ВИЖТЕ ГИ: Това се петте забранени храни, които трябва да консумирате при диета
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Има храни, които биват забранявани от много диети, но всъщност организмът ви има нужда от тях. Ето кои са забранените храни и защо да ги включите отново в хранителния си режим.
Високото съдържание на холестерол е причина яйцата да попаднат в графата на "забранените" от здравословните диети храни. Въпреки това, обаче, един жълтък на ден се смята за полезен и напълно безвреден. Причината е, че в един голям жълтък се съдържа около 185 мг. холестерол, а допустимото количество холестерол на ден, което организмът ви може да приема е 300 мг.
Освен това, едно голямо яйце има само 70 калории и осигурява множество хранителни вещества: протеини, витамини А и D, витамини от група В и лутеин. А добавянето на яйце към вашата закуска може да ви помогне да останете по-сити за по-дълго, съветва ни "Розали".
Авокадо и ядки с високо съдържание на мазнини
Някои диети изключват тези храни заради твърде високото им съдържание на мазнини. Но тези мазнини не спадат в графата "вредни", дори са полезни за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол и могат да помогнат в борбата с отслабването, като спомагат за чувството за ситост. Авокадото и ядките са също богати на фибри, антиоксиданти и протеини, така че спокойно ги включвайте в диетата си, но в количество не повече от 1/4 ч.ч. на ден.
Някога говеждото месо беше избягвано, защото се смяташе, че е с много високо съдържание на мазнини. Зависи, обаче, за коя част от месото на животното говорим. Има говеждо месо, което е много постно и почти без никаква мазнина, което идеално се вписва във всяка диета. Говеждото е богато на протеини, желязо, цинк и витамини от група В, така че не го избягвайте.
Тя е отричана от много диети, защото има славата на високовъглехидратна храна. Но от друга страна пастата е нискокалорична и много засищаща дори и в малко количество, а пълнозърнестата паста пък е богата на полезни за организма ви фибри. Така че спокойно може да включите към диетичното си меню 1/2 ч.ч. паста с доматен сос, зеленчуци, постно пилешко месо или скариди.
Преди години скаридите имаха славата на храна с високо съдържание на холестерол и много лекари съветваха сърдечно болните да избягват консумацията на скариди поради тази причина. Днес обаче знаем, че не холестеролът в храната е това, което най-много повишава холестерола в кръвта, а наситените мазнини. Всъщност скаридите са с много ниско съдържание на мазнини и калори и високо съдържание на протеини и други хранителни вещества като цинк.


