Вежди Рашидов в ПИК и "Ретро": Халал да ни е новото шоу на Слави! Но ще поживеем, ще видим

НАЙ-ВАЖНОТО

Вежди Рашидов в ПИК и "Ретро": Халал да ни е новото шоу на Слави! Но ще поживеем, ще видим

212618
на 08.04.2021
Вежди Рашидов в ПИК и Ретро: Халал да ни е новото шоу на Слави! Но ще поживеем, ще видим

Политикът и световноизвестен скулптор Вежди Рашидов коментира пред „Ретро“ потресаващата новина, че партията на Слави Трифонов е на второ място след ГЕРБ и влиза в парламента. Стана ясно още, че „Има такъв народ“ е предпочитаната партия сред българите в чужбина.

препоръчано

Рашидов бе сред политиците през годините, които бяха иронизирани в пошли скечове в „Шоуто на Слави“. Творецът неведнъж е признавал, че тъкмо Трифонов е прокудил от България децата и внучките му, които години наред бяха погнусени и травмирани от грубите шеги на шоумените.
 
- Г-н Рашидов, внучките ви напуснаха България заради Слави Трифонов, вие щяхте да напускате държавата. Сега как ще живеете в държавата на същия този Трифонов, който влиза в Народното събрание?

- Аз няма да напускам държавата си, по-добре Трифонов, който толкова разчита на българите в чужбина, да я напусне.

Но аз многократно съм казвал, че държавата не е поле за шеги. Хора без никакъв опит, за които негативизмът е начин на живот, хора, които единствено са оплювали политиците, подигравали са политиците, унижавали са ги, днес те ще стават политици! Но заедно с това много спомени от прехода ще се появят в битността им вече на политици. Сигурен съм, че те ще научат за себе си и за живота си много повече, отколкото им се иска. От масите на Илия Павлов от началото на прехода през демократичните мутри до някои днешни олигарси – обслужването по празници все още се помни от много хора.

Именно затова, когато говорим за парламент и политика, трябва добре да се огледаме в огледалото на миналото, за да бъдем носители на максимална хигиена. Политиката не е толкова лесна работа. Парламентът е отговорно място, важно за съдбата на много хора. Лесно е да си опозиция и да плюеш. Много хора станаха известни с плюенето си, с нищо друго.

- Как да има хигиена в парламента, като депутати ще стават хора, които облъчват с чалга?

- Жалко. Искаме, не искаме, това избра народът. Хора, които живеят в чужбина, с гласа си също направиха възможен този резултат.

„Има такъв народ“ е на първо място сред гласувалите в чужбина българи. Изненадан съм, че им харесва чалгата. А те си плащат данъка в чужда държава, не в нашата хазна... За съжаление, това се получи.

- Партията на Трифонов е на второ място след ГЕРБ – очаквали ли сте такъв резултат?

-  Преди време ясно съм казвал в изявления, че този парламент ще бъде онова, с което тези хора са се изградили в живота. Опасвам се, че комбинацията на няколко партии ще бъде един арогантен панаир.

- Кой е отговорен за това, че се стигна дотук – едно поколение да порасне с „Едно ферари с цвят червен“ и да реди общото ни бъдеще?

- Всички сме отговорни, че превърнахме плюенето, опростачването и омразата на цяло поколение в начин на живот, в което охотно участваха и носят отговорност както онези медии, които бяха платформа на омразата, така и социалните мрежи, които се хранят с омраза и отрицание.

А един шоумен възпита едно цяло поколение по свой образ. Виновни сме цялото общество, че допускаме това. Политиците със страха си правеха всичко това възможно. Всички знаем, че политик и муха се убиват с вестник. Но не бива и страхът да е толкова голям. И в крайна сметка дотук се стигна заради слободията, която ни вкара в криворазбраната цивилизация. А свободата е низ от правила. Демокрацията е низ от законност.

- А сега едно чака-рака шоу претендира да задава тон в политиката на държавата – какво се случва?

- Жалко, че деморализираме всичко. Деморализирахме си народа, деморализирахме си ценностите, направихме си живота евтин и зъл, живеем всички в една лъжа, която наричаме морал.

Дано не започне деморализация и на политическата класа, може да станем свидетели и на чака- рака политика. Опростачването на едно поколение, принизяването на достойнството на хората направи някои хора политици. Човек това, което е изградил от себе си в живота – това ще бъде и на политическата сцена. Такава политика си заслужаваме, халал да ни е!

- Не е ли обидно това?

- Каквото и да кажа, това е резултатът, за съжаление. Обидно, необидно... Нека да видим какво ще се случи оттук нататък. Ще поживеем и ще видим.

- Според вас какво предстои, ще има ли предсрочни избори?

- При тази сложна конфигурация може и да има, може и да няма. Този шах е сложен. Сега ще видим тези, които осмиваха, обиждаха и ругаеха политиците, какви политици ще бъдат. Това е изборът на част от народа. Както казва един мъдрец: „Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи“.

Не смятам да се измъчвам. Аз ще продължа да уважавам достойните, образованите, талантливите – хората, които са двигателят на развитието на едно общество. А на гладните пеликани – за тях остава единствено политиката като начин на съществуване.

Колкото до нашите сънародници в чужбина, които неволята изпрати да аргатуват и си плащат данъците в чужди държави, пълнейки хазната им, те да бъдат по-активни в страните, където живеят. А тези, които продължават да се трудят и да пълнят държавната хазна в България – поклон и уважение. Това са хората, които имат моралното право да вземат решенията за своя живот. Съжалявам, но останалото някак си не е честно.

- Но пък вече можем да се похвалим с първата официална чалга партия в парламента...

- Дано не се налага от трибуната на парламента да щракаме с пръсти. Притеснен съм от този резултат, дано не се окажа прав. Нашият живот не е шоупрограма. Много по-сериозно нещо е.

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Новите депутати влизат в парламента за клетвата си, посрещнаха ги с протест (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това