Вход
София
Времето в София 11 o C

Внимание! Желязото на таблетки е вредно за здравето, уврежда кръвта

Внимание! Желязото на таблетки е вредно за здравето, уврежда кръвта

на 18.02.2016
6982
1
Внимание! Желязото на таблетки е вредно за здравето, уврежда кръвта
Автор: ПИК
18.02.2016
1
6982

Човешкото тяло се нуждае от правилни дози витамини и минерали. В съвременния свят трудно постигаме това и все по-често посягаме към заместители на нужните ни вещества.

Богати на желязо метеорити може да се крият под ледовете на Антарктика

Богати на желязо метеорити може да се крият под ледовете на Антарктика

Слой от богати на желязо метеорити може да се крие под...

на 17.02.2016

Един от най-важните елементи за човешкото здраве е желязото. В същото време най-честото състояние е железният дефицит. Поради това мнозина посягат към елемента, предлаган на таблетки. Оказва се обаче, че вместо ползи то носи редица негативи за здравето.

В желязото на таблетки се съдържат 10 пъти повече от количеството на минерала, необходим на човешкия организъм. Желязото ускорява процесите на възстановяване на клетките. Високите дози обаче ускоряват този процес до 6 пъти, което може да доведе до редица вреди за здравето, пише gotvach.bg.

Изследванията показват, че ефектът се наблюдава до 10 минути след приема на таблетката. При продължителен прием ДНК-то на клетките на кръвта може да бъде увредено сериозно.

Човешкото тяло не може да оцелее без желязо. Когато има определен дефицит на елемента, здравето ни е застрашено. Балансираното хранене може да се справи с този проблем. Има много естествени източници, които могат да ни го доставят в чист вид и в нормални дози.

Особено важно е желязото в напреднала възраст. Мъжете и жените, минали 50-те, се нуждаят от около 8 мг желязо на ден. В най-големи количества то се открива в мащерката.

Следват я продукти като какаото на прах и шоколадът, черният дроб, мидите, стридите, сушените и печени тиквени семки и други. В 100 г червено месо се съдържат 3 мг от минерала, а в 100 г спанак – 2.7. Поради всичко това трябва да подхождаме с особено внимание, когато решим да се обърнем към желязото на таблетки.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33966
архив

– Патенце, миличко, обещай ми, че ако умра, няма да се влюбиш и да ми изневериш! – Мише, а ако не умреш…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x