Вход
София
Времето в София 20 o C

Главният прокурор Гешев с предложения за оптимизация на държавното обвинение

Главният прокурор Гешев с предложения за оптимизация на държавното обвинение

на 23.01.2020
29297
10
Главният прокурор Гешев с предложения за оптимизация на държавното обвинение
Автор: ПИК
23.01.2020
10
29297

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) извърши нова оптимизация на държавното обвинение, по предложение на главния прокурор Иван Гешев. Промените са във връзка с планирането свободните места за младши прокурори и младши следователи за 2020 г.

Предложенията на Прокурорската колегия към Пленума на ВСС са на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ да съкрати 3 свободни длъжности "прокурор" и съответно да разкрие 3 длъжности "младши прокурор" в районните прокуратури в Харманли, Шумен и Ямбол, както и да съкрати 10 свободни длъжности "следовател", като разкрие и 10 длъжности "младши следовател" в следствените отдели към Специализираната прокуратура, Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Пловдив, Габрово, Русе и Сливен.

Предлага се да бъдат съкратени 3 свободни длъжности "прокурор" в районните прокуратури в Ямбол, Харманли и Шумен и съответно да бъдат разкрити в тях по една длъжност "младши прокурор", считано от датата на вземане на решението.  Предлага се да бъдат съкратени 5 свободни щатни длъжности "следовател" в НСлС и съответно да бъдат разкрити 5 щатни длъжности "младши следовател" в Следствения отдел на Специализираната прокуратура, като една длъжност да бъде разкрита, считано от датата на вземане на решението, а останалите считано от 14 февруари 2020 г., 19 февруари 2020 г., 02 март 2020 г. и 16 март 2020 г., съобщава "Правен свят".

Колегията иска от Пленума още и съкращаване на щатната численост на окръжните следствени отдели на окръжните прокуратури в Сливен, Габрово, Пловдив и Русе с по една свободна длъжност за следователи, като бъдат разкрити съответен брой длъжности за младши следователи в тях, считано от датата на вземане на решението, а за следствения отдел при Окръжна прокуратура – Русе, считано от 10 февруари 2020 г.

С една свободна длъжност за следовател се предлага да бъде съкратена щатната численост на Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, като съответно се разкрие една длъжност за младши следовател.

Предложението на Прокурорската колегия ще бъде внесено за разглеждане в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за този четвъртък.

Разкриването на пет младши следователски места в Следствения отдел на Специализираната прокуратура цели кадрово обезпечаване и произтича както от спецификата и характера на дейността – разследване на дела с фактическа и правна сложност, значителен брой обвиняеми лица, голям обем от доказателствени материали, така и от високата средна натовареност на един следовател в тази прокуратура.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10546
архив

Мъж чака жена си, която се гримира вече от 1 час: - Не си ли готова вече, цял час се гримираш... - Хубавата картина изисква време, мили. - Ти не рисуваш, мила, ти реставрираш...

няма нови новини
Днес: 275
hot
най-четени новини в момента
сега
2734
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Спането по гръб е по-вредно от цигарите и алкохола
x