Вход
София
Времето в София 11 o C

Въвеждат извънредни мерки в Гърция заради COVID-19

Въвеждат извънредни мерки в Гърция заради COVID-19

на 18.09.2020
7262
0
Въвеждат извънредни мерки в Гърция заради COVID-19
Автор: ПИК
18.09.2020
0
7262

От 21 септември до 4 октомври Гърция въвежда извънредни мерки в област Атика заради COVID-19. Въвежда се плавен график за работа, предаде Труд.

Учебната година в Гърция започва със засилени санитарни мерки

Учебната година в Гърция започва със засилени санитарни мерки

В Гърция на 14 септември (понеделник) ще бъде даден...

на 14.09.2020

Дистанционно ще работят 40% от служители в публичния и частен сектор по отношение на офис или работа, която може да се извършва от дома, обяви зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Ще има плавен график относно пристигане на работа на три вълни за служители в публичния сектор. Една част от тях ще пристигнат в 7.00 ч., други в 8.00 ч. и 9.00 съответно.

В частния сектор ще има гъвкавост в рамките на два часа от началото и края на работното време, като работата ще се напуска на 4 вълни.

Също така, г-н Хардалиас обяви, че контролът ще бъде много строг и ще бъдат наложени санкции както на работодатели, така и на служители, които не спазват мерките, т.е. не носят маска. Глобата за неносене на маска е 150 евро.

Допълнителните спешни мерки в Атика за намаляване на пандемията от коронавирус обявени от заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас са следните:

Ситуацията с коронавируса в Гърция се влошава сериозно

Ситуацията с коронавируса в Гърция се влошава сериозно

Ежедневният бюлетин на Националната организация за...

на 18.09.2020

Позволява се максимум до 9 души събирания на закрито и на открито (с изключение на зони със специални мерки за разстояние, като аптеки);

Концертите на закрито и на открито и кинопрожекциите на закрито се преустановяват;

Позволява се максимум 20 души на сватби, погребения и кръщенета;

Препоръчва се ограничаване на движенията на лица над 65 години и избягване на контакт с хора, различни от близката им семейна среда.

За Атика също е решено пребиваването на асимптоматични положителни случаи, принадлежащи на уязвими групи от населението, напр. имигранти, в карантинни хотели. В този контекст се планира прехвърляне на редица хора, които са положителни за вируса, в карантинни хотели, където те ще бъдат под наблюдението на здравния персонал и ще получат необходимите здравни грижи.

Ще се правят бързи тестове на работни места и в услугите на публичния и частния сектор, които се считат за необходими за непрекъснатото и безпроблемно функциониране на държавата и на икономиката (например училища, обществен транспорт и най-вече болници).

Според заместник-министъра на гражданската защита в момента регион Атика е между умерен и висок епидемиологичен риск, показващ 3 случая на 100 000 жители дневно (т.е. той е в „оранжевия“). Ситуацията продължава да се увеличава непрекъснато, отбеляза той.

От миналата седмица случаите на К19 показват възходяща тенденция да надвишава 300 болни на ден, каза професор Гикас Майоркинис по време на брифинга. Тенденцията е фокусирана върху Атика, като почти се удвоява броят на случаите от миналата седмица, добави той.

Голям брой е констатиран в центъра на Атина, въпреки че има значително разпространение в други райони на Атика. Броят на интубираните от коронавирус пациенти в болниците се е удвоил за повече от 2 седмици, което засилва натиска върху здравната система поради увеличаването на пациентите в интензивните отделения.

Що се отнася до новите по-строги мерки в Атика, г-н Майоркинис обяви, че тяхната ефективност ще бъде регистрирана след 10 до 15 дни, докато за резултата в интубираните са необходими повече дни, от 20 до 30 дни.

Професорът направи препоръки към хора над 60-годишна възраст, които са високорискови групи, да избягват пътуванията колкото е възможно повече и подчерта, че използването на маска е една от най-ефективните мерки.

По отношение на приемните центрове на Лесбос, той каза, че са извършени масови тестове за коронавирус. Над 4500 теста и 187 положителни случая са установени и продължават, докато тестовете се правят и сред местното население на острова.

На финал, г-н Майоркинис се позова на ваксината Moderna. Ако всичко върви добре, през декември компанията може да продължи с процеса на лицензиране за ваксината.

339 нови случая на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа. 71 се лекуват чрез интубация, има регистрирани още два смъртни случаи. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34715
архив

Най-добрата диета - ядеш каквото ти се яде, когато си поискаш и колкото си искаш. Вярно, не се отслабва, но затова пък ти е приятно да я спазваш.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x