В Пасарел откриха паметник на великия български летец Димитър Списаревски (обновена и снимки)

ЧАС ПИК

В Пасарел откриха паметник на великия български летец Димитър Списаревски (обновена и снимки)

30284
на 20.12.2014
В Пасарел откриха паметник на великия български летец Димитър Списаревски (обновена и снимки)
Автор:   ПИК

71 г. след подвига на Списаревски - паметник ще пази спомена жив

препоръчано

Традиционното отбелязване годишнината от смъртта на капитан Димитър Списаревски бе ознаменувано с тържествено откриване на паметник на летеца. Монументът се намира в центъра на Долни Пасарел. Списаревски е известен сред авиаторите като Живата торпила. Той намира смъртта си в небето над софийското село, врязвайки самолета си в американски бомбардировач, за да му попречи да пуска бомби София.

Инициативата за изграждане на паметника е на младежи от селото, подкрепени от кметицата и от структурата на ВМРО в София. Общинският съветник от ВМРО в столицата и председател на Сдружението на българските каменоделци Димитър Антов бе сред основните лица, реализирали идеята.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, представители на Сдружението на българските родове от Македония, политици, общественици и народни представители от Патриотичния фронт.

Те се поклониха пред героя и поднесоха венци и цветя на паметника му. Военен оркестър допълни тържествения дух на събитието.

Кметицата на Долни Пасарел Наталия Александрова говори пред присъстващите за делото на Димиитър Списаревски. Народният представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов разказа за малко известна песен, посветена на летеца, а евродепутатът Ангел Джамбазки обобщи, че паметните места ще напомнят на децата ни за силата и борбеността на българския дух.

Кой е капитан Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е български летец, роден в Добрич. Той загива край село Долни Пасарел по време на боен полет на 20 декември 1943 г. Списаревски сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Едва на 27-годишен той дава живота си, за да спаси хиляди жители на българската столица. Прозвището му било Спаич. За геройството му го наричат „живата торпила“. Едни от заветите му, преразказан от негови съратници, е „Абе, ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!“

Сподели:
Бомба x
МИСТИЧЕН ДЕН: Тази чудотворна икона на Света Богородица излекувала тежко болната сестра на патриарха, а в българските храмове се извършва специален молебен - ето за какво МИСТИЧЕН ДЕН: Тази чудотворна икона на Света Богородица излекувала тежко болната сестра на патриарха, а в българските храмове се извършва специален молебен - ето за какво
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков посрещнат с викове “Победа” в Търново: Поканих Радев на диспут, но от 7-и октомври няма отговор. А би трябвало мен да ме е страх (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков посрещнат с викове “Победа” в Търново: Поканих Радев на диспут, но от 7-и октомври няма отговор. А би трябвало мен да ме е страх (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това