Всеки четвърти българин живее в панелка

Животът днес

Всеки четвърти българин живее в панелка

12467
на 06.11.2021
Всеки четвърти българин живее в панелка
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

1,6 млн. български граждани, или всеки четвърти, живее в панелно жилище, сочат статистиките. В градовете блоковете от този тип са над 14 800. В столицата - 3024, в Пловдив - 1274, Варна - 1094.

препоръчано

 През 1958 г. е построена първата жилищна сграда у нас по тази технология. Това е експерименталният 4-етажен блок на ул. „Найчо Цанов“ №66 в София. Предишната година са произведени и първите панели за нея. Серийното строителство започва през 1959 г. в столичния жк “Толстой“ по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството (Нипро ИТИС).

свързани новини

Във Велико Търново най-старият блок се намира на ул. „Самуил“. Последните панелки са от втората половина на 80-те години. Строени са от Строителни войски и са в кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“ за офицери от военното училище в града, пише "Монитор".

Панелките във Варна в центъра, в жк „Чайка” и „Левски” са изграждани през 60-те години на миналия век, а в „Младост” и „Възраждане” - около десетилетие по-късно. Повечето от панелните блокове спешно се нуждаят от саниране, алармират специалисти. Най-новите панелни жилищни блокове в морската столица са вдигнати през 1985-1986 г. в „Кайсиева градина” и около бившия завод „Електрон”.

Първите панели в Бургас са построени в края на 60-те и началото на 70-те години едновременно в "Лазур" и "Славейков". Към момента проблемите на 50-годишните вече панелни сгради са свързани основно с пукнатини по страничните стени и ронене на по-тънките панели на терасите или течове от покривите.

В Благоевград първият изграден панелен квартал е "Струмско". Масовото строителство там започна в края на 70-те години на миналия век. В Стара Загора пък най-старият е недалеко от центъра, най-новият, през 90-те години е в квартал „Железник“.

Панелките в Русе са на половин век и повече, много от хората, които планират да се преместят да живеят в града, предпочитат тези квартали. Причината е, че тези места са тихи и спокойни, има училища и магазини, а и цените са доста по-ниски. През годините няколко соцсгради имаха сериозни конструктивни проблеми. Известна е сагата с панелния блок „Калофер“, чиито секции се раздалечават.

В Добрич панелните комплекси са три: „Дунав“, „Иглика“, „Балик“. Първият блок е изграден в комплекс „Дунав“, а последният в „Балик“. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК