ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хората често обвиняват храни, особено храни като шоколад, за причиняване на акне. В интерес на истината обаче, шоколадът и другите храни не са отговорни за появата на акне. Вместо това човек обикновено развива акне поради бактерии и излишно производство на мазнини в кожата си - мъртвите кожни клетки също могат да допринесат за проблема.
Няма реална връзка между шоколада и акнето, въпреки че лечението може да играе роля при други проблеми.
Например, човек може да има повече причини да се тревожи за кариес и наддаване на тегло, ако консумира много шоколад. Шоколадът е една от най-често срещаните храни, обвинявани за причиняване на акне. Причината за тази лоша репутация може да е фактът, че това е повече лакомство, отколкото необходима храна.
Следователно хората могат да заключат, че това е основната причина за проблема при хората, които се борят с акне. Можете да предположите, че захарта в шоколада е виновна. Това обаче е погрешно схващане, тъй като научните изследвания показват, че шоколадът и акнето не са свързани по абсолютно никакъв начин.
Истинските причини за акне обикновено са прекомерното производство на мазнини в кожата, растежа на бактериите и мъртвите кожни клетки. Често хората си мислят, че храни като шоколад причиняват мазна кожа, но това не е така. Вместо това, мазната кожа на човек е по-вероятно да е наследствена. По същия начин някои хора са по-склонни към мазна кожа и акне поради хормонални причини.
Следователно, човек може да получи мазна кожа от родителите си или по време на хормонално съзряване, но не е изложен на пряк риск от яденето на шоколад. В много случаи дискусията за шоколада и акнето се върти около тийнейджърите. Те често не се хранят толкова здравословно, колкото биха искали техните близки.
Когато техните близки ги видят да ядат неща като бонбони и картофен чипс, те често приемат, че претоварването с нездравословна храна е причината за акнето. Въпреки, че няма връзка между консумацията на шоколад и акнето, има някои много добри причини, поради които човек може да направи добре да го консумира умерено, а не да прекалява с него. Първо, шоколадите обикновено са с високо съдържание на захар, а някои също са с високо съдържание на мазнини.
По принцип твърде много захар и мазнини са вредни за цялостното здраве на човек. По същия начин, ако човек яде много шоколад и подобни лакомства, той може да не положи нужните усилия да яде достатъчно плодове и зеленчуци, които спомагат за насърчаване здравето на кожата.