Вход
София
Времето в София 3 o C

ВЪРХОВНА НАГЛОСТ: Лозан Панов не подаде декларация за доходите си пред "Антимафия" - шефът на ВКС единствен от тримата големи крие имуществото и парите си

ВЪРХОВНА НАГЛОСТ: Лозан Панов не подаде декларация за доходите си пред "Антимафия" - шефът на ВКС единствен от тримата големи крие имуществото и парите си

на 18.07.2019
30770
13
ВЪРХОВНА НАГЛОСТ: Лозан Панов не подаде декларация за доходите си пред "Антимафия" - шефът на ВКС единствен от тримата големи крие имуществото и парите си
Автор: ПИК
18.07.2019
13
30770

Поредна върховна наглост на върховния съдия Лозан Панов коментират усилено магистратите от няколко дни. Причината е, че шефът на Върховния касационен път отново не е подал декларация за доходите и имужеството си пред КПКОНПИ и така укрива финансовото си състояние от българското общество.

Каква е причината за това само може да се гадае, след като разследване на ПИК преди месеци разкри, че той живее в луксозен апартамент от кумовете му от "Артекс". Лъсна и фактът, че има скъпарска вила на морския бряг, която е купил на странно ниска цена. Припомняме, че скандал с деклариране на доходите му вече имаше и той дори бе глобен след съдебно дело с 1000 лв. за неподаването на отчета пред КОНПИ. 

Лозан Панов единствен от тримата големи не е дал отчет за финансите и имотите си. Това са направили главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВАС Георги Чолаков. 

Без да е задължен по Закона за противодействие на корупцията главният прокурор Сотир Цацаров е подал декларация пред Антикорупционната комисия. Това Цацаров е направил като член на Висшия съдебен съвет (ВСС), макар че е могъл и да не го прави, защото според актуалното законодателство "тримата големи" в съдебната власт следва да подават декларациите си само пред Инспектората към ВСС.

Разликата между двата вида декларации е, че тази пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е по-подробна от тази, която се подава пред Инспектората на съдебната власт. Цацаров и съпругата му, която е нотариус, са декларирали вилата си в летовището Св. Константин в горите над Пещера, която са придобили за близо 60 000 лв. в края на 2018 г. Във връзка с имота от 75 кв. м., Цацаров вече имаше повод да оповести, че е придобит на пазарна цена и така да опровергае спекулациите на издания, свързани с подсъдими и укриващи се от правосъдието лица.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също е подал декларация пред КПКОНПИ, но не като член на ВСС, а като лице, задължено по Закона за обществените поръчки като възложител. Чолаков няма нови придобивки през изминалата 2018-та година.

Нежеланието на "съдия №1" да представя публично информация за доходите и имуществото на семейството си пред независим държавен орган, извън съдебната власт, датира още от 2017 г., когато заради отказа на Панов, той бе глобен с 1000 лв. от председателя на Сметната палата, като след обжалване от страна на върховния съдия, две съдебни инстанции – Софийски районен съд (СРС) и Административен съд София-град (АССГ), я потвърдиха, припомня "Правет свят". Неспазването на закона преди две години от Панов, когато той бе длъжен да подаде две имуществени декларации, съответно пред Сметната палата и пред ИВСС, доведе до пълна данъчна ревизия на семейството му, която установи неплащането на 16 000 лв. данъчни задължения от председателя на ВКС.

ПИК разкри, че семейството на Лозан Панов живее в луксозен апартамент в скъпия софийски квартал "Изгрев", който е закупен на поне четири пъти по-ниска цена от пазарната. Прокуратурата възложи проверка на НАП, като данните от нея все още не са известни. Обществеността обаче научи, че строителите на сградата, в която живеят Панови – архитектите Весела и Пламен Мирянови, собственици на фирма "Артекс", са кумове на сватбата на върховния съдия Лозан с вдовицата и издател Елисавета, състояла се на 14 февруари 2015 г.

Потвърждаването на санкцията от 1000 лв. от две съдебни инстанции, на едната от които председателят на ВКС в миналото е бил административен ръководител, съпътствано с разкритията за имущественото състояние на Елисавета и Лозан Панови, даде повод на съпругата на "съдия №1" да обяви, че възнамеряват да съдят България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Очевидно, че докато чака произнасянето на Съда в Страсбург, председателят на ВКС няма никакво намерение да разсее съмненията около имущественото си състояние, като подходи принципно и вземе пример от главния прокурор, който макар също да не е длъжен, предпочита да демонстрира пълна прозрачност, изразяващо се в двукратно деклариране на имоти и доходи.

Бившият правосъден министър Цецка Цачева е декларирала апартамента си от фирма "Артекс", който закупи през 2018 г. в столичния квартал "Изток", станал причина за преждевременното й напускане на политиката. Настоящият правосъден министър Данаил Кирилов няма имотни придобивки през 2018 г. и е разчитал единствено на заплатата си като депутат.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13901
архив

Бащата на Иванчо го пита: - Иванчо, как завърши годината? Иванчо отговаря: - Супер, тате, удължиха ми договора за V клас с още една година...

няма нови новини
Днес: 150
hot
най-четени новини в момента
сега
2881
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Как да разберем кои приятели да задържим в живота си
x