практика на върховните съдилища. Има откровено безобразни решения, които нямат нищо общо нито с правото, нито със справедливостта и морала. Съдебният инспекторат не е достатъчен, трябва да се мисли за извънреден способ за разглеждане на необжалваемите съдебни решения и прокурорски постановения. Случват се наистина безобразия, мирише на страховита корупция, а немалка част от съдиите и прокурорите демонстрират необясним с доходите им стандарт на живот.
2
Тесногръдие , невежество,корупция !!!Съдебната система има нужда от съдебни заседатели най малко 20 души постоянно в всяка зала с места ,и от всички слоеве на населението,и с право на глас и разледване за доказване и тн!Другото е СССР модел на съдебната система,тоталитарна!
3
Минетчията Пацо Терасата е мой човек, а Гешев е гей.
4
Лозан Панов: „Мpaĸoбecнитe вpeмeнa в бългapcĸoтo пpaвocъдиe тeпъpвa пpeдcтoят. Главният прокурор Coтиp Цaцapoв вeчe ce e пpицeлил в ĸpecлoтo нa глaвния cъдeбeн инcпeĸтop. Taзи инcтитyция щe ce пpeвъpнe в пopeднoтo cpeдищe нa oлигapxични интepecи, ĸaĸтo cтaнa c пpoĸypaтypaтa. Cпиcъци нa „вpaгoвe“ и „пpeдaтeли“ виcят пo вecтницитe, ĸceнoфoбиятa и oмpaзaтa ce пpeвъpнaxa в нaциoнaлнa пoлитиĸa.“ ++ „Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и я изповядва на цена 1000 лв. След време възниква проблем с продавача. Случаят влиза в съда, където семейството показва т.нар. документ контралетер, чрез който разкриват симулативната сделка. В контралетера стои цена от 61 хил. евро. Така 120 пъти е измамил фиска. - Финансовият министър Владислав Горанов трябва да провери чрез НАП Пламен Георгиев. Само преди две седмици Георгиев провери Горанов и той излезе абсолютно изпран, ухаеш на омекотител.“ - Елисавета Панова пред БТВ, припомняйки проверката дали е в конфликт на интереси Горанов затова, че живее в апартамент на неговия кръстник.“ ++ „Пловдивският нотариус Меглена Цацарова, съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев са закупили два общи имота през 2008 г. По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената за всеки имот: 1000 лв вместо 119 151,11 лв. Така те са „спестили” над 5000 лв. от местен данък и такси за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по Чл. 125 от Закона за местните данъци и такси. Информацията за тези сделки е изнесена още през 2009 г. от в. 24 часа и е потвърдена с данни от Агенцията по вписванията, съдебно решение на ОС – Кърджали и имотната декларация на самия Цацаров, който е отбелязал за 2008 две имотни придобивки на своята съпругата по 59 604 лв.всяка.“ - https://bivol.bg/cacarov-imoti.html
5
Г-н Цветанов да си подаде оставка и от апартамента си с пазарна цена 1,5 млн. лв., г-жа Цачева също да подаде оставка от апартаменти си с пазарна цена 1 млн. лв., г-н Пламен Георгиев също да подаде оставка от тризонета си с пазарна цена 360 000 ерво, да си стягат бохчите и да се запътват за излежаване, кой по 20 г., кой по 30 г., кой по 40 г. затвор, съгласно високия морален стандарт на ГЕРБ, приложен към Десислава Иванчева (20 г. затвор за 187 000 евро поискан, но неполучен подкуп).
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 27191
архив

Пациент в лудница заявява: - Аз съм Наполеон. Друг пациент го пита как е разбрал, а той отвръща, че господ му е казал. Изведнъж от другата стая се чува вик: - Не съм ти казвал!

няма нови новини
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
сега
1889
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЗА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ: Опашати приятели без дом разплакаха Златните момичета - или как FiBank и грациите на Илиана Раева вдъхновяват да правим добро... (ВИДЕО)
x
Супер супички срещу грипа и настинката
x