В Москва притеснени - САЩ разполагали ракети на островите по границите на Китай

Европа

В Москва притеснени - САЩ разполагали ракети на островите по границите на Китай

5437
на 05.03.2021
В Москва притеснени - САЩ разполагали ракети на островите по границите на Китай
Автор:   ПИК

Американското правителство планира да разположи ракети на островите в Източнокитайско и Южнокитайско море за противодействие на китайската активност в региона. Това съобщи в петък вестник "Nikkei", позовавайки се на документ за финансиране, изпратен от командването на американските военни сили в Индо-Тихоокеанския регион, предава ТАСС.

препоръчано

Според изданието разполагането на американски ракети ще спомогне за поддържането на отбранителния потенциал на въоръжените сили на САЩ в случай на китайска атака.

В тази връзка трябва да се поставят ракети върху мобилни инсталации и да се разпръснат, за да се намали заплахата да бъдат поразени. Американските военни възнамеряват да разположат в района противокорабни ракети с обсег до 200 км. Освен това се разглежда възможността за разполагане на ракети със среден обсег. Общо американските власти планират да отпуснат бюджет от 27,3 млрд. долара за тези цели в рамките на шест години.

Между Япония и Китай продължава териториален спор за островите Сенкаку (Диаою) в Източнокитайско море, който ескалира през септември 2012 г., след като властите в Токио ги купиха от частни собственици.

Постоянно е напрежението и в Южнокитайско море заради претенциите на редица страни от региона към архипелага Спратли и Парацелските острови в съседство с него. В този спор са замесени Китай, Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините, отбелязва "Фокус".

Сподели:
Бомба x
Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това