Вход
София
Времето в София 17 o C

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

на 30.05.2019
15994
5
ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори
Автор: ПИК
30.05.2019
5
15994

Председателят на Върховния административен съд и главният прокурор предлагат създаването на Дисциплинарен съд, който да се занимава с наказанията на провинили се профеисионално съдии и прокурори. Идеята е да се роди един напълно нов, независим орган, който да гарантира независимо и безпристрастно събиране и анализиране на данните по конкретни дисциплинарни производства, след което резултатите да бъдат предоставени на съответните колегии към кадровия орган, които ще взимат окончателното решение по налагането, респективно неналагането, на наказание.

Това стана ясно по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което бе обсъдено писмо от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, относно проект на Закон за изменение и допълнение на Глава шестнадесета, раздел пети от Закона за съдебната власт (ЗСВ), по който в правосъдното ведомство вече има сформирана работна група. Въпросното предложение на Георги Чолаков и Сотир Цацаров е ново и не фигурира в проекта, но е било обсъдено по време на съвместно заседание на Комисиите "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС" към двете колегии на ВСС - Прокурорската и Съдийската, на което те са присъствали.

В рамките на заседанието на Пленума председателят на ВАС презентира идеята за създаването на Дисциплинарен съд, в който да участват действащи съдии и прокурори, като съоветните колегии към ВСС да осъществяват единствено приемане или отхвърляне на решенията на този нов орган. 

"Действително това не може да стане от днес до утре. Има много въпросителни за начина на действие и мандатността на този съд. Но смятам, че това трябва да се заложи като дебат тук. Трябва да има отделен орган, който да отговаря за събирането и анализа на доказателствата, а крайното решение ще е наше – дали да се наложи или не наказание", обясни Чолаков и подчерта, че работата по този проект тепърва предстои и, че трябва да бъде извършен пълен анализ на становищата на магистратите от всички органи на съдебната власт относно него.

А в конкретния проект за изменение на ЗСВ, дал повод на Кирилов да се обърне към Пленума на ВСС за становище, фигурира предложение на Комисията "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС"  към Прокурорската колегия на ВСС, според което административните ръководители на съответния орган на съдебната власт да могат да налагат освен наказание "забележка" и намаляване на заплатата. Освен това се предлага заповедите за тези наказания да не бъдат обсъждани и разглеждани от съответната колегия на кадровия орган, а да подлежат само на обжалване пред административен съд. В работната група по проекта обаче са възникнали разногласия между представителите на ВСС в нея относно това предложение, поради което правосъдният министър изиска конкретното им становище. Това е довело и до съвместното заседание на двете дисциплинарни комисии към ресорните колеги на ВСС.

Писмото на Кирилов е преминало и през правната комисия към кадровия орган, която е изразила сериозни резерви относно предложенията на Комисията "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС"  към Прокурорската колегия. Сред съображенията на Комисията е аргументът, че предложенията противоречат на препоръките на Венецианската комисия, според която дисциплинарните производства тряба да се гледат от независим орган, за какъвто се смята именно ВСС. Затова членовете й предлагат редакция – цитираните дисциплинарни наказания да се налагат от административните ръководители, но да минават през контрол от съответната колегия. Предложението на прокурорската дисциплинарна комисия с редакцията на правната комисия бе прието единодушно от Пленума на ВСС и изпратено в работната група в Министерство на правосъдието.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8776
архив

Изпраща мъж жена си на аерогарата. Самолетът излита, той със сключени в молитва ръце прошепва: - Боже, вземи я... от по-близо не мога да ти я пратя...

няма нови новини
Днес: 145
hot
най-четени новини в момента
сега
2489
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: МВР с горещи новини за протестите в София - Ивайло Иванов предупреди за нови провокации тази вечер (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ: Порното може да е опасно за здравето
x