ГОРЕЩО В ПИК: Борисов е бесен! Асен Василев прецака голямата му мечта

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК: Борисов е бесен! Асен Василев прецака голямата му мечта

687730
на 13.05.2024
ГОРЕЩО В ПИК: Борисов е бесен! Асен Василев прецака голямата му мечта
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Помните ли Игнажден'2023?! А тази реплика на Бойко Борисов: "В моя кабинет пръв Асен Василев влезе, така че трябва да ни върви на пари тая година"?

препоръчано

Пет месеца по-късно мечтата на лидера на ГЕРБ да види България в цветущо финансово състояние се срина като конструктор лего. Народното поверие, че който влезе пръв в къщата на Игнажден, такава ще е и следващата година, не се разви според очакванията на Борисов. Но се разви според твърденията на острието му Делян Добрев, който вече три години повтаря до откат, че Асен Василев е най-слабият министър от началото на демокрацията.

На акъла му най-сетне дойде и Борисов и призна, че надеждите му от Игнажден са се изпарили.

"Асен Василев вече не може да е министър. Онзи ден се шегувах с това, че ГЕРБ расте като външния дълг, но веднага и Симеон Дянков, и Влади Горанов ми направиха забележка, защото външният дълг отиде на 35%, а ние сме 25-26. Сиреч ГЕРБ трябва да догони външния дълг на Асен Василев, за да може отново да приложим строга фискална дисциплина и да се върнем в параметрите, които и Европейската комисия желае и които ще ни направят членове в еврозоната. Всичко друго е клишета", коментира Борисов на предизборно събитие в Сливен.

Освен чудовищния външен дълг, финансисти са притеснени, че изпълнението на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 г. и последни на Асен Василев като министър, буксува. Събраните приходи по държавния бюджет са едва 19,4% от годишния план, а трябва да са 25%. Толкова средно се е събирало за първите три месеца през предходните години. "Такъв трябва и да е процентът, за да няма неизпълнение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 г. изпълнението за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 процента", обясни преди дни Красимил Вълчев от ГЕРБ.

Аналогична е ситуацията и с приходите от ДДС. Изпълнението на годишния план е едва 21,5 процента. Средногодишно през първите три месеца предходни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от ДДС са по-високи, заради по-високо потребление през декември).

"Приходите от акцизи намаляват с 11% спрямо същия период на миналата година, въпреки по-високата данъчна база. Това е най-ниската отчетена събираемост, откакто имаме публикувана бюджетна статистика. В номинална стойност това са 2,4 млрд. лева по-малко приходи. Само за три месеца", аргументира се Вълчев.

Всичко това не убегна на Борисов. "Първата година ще е много трудно, след като поемем управлението. Защото финансите са много зле. И за да натиснем външния дълг, инфлацията, трябва много, много мерки. Дано не се наложи и вдигане на данъците", сподели опасенията си той.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК