Големият актьор Иван Налбантов не преживя смъртта на съпругата си 

Лица

Големият актьор Иван Налбантов не преживя смъртта на съпругата си 

27446
на 12.05.2021
Големият актьор Иван Налбантов не преживя смъртта на съпругата си 
Автор:   "Ретро"

На 80-годишна възраст на 10 май ни напусна легендата на българското кино и театър Иван Налбантов. Смъртта му е настъпила след кратко боледуване. От няколко години насам бе известно, че и той, като обичания си колега и приятел Стефан Данаилов, се бореше с коварния паркинсон.

препоръчано

Големият артист не можа да преодолее загубата на своята съпруга Мария, която почина преди няколко години. „Още не мога да се съвзема. Това за мен беше най-големият удар. Не беше справедливо. По-възрастен съм, трябваше пръв да си замина. Имам дъщеря и внучка, но те живеят в Пловдив и е друго“, споделя в свое интервю от 2019 г. Налбантов.

Цялата артгилдия потъна в скръб от загубата му. „Сбогом, приятелю! Толкова спектакли, толкова години, толкова прекрасни моменти, споделени с теб... Ще ми липсваш... До следващата ни среща там, в отвъдното!“, написа неговата колежка Емилия Радева във фейсбук профила си. През последните години Налбантов и Радева си партнираха в хитовия спектакъл на Недялко Йорданов „Каквото, такова“, който се играе с голям успех в Камерната зала на Народния театър.

„Наричах го ПРОФЕСОРЕ! Преподаваше ми по сценична реч. Тези изпити благодарение на него бяха равни с актьорските. А колко сме се смели, колко вълнуващи неща сме правили – от Уолт Уитмънт, Кузма Прудков, Махабхарата, Труман Капоти и Висоцки. О, нашият Висоцки бе уникален. Конете, бързащите коне. Никога няма да ги забравя! Безкрайно те обичам, приятелю! Сбогом!“, сподели Нона Йотова.

Освен голям актьор Иван Налбантов бе и обичан театрален педагог. Той бе и доцент по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, като е преподавал в екипа на Стефан Данаилов. Той е роден на 5 август 1940 г. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Професионалната му кариера в театъра започва в Държавния театър в Сливен. От 1967 г. е актьор в театър „Българска армия“, където играе повече от 50 години. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Най-дълго играната пиеса с негово участие е „Криминална песен“ на Иван Радоев – играна е над 250 пъти в продължение на 15 години. Има десетки участия в телевизионния театър. Работил е с едни от най-добрите български режисьори – Кръстьо Мирски, Леон Даниел, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков.

Студент в курса на прочутия проф. Кръстьо Мирски, а по-късно сам преподавател, Иван Налбантов държи да научи студентите си най-напред на дисциплина. Да закъснееш за представление, имаш оправдание само ако не си жив, казваше известният актьор. За него магията на актьорското майсторство е във вярата, че се променяш, в обличането на костюма. Сред любимите му роли са Найден в „Майстори“ на Рачо Стоянов, Шарл VII в „Света Йоана“ на Бърнард Шоу, Лопахин във „Вишнева градина“ на Чехов.

Емблематични остават превъплъщенията му във филмите „Мъже в командировка“, „На всеки километър“, „Зарево над Драва“, „Записки по българските въстания“, „Умирай само в краен случай“, „Приключенията на Авакум Захов“, „Източни пиеси“, сериалите „Дървото на живота“, „Денят на бащата“ и др.

Иван Налбантов пишеше и поезия, а първата му стихосбирка се наричаше „Антракт“.

През 2019 г. той стана носител на наградата „Аскеер“ за цялостен принос. Бил е удостоен с почетното звание „Заслужил артист“. Лауреат е на много български и чуждестранни отличия.

„Животът е кратък, а изкуството е вечно. И колкото пъти можеш да се докоснеш до него, печелиш. Печелиш, защото отиваш в друг свят. Той е измислен, но е много истински“, казваше актьорът. И още: „В театъра трябва да се влиза като в храм. Трябва да се сваля шапката, трябва да е тихо и трябва да е свято място, на което е минал съзнателният ти живот. Нещо религиозно и мистично витае в театъра и аз съм подвластен на това усещане“.

Иван Налбантов, Емилия Радева и Янина Кашева в хитовия спектакъл на Недялко Йорданов "Каквото, такова", поставен в Народния театър

 

Сподели:
Бомба x
Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим Конгресмени от САЩ за НЛО: Става нещо, с което не можем да се справим
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Целта на проверката на прокурорите съм аз. Съчиняват нещо за случай от 2009 г. и търсят кошаревски свидетели. Трябва ли всички като Стъки да си търсим правата? (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това