Влогър брои 5 хилядарки глоба - организирал масово изкачване на Мусала

Животът днес

Влогър брои 5 хилядарки глоба - организирал масово изкачване на Мусала

8989
на 06.08.2019
Влогър брои 5 хилядарки глоба - организирал масово изкачване на Мусала
Автор:   ПИК

Глоба до 5 хиляди лева грози роден влогър, организирал масово изкачване на връх Мусала. Походът обаче се оказал в зона, в която не е разрешено струпването на много хора.

препоръчано

"1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби". Това е заглавието на клипа, който известен влогър разпространи в социалните мрежи. Той организира група хора, с които заедно покори връх Мусала. Оказва се обаче, че това е в нарушение на закона.  

свързани новини

"Обявих в интернет, че по този случай на еди коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме-просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва Слави Панайотов, цитиран от Би Ти Ви.

Слави не е събирал пари от участниците в мероприятието. Нито е създавал туристическа група. На върха обаче ентусиастите ги очаква изненада. "Дойде едно момче и каза ако може да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха вдигнаха ме и казаха "Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат- нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха „ще ви пишем протокол", спомня си Слави.

Влогърът обаче не съдейства на служителите. "Казах, че няма да се разпиша за никакви документи и излязох навън да разкажа на хората, те се чудеха какво става и защо ме привикват в заслона и им казах -  така и така, искат да ме глобяват за това, че сме дошли на Мусала. След като излязох аз навън пред хората, момчетата се скриха. Изчезнаха просто и яко дим", разказва влогърът.

От парк "Рила" имат друга версия. "Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана”, каза Красимир Андонов.

Слави е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода. Твърди, че няма отговор. От парк Рила обясниха, че са забранили събитието.

"Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала, през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Андонов.

"Реших да се погрижа за сигурността на тези хора, като от собствения си джоб платя професионални планинари, водачи, планинска спасителна служба също дойде с нас”, разказва пък Слави.

Парк "Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра. "Глобите за физически лица са от 500 до 5000 лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума”, закани се директорът на парка. Слави Панайотов пък е твърдо решен да обжалва санкцията.

Сподели:
Бомба x
Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това