Главният инфекционист на САЩ песимист: Съмнявам се, че ще победим коронавируса

СВЕТЪТ ДНЕС

Главният инфекционист на САЩ песимист: Съмнявам се, че ще победим коронавируса

77425
на 08.04.2020
Главният инфекционист на САЩ песимист: Съмнявам се, че ще победим коронавируса
Автор:   ПИК

Директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи не е уверен, че дори при условията на съвместни усилия между всички страни в света, новият коронавирус ще бъде напълно ликвидиран. 

препоръчано

"Малковероятно е, че той (коронавирусът) ще бъде изтрит напълно от лицето на Земята", заявява Фаучи в интервю пред тв канала Си Би Ес.

Специалистът подчертава необходимостта от борба с вируса на глобално ниво. В противен случай, по думите на Фаучи, той може да се превърне в циклично явление и да се завърне през следващия зимен сезон. 

"Ако не вземем ситуацията под контрол на глобално ниво, има голяма вероятност този вирус да придобие сезонен характер", заявява главният инфекционист на САЩ, отговаряйки на въпрос може ли коронавирусът да се завърне отново в Щатите или други страни, дори ако той бъде победен на американска територия.

В тази връзка Фаучи смята за необходимо светът да се готви възможно най-активно за сценария за сезонно завръщане на заболяването: да има всеобщ стремеж към възможно най-бърза разработка на ваксина и лекарство.

По-рано той отбеляза, че в страните от Южното полукълбо ситуацията с коронавируса започва да се задълбочава, предвид това, че там в момента настъпва зимния сезон. Това означава, че болестта може да се върне обратно в страните от Северното полукълбо, когато там настъпят есента и зимата. 

САЩ вече излязоха на първо място в света по брой на заразени с коронавирус. Според университета "Джон Хопкинс", който провежда статистическото обобщение на данните от федералниjе и местни власти, в САЩ са регистрирани над 418 хиляди случаи на заразяване с коронавирус. 14 240 души са починали, излекувани са 22 184 пациенти.

Според последните данни, в света са заразени над 1,4 млн. души, жертвите на COVID-19 са над 87 хиляди.

Превод: ПИК

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на Пфайзер и Бионтех (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доц. Ангел Кунчев с последна информация за ваксинацията след получаване на третата пратка от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това