ГОРЕЩА ТЕМА! Има ли Радев с кого да смени Главчев

Акценти

ГОРЕЩА ТЕМА! Има ли Радев с кого да смени Главчев

226652
на 05.08.2024
ГОРЕЩА ТЕМА! Има ли Радев с кого да смени Главчев
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Поредните предсрочни парламентарни избори чукат на вратата. След като "Има такъв народ" върна неизпълнен и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предстои президентът Румен Радев да назначи ново служебно правителство и да насрочи дата за предсрочния вот.

препоръчано

Най-голямата интрига е свързана с премиерския пост.

Припомняме, че след паритет в Конституционния съд относно жалбата за конституционните промени, свързани със служебния кабинет, се запазват новите разпореди, а именно - Радев избира измежду определени хора за служебен премиер и не участва в реденето на състава на Министерски съвет.

Между кои хора всъщност се ограничава изборът на Радев?

Президентът може да назначи за служебен премиер председателят на Народното събрание. Рая Назарян обаче категорично заяви, че ако получи такава покана, ще откаже. Ако не бъде свалена, какъвто заговор се опитват да реализират ППДБ, отпада вариантът председателят на парламента да стане служебен премиер.

Държавният глава може да се спре на управителя или подуправителите на БНБ. При предишните му разговори с Димитър Радев стана ясно, че шефът на Българската народна банка не иска да се бърка в политическия процес у нас. От подуправителите остана единствено Петър Чобанов, бивш депутат и финансов министър от ДПС. Който обаче при предшния случай отказа да бъде номиниран за поста. Андрей Гюров беше отстранен, а Радослав Миленков стана зам.-управител за България в ЕБВР. При тези условия президентът няма да може да намери алтернатива на Димитър Главчев и от БНБ.

Радев има възможност да избира между омбудсмана и зам.-омбудсмана на Републиката. Такива обаче нямаме в момента, след като Диана Ковачева положи клетва като съдия в Европейския съд по правата на човека, а зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка в края на март тази година.

И така единствените варианти пред Радев към този момент са в Сметната палата. Най-логичният избор изглежда председателят Димитър Главчев, който в момента е служебен премиер, да бъде посочен за такъв и в следващото служебно правителство. Радев може да се спре и на някого от заместниците му - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Първият при предишните разговори категорично отказа да бъде спряган за поста и помоли медиите да го оставят намира, тъй като семейството му се притеснява. Горица Грънчарова-Кожарева също отказа тогава на президента.

Така, ако някой измежду Рая Назарян, Димитър Радев, Петър Чобанов, Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева не промени позицията си, единственият възможен избор на президента за служебен премиер ще се казва Димитръ Главчев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК