Георги Чапкънов от хосписа: Сляп съм с едното око и не чувам с едното ухо

Лица

Георги Чапкънов от хосписа: Сляп съм с едното око и не чувам с едното ухо

34845
на 31.07.2023
Георги Чапкънов от хосписа: Сляп съм с едното око и не чувам с едното ухо
Автор:   "Ретро"

Последвайте ни в Google News Showcase

Големият скулптор Георги Чапкънов призна, че е абсолютно сляп с едното си око и глух с едното си ухо. Въпреки невъзможността да вижда и чува нормално е успял да се адаптира към живота в елитния столичен хоспис, където бе настанен миналата есен. „Страхотно е тук. Като в Швейцария. Витоша е пред мен. Грижат се много добре за нас“, хвали се Чапа.

препоръчано

Легендарният скулптор признава, че дните му минават в гледане на телевизия или четене, но и тези две любими занимания му коствали много усилия. 80-годишният Чапкънов е развил над 10 диагнози, които вгорчават дните му. „Не виждам изобщо с дясното око, сляп съм. Имам глаукома. Зъбите ми ги няма. Глух съм от дете и нося слухово апаратче“, жалва се гениалният творец. Той обяснява, че глухотата му била причинена от тежка скарлатина, която в детството си прекарал. „Гледам хората в устата, за да разбера какво ми говорят. Тази скарлатина също така е предразположила нещата към хроничния бронхит. Карал съм и пневмонии, въобще белият дроб ми е слабото място. Вече съм на такава възраст, че е все едно пазиш ли се, не се ли пазиш. Оттук нататък няма да бъде никаква изненада кога ще ритна камбаната“, коментира с присъщото си чувство за хумор Чапкънов. Той се оплаква още от болки в коленете и ръцете, високо кръвно и подагра. „Силно ме изненада това, че в заника на живота ми се сдобивам с царски болести. Освен това и простатата взе да се бунтува, както при много мъже на моята възраст. Тя е увеличена и ми пречи на съня нощем. Не знам точно какво ѝ има, защото се страхувам да ходя на лекари. Ходя на доктор, когато положението стане много тежко“, обяснява Чапа.

Той има десетки приятели светила в медицината, но казва, че предпочитал да си пие питието с тях, отколкото да им бъде пациент. В хосписа бил доволен, че персоналът му подготвял лекарствата всеки ден и така нямало как да забрави да си ги изпие.

Старческият дом, който Чапкънов обитава от есента на 2022 г., се намира на Околовръстния път на София и е изключително модерен, построен по американски тертип. Таксата за престой възлиза на 4 хиляди лева месечно и се поемала от един от синовете на скулптора – Тодор. Другите му две деца не го посещавали там, нито пък го подпомагали финансово. В хосписа Чапкънов съжителства заедно с двама свои приятели – художника Иван Вукадинов и олимпийския шампион Боян Радев. Казва, че понякога се събирали да си говорят, но гледал да не досажда на никого. Предпочитал да стои на спокойствие в стаята си или да гледа зелената Витоша от пейките в двора на хосписа.
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК