Георги Харизанов избухна пред ПИК срещу новия "съвет": Ненужният цирк претърпя публичен провал! Очаквах към края на речта си Костов да обяви за какъв ще се кандидатира...

Интервю

Георги Харизанов избухна пред ПИК срещу новия "съвет": Ненужният цирк претърпя публичен провал! Очаквах към края на речта си Костов да обяви за какъв ще се кандидатира...

217448
на 24.03.2020
Георги Харизанов избухна пред ПИК срещу новия съвет: Ненужният цирк претърпя публичен провал! Очаквах към края на речта си Костов да обяви за какъв ще се кандидатира...

Социалните мрежи завряха от гневни коментари срещу новосформирания съвет към МС срещу коронавируса на проф. Коста Костов, който днес даде първата си пресконференция. Още на старта принаденият орган към щаба и правителството си показа рогата. Уж експертите щяха да говорят само по медицински въпроси и да дават съвети, а веднага се хванаха по най-идиотския начин да опонират на щаба и дори щели да ги "скъсат на изпит". 

препоръчано

Първата тема, по която кръстосаха шпаги, е бързият тест за коронавирус, който, според щаба, не дава коректни резултати, а според проф. Мангъров от новия съвет трябва веднага да се приложи на възможно най-голям брой хора у нас. Експертите се разминаха и по темите за начина, по който се приемат пациентите, за алгоритмите на лечение и т.н., за което щели тепърва да дават акъл.  Никой от тях обаче не обели нито дума за това, че вече 3 седмици щабът успешно спасява България от заразата и сме страната с най-малко заразени и жертви!

Новият съвет излезе и с претенцията да се появява по два пъти седмично пред медиите, като уж щели да говорят само по медицински въпроси. За неодобрението към съвета и заявката, която дадоха експертите днес, както и нужно ли е на обществото подобно разделение се обърнахме за коментар към политическия анализатор Георги Харизанов. 

- Как ще коментирате създаването на още един орган, макар и от експерти, срещу коронавируса, който очевидно раздвоява обществото, тъй като дава разнопосочни съвети и сигнали - това ясно си пролича от първия брифинг? Първото разногласие се прояви заради бързите тестове - според щаба те не са надеждни, според проф. Атанас Мангъров обаче бързите тестове можели да отчетат много заразени и членове на новия съвет дори поискаха масово да се тестват хората...

- Създаването на орган, съставен от експерти, щеше да е прекрасна новина, ако този орган се държеше като такъв. Проблемът е, че това просто не е така. Експертните съвети от специалисти не могат да бъдат медийно шоу и не виждам за какво ще ни дават брифинги два пъти седмично. За да ни кажат какви съвети са дали ли? Ами да ги дават, браво и им благодаря, но защо трябва да се свиква това помпозно представление?

Още повече, че това, което видяхме днес, е комуникационно бедствие и публичен провал. Патетични политически речи, благодарности, хвалби...Трагична история, справедливо направена на пух и прах от българите в социалните мрежи.

- Не създава ли този съвет от огромен брой специалисти един огромен шум в системата,  тъй като е ясно, че никому не е нужно точно сега към хората да се подават разнопосочни сигнали и да има прояви на его и конкуренция. Още повече, че съветът има претенции да се появява два пъти седмично пред медиите.

- Създава. Безспорно. Още повече, че при цялото ми уважение, защитниците на моделите със стадния имунитет и всеобщото преболедуване получиха свидетелство за своите тези през случващото се във Франция, Великобритания и САЩ – страни, които до последно вярваха, че преминаването през тази криза е възможно без крути мерки. Сега всички тези световни лидери с триседмично закъснение изпълняват това, което Борисов и Мутафчийски направиха у нас пред три седмици. Това ясно показва кой е крив и кой - прав.

- Знаем, че председателят на щаба проф. Мутафчийски е уволнил от ВМА проф. д-р Коста Костов. Това веднага създава предпоставка за конкуренция и мотив за отмъщение. Редно ли е точно сега, вместо да се концентрираме в популяризираните мерки, да се занимаваме с подобни съревнования, където експерти се бутат да си мерят силите?

- Не е редно, разбира се. Патетичната, поетична и тотално неуместна реч на д-р Коста Костов днес показва съвсем други амбиции и съвсем друг тип желание за популярност на всяка цена, от тези, които един експертен съвет би трябвало да олицетворява. Извинете, но към края на речта вече очаквах да чуя за какво ще се кандидатира господинът. Прекаляването с гледането на холивудски филми и застояването у дома очевидно започват да дават своето негативно отражение.

- Вероятно сте видели резултатите от проучването на "Галъп" и там става ясно, че шефът на щаба проф. Мутафчийски, както и премиерът Борисов се ползват с огромно доверие в условията на криза. Вие как ще коментирате тези данни?

- Като основателни. Три седмици преди световните лидери ние в България показахме, че сме информирано, зряло и отговорно общество и заедно приехме наложените от Щаба мерки с ясното съзнание за ограниченията и лишенията, които трябва да изтърпим заради тези от нас, чиято имунна система няма да издържи атаката на този агресивен щам. До момента имаме всички основание да сме горди от себе си и доволни от хората, които сме избрали да взимат решенията. И тази социология го доказва.

- В съвета влиза и човек, близък с фармацевтичния бос Огнян Донев и веднага се появяват съмнения за интереси. Има и човек, който е подсъдим за смъртта на дете. Как смятате - трябва ли подобни хора да са членове на експертен съвет в условия на епидемия, когато обществото е толкова тревожно и без друго?

- Близостта с някого няма как да е порок сама по себе си. Колкото до д-р Валентин Павлов – и поради проблемите с това продължаващо дело, и поради доскорошната му политическа кариера като депутат от Реформаторите смятам, че присъствието му днес беше меко казано ненужно. И това няма нищо общо с медицинската му експертиза. Извинявайте, но тези речи и тези мазни благодарности към Премиера... Нелепа гледка...

- Как ще се отрази това разделение на обществото след заявката още с първия брифинг на съвета, че има конфронтация с щаба?

- Има някаква малка групичка от хора, които изпадат в див възторг от критиките срещу Мутафчийски и от това, че тези в съвета, видите ли, за разлика от тези в щаба, не носели военни униформи. С изключение на тази дребнава агитка всички други интелигентни хора, които познавам и с които комуникирам, останаха с много неприятно усещане от този ненужен цирк днес. Аз също.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това