Велислава Дърева: Ренета Инджова, шефът на БАН и масони стоят зад скандалите с Вартоломей

Гост

Велислава Дърева: Ренета Инджова, шефът на БАН и масони стоят зад скандалите с Вартоломей

51000
на 13.11.2015
Велислава Дърева: Ренета Инджова, шефът на БАН и масони стоят зад скандалите с Вартоломей
Автор:   Ретро

„Председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров и първата жена премиер Ренета Инджова се гласят за кандидатпрезидентска двойка с подкрепата на цариградската патриаршия и на компания от масони и архонти. Това стои и зад серията скандали, които произведе гостуването на вселенския патриарх Вартоломей у нас”, заяви сензационно интелектуалката Велислава Дърева.

препоръчано

Вселенският патриарх Вартоломей получи орден „Стара планина” от президента Росен Плевнелиев при визитата си в България. Случайно или не, това стана в отсъствието на премиера Борисов. Висшият духовник произведе обаче куп скандали, като унизи БПЦ и лично патриарх Неофит, отритна интелектуалци като Велислава Дърева и д-р Горан Благоев и предяви претенции върху изконни наши светини. Не е работа на вселенския патриарх да претендира за исторически ценности. „Ако има някакъв проблем, той е в миналото или е въпрос между светските държави”, изригна проф. Божидар Димитров – шеф на НИМ.

 

Какво се крие всъщност зад това, меко казано, странно поведение на висшия духовник?


Претенциите на Вартоломей са абсолютно скандални, коментира на свой ред Велислава Дърева. Вселенският патриарх поиска да махнем паметника на екзарх Антим Първи от църквата „Св. св. Константин и Елена” в Одрин, където има още две български православни църкви. Вартоломей е проявил и нечувана наглост, като е поискал в българските църкви по нашето Черноморие да се служи на гръцки език, въпреки че византийското владичество над България приключва в 1185 г.
 

Според наблюдатели на визитата вселенският патриарх се е държал изключително арогантно. Той се е опитал да упражнява натиск върху Светия синод дори пред гроба на патриарх Максим в Троянския манастир. Въпреки това синодалните старци са проявили достойнство. При самото връчване на ордена „Стара планина” в президентството българските митрополити демонстративно са отказали да застанат в кадър с него и са го бойкотирали. Вартоломей си е позволил и гавра с патриарх Максим, като се е обръщал към него с „Ваше блаженство”, подобаващо на екзарх, а не с „Ваше светейшество”. Българският патриарх обаче не му е останал длъжен и през цялото време се е обръщал към госта с „Ваше светейшество”, а не с „Ваше всесветейшество”. Преведено на разговорен език, това означава: „Виж какво, мой човек, ние сме равни и ти не можеш да имаш никакви претенции”.
 

Как обаче се стигна до развитието на скандала и кой реално стои зад него?

Цялата статия и още любопитни четива вижте на Retro.bg!

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 130
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това