Гледаме мащабната историческа продукция с бг участие „Берлингуер. Голямата амбиция“ на Киномания

КУЛТУРА

Гледаме мащабната историческа продукция с бг участие „Берлингуер. Голямата амбиция“ на Киномания

12266
преди 8 часа
Гледаме мащабната историческа продукция с бг участие „Берлингуер. Голямата амбиция“ на Киномания
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На 22 ноември в Зала 1 в рамките на 38-ото издание на Киномания ще се състои българската премиера на „Берлингуер. Голямата амбиция“, който откри 19-ия кинофестивал в Рим на 16 октомври. Филмът на Андреа Сегре е една от най-големите италиански исторически продукции за годината, а освен това в нея има силно българско участие. На прожекцията в Зала 1 ще присъства българският и част от италианския екип на филма, а събитието е част от програмата на Фестивала за европейска солидарност, чиято тема тази година е „Стени“.

препоръчано

БЕРЛИНГУЕР. ГОЛЯМАТА АМБИЦИЯ предлага нов поглед към биографията на Енрико Берлингуер, лидер на Италианската комунистическа партия и една от най-влиятелните политически фигури в Италия и в света през 70-те години на ХХ век. Филмът започва с неуспешния, държан в тайна атентат, извършен срещу политика през 1973 г. в София. Елитни български актьори, възстановка на Кремъл в Зала 1 на НДК, уникални архивни кадри от София и знакови български сгради от соц епохата дават автентичния облик на филма.

 БЕРЛИНГУЕР. ГОЛЯМАТА АМБИЦИЯ има световна премиера като откриващ филм на престижния кинофестивал в Рим, където участва в конкурсната програма, а от 30 октомври тръгва в кината в Италия. В-к „Гардиън“, в обстойна статия за Берлингуер, баща на „историческия компромис“ с християндемократите и на идеите на еврокомунизма като една по-либерална версия на комунизма, отбелязва историческата значимост на неговата личност. И левите, и десните политици в Италия изтъкват „моралната безукорност“ и харизмата на Берлингуер като лидер – един от пионерите в борбата за постигане на разведряване в минното поле на световната политика през ХХ век.

БЕРЛИНГУЕР. ГОЛЯМАТА АМБИЦИЯ е италиано-белгийско-българска копродукция с копродуцент от българска страна АГИТПРОП (продуцент Мартичка Божилова), осъществена с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Сред съзвездието от италиански актьори във филма в ролята на Енрико Берлингуер блести италианската звезда Елио Джермано (с награди от Кан и Берлин). Режисьор на филма е Андреа Сегре (носител на награди от Венеция, на „Златен глобус“ и на наградата на Европейския парламент „Люкс“). Оператор на филма е белгиецът Беноа Дерво, постоянен оператор на филмите на братя Дарден. Във филма участват българските актьори Светослав Добрев (като Тодор Живков), Николай Данчев (като Леонид Брежнев), Владимир Люцканов (в ролята на Игор Пономарьов, един от най-близките сътрудници на Брежнев), Огнян Симеонов (в ролята на висшия партиен функционер Борис Велчев, впоследствие изпаднал в немилост пред Тодор Живков) и Леарт Докле в ролята на преводача, убит при неуспешния атентат срещу Берлингуер, организиран от българските служби по поръчение на Москва по време на посещението на Берлингуер в София - през 70-те години на ХХ век Берлингуер е недолюбван от хардлайнерите както на Запад, така и на Изток, и те правят всичко възможно да го елиминират.

В България са снимани ключови епизоди от филма с участието на голям български творчески и технически екип. Тук е сниман атентатът срещу Берлингуер, както и посещението му на конгрес на КПСС в Москва, където той открито отстоява автономността на Италианската комунистическа партия, противопоставяйки се на Брежнев. За снимките на филма Зала 1 на НДК е преобразена от българския екип в конгресна зала на КПСС в Кремъл. Символично българската премиера на филма ще се случи точно в тази зала. След премиерата на Киномания се предвижда киноразпространение на филма в избрани салони в страната.

Когато пътят изглежда невъзможен за всички, необходимо ли е да се спре? Не и за Енрико Берлингуер, секретар през 70-те години на миналия век на най-важната комунистическа партия в Западния свят, с над един милион и седемстотин хиляди членове и повече от дванадесет милиона избиратели, обединени от голямата амбиция да постигнат социализъм в условията на демокрация. Противопоставяйки се на догмите на Студената война и на света, разделен на две, Берлингуер и Италианската комунистическа партия в продължение на пет години се опитват да влязат в правителството, поставяйки началото на продуктивен диалог с християндемократите и доближавайки се на крачка от промяна на историята. От 1973 г., когато избягва опит за убийство от българските служби в София, дирижиран от Москва, през предизборните кампании и пътуванията до СССР, кориците на списанията по цял свят и рискованите отношения с властта, до убийството през 1978 г. на председателя на Християндемократическата партия Алдо Моро: историята на един човек и един народ, за които животът и политиката, личното и колективното, са неразривно свързани.

„Бих искал да благодаря на всички, които през тези три дълги и напрегнати години на работа ми позволиха да навляза мълчаливо и с уважение в живота на един човек, който бележи важен етап в историята на Италия и за когото италианското игрално кино все още не е разказвало. Това беше пътешествие към част от нашата история, която не бях преживял и която опознах, но и откриването на един същностен диалог, в който паметта неочаквано ни поведе към отворените въпроси на нашето настояще и бъдеще.“

Андреа Сегре, режисьор

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК