Волен Сидеров безпощадно пред ПИК: Костов и Симеон позволиха криминалната приватизация - Гешев да насочи вниманието си към тях и техните министри

Темида

Волен Сидеров безпощадно пред ПИК: Костов и Симеон позволиха криминалната приватизация - Гешев да насочи вниманието си към тях и техните министри

108046
на 10.02.2020
Волен Сидеров безпощадно пред ПИК: Костов и Симеон позволиха криминалната приватизация - Гешев да насочи вниманието си към тях и техните министри

Последвайте ни в Google News Showcase

Отпадане давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните лица. Такива промени в Конституцията и съпътстващите я закони подготвя да внесе в Народното събрание партия "Атака". Намерението беше изказано лично от лидера на партията Волен Сидеров.

препоръчано

От "Атака" се надяват предложението им да се приеме от управляващите от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, а и от останалите парламентарни групи.

По винаги актуалната тема - съмнителната приватизация, агенция ПИК потърси за коментар Волен Сидеров. С него разговаря Ивайло Атанасов: 

- Г-н Сидеров, изказахте намерение да инициирате промени в Конституцията, с които да отпадне давността за приватизационните сделки. Бихте ли разказали малко повече за това?

- Това е нещо, за което аз отдавна говоря и то беше заложено при учредяването на партия "Атака". Времето минава, трупат се годините и стигаме до така наречената давност за извършване на престъпление. Моментът да се преодолее това е дошъл, тъй като през тези години не беше правено нищо за разглеждане на приватизацията. Всъщност това беше най-съсипващият за България процес. Той започна при управлението на Иван Костов през 1997 г. и продължи при управлението на Симеон Сакскобургготски.

- Колко предприятия попаднаха под ударите на тази приватизация? 

- 3000 предприятия, структуроопределящи предприятия, бях разпродадени на безценица и огромната част от тях - просто нарязани за скрап и съсипани. Такива тежки щети България не е претърпявала нито през Първата, нито през Втората Световна война, може би и при Трета Световна война не би претърпяла такива щети. Според бившия главен прокурор Никола Филчев щетите са за няколко десетки милиарда лева, а някои дори казват, че са за 100 млрд. лева. 

- Кой е отговорен за всичко това? Всяко престъпление има своя автор...

- Виновник бяха кабинетите на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. И тъй като сега виждаме как с един много сериозен устрем и енергия главният прокурор Иван Гешев се е заел да бори корупцията и да въздаде справедливост, както той сам каза, ние насочваме неговото внимание към процеса на приватизацията, към съсипването на индустрията на България. 

Само няколко знакови случая ще дам. 150 000 долара за БГА "Балкан"! С десетките линии по света, права за кацане, имоти, машини, квалифициран персонал... това беше едно от най-големите престъпления. "Нефтохим" - също продаден под цената, ДЗУ-Стара Загора, "Соди Девня", циментови заводи, металообработващи заводи. Ами "Балканкар"? Ние бяхме в първата четворка в света по производство и продажба на кари. Десетки, стотици са примерите. 

- Значи спокойно можем да кажем ясно и да направим заключението, че не става дума за приватизация, а за съсипия. Така ли е?

- От това съсипване, всъщност, произлизат кризите, свързани с доходите, свързани с ниския стандарт на България. Е добре - не е ли логично да се потърси отговорност и сметка на тези, които умишлено допуснаха и направиха това? В сравнение с тяхното престъпление, много се извинявам, но това на митничарите на "Калотина" е детска градина. Рушвети и корупцията - да, добре, нека и трябва всички, които вършат това, да бъдат сложени на място. 

Дори олигарсите, които видяхме в последните две години...някои от тях са с обвинения и са задържани. Те получиха възможност да разграбят "Полимери", например, и други предприятия и заводи. 

Ако искаме справедливост, то това трябва да бъде направено и да бъде потърсена сметка и отговорност на кабинетите на Иван Костов и Симеон Сакскобурготски и министрите от тези кабинети, които са подписвали - както сега Нено Димов е задържан. 

- Всичко това - с търсенето на възмездие за криминалното разграбване, как може да се случи? Има ли законови пречки, които го препятстват?

- За да стане това, ако е нужна поправка в Конституцията и поправки в Наказателния кодекс и НПК. В парламента, а и не само там, има достатъчно добри юристи и конституционалисти. Нека да се предложат и да се гласуват от мнозинството.

Аз си спомням, че през 2016 г. преди президентските избори Борисов беше подхвърлил идеята, че би подкрепил нещо такова. Ако това все още е такае значи, че все още може да мине поправка и аз не виждам партия, която би била против такива промени.

- Да, то е логично никой и нито една партия да не бъдат против...

- Да, би трябвало. Би трябвало всички в парламента да подкрепят тези поправки в Конституцията, ако се наложи. Там пише, че само престъплението срещу човечеството няма давност. Ето, аз задавам въпроса - а това не е ли престъпление срещу българската нация, която също е част от човечеството? 

Има възможност да се коригират текстове, които да дадат възможност да няма давност и да се търси отговорност за разграбването и раздържавяването на България.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за съботния ден: Успехът е с Овните, добри приходи за Козирозите
ПИК TV x
Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО) Нидал Алгафари посочи пред ПИК TV коя ще е изненадата на изборите: ГЕРБ и ДПС ще могат сами да направят кабинет, но... (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК