ГОРЕЩО В ПИК: Ето кои са министрите в кабинета на ГЕРБ - цели 8 са чисто новите лица (ПЪЛЕН СПИСЪК)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ГОРЕЩО В ПИК: Ето кои са министрите в кабинета на ГЕРБ - цели 8 са чисто новите лица (ПЪЛЕН СПИСЪК)

103102
на 20.04.2021
ГОРЕЩО В ПИК: Ето кои са министрите в кабинета на ГЕРБ - цели 8 са чисто новите лица (ПЪЛЕН СПИСЪК)
Автор:   ПИК

Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на първата политическа сила на изборите - ГЕРБ, представи проектът за кабинет, който ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание. Както многократно заяви, Борисов е запазил част от предишните си министри, но залага и на изцяло нови лица, които да оглавят важни ведомства. 

препоръчано

Ето и пълният списък с предложенията на Борисов за министри: 

Даниел Митов - министър-председател

Роден на 4 декември 1977 г. в град София. През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г. 

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. 

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката. 

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

Румен Христов - вицепремиер и министър на отбраната

Роден на 27.12.1955 г. в Борово, обл. Русе. Женен, има една дъщеря. Владее писмено и говоримо английски и руски език.
От 1997 до 2002 г. е главен административен секретар в администрацията на президента на Република България Петър Стоянов.
През 1997 г. е министър в Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост в кабинета на Стефан Софиянски.
През 1996 г. е съветник по въпросите на земеделието в администрацията в администрацията на президента на Република България д-р Жельо Желев.
През 1992 г. е зам.-министър по икономическите въпроси в Министерството на земеделието в кабинета на Филип Димитров.
Румен Христов е магистър, доктор по икономика, извънреден професор на Югозападния университет в Благоевград, лектор в Пловдивския аграрен университет по дисциплината "Агромаркетинг".
Член на Ротари Клуб – София, и президент на клуба за ротарианската 1997–1998 г.
На 29 ноември 2009г. на вътрешнопартийните избори е избран за заместник-председател на СДС от Северен Централен регион.
Член е на СДС от 1990 година. С днешна дата лидер на партията.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването

Роден на 7 юни 1977 г. в Нова Загора. Завършва Медицински университет – град София с магистърски степени по медицина и по обществено здраве. През 2015 г. завършва магистратура по финанси в Университет за национално и световно стопанство. През 2014 г. защитава дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор по научната специалност хирургия на тема „Оптимизиране на оперативния подход и лимфната дисекция при болни с рак на стомаха“. През 2015 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2020 г. – за професор.
Кариерата на Костадин Ангелов започва в Спешното отделение – Шокова зала към Спешна помощ – град София като лекар-ординатор. През 2006 г. постъпва като хирург в УМБАЛ „Александровска“. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. е директор на болницата.
Като преподавател има изнесени множество лекции по хирургия на студенти по медицина, дентална медицина, стажант-лекари, специализанти и докторанти по хирургия. Има редица публикации в български и международни списания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация. През 2012 г. е признат за „Най-добър преподавател" на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. е удостоен с наградата „Проф. д-р Парашкев Стоянов“ за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване.

Екатерина Захариева - външен министър

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. Завършила е Eзикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с изучаване на немски език. Тя е магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".
От 2001 до 2003 г. е адвокат.
През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите. В първия кабинет на премиера Бойко Борисов е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.
В началото на 2012 година, след като Росен Плевнелиев става държавен глава, с негов указ Захариева е назначена за главен секретар на президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев.
От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев.
След това Захариева отново се връща в президентството, където заема поста началник на кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.
В края на 2015 година Захариева е избрана за правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, като заема поста до началото на 2017 година. На предсрочните парламентарни избори през пролетта на 2017 година Захариева е избрана за депутат от Пазарджишки район като водач на листата на ГЕРБ. В кабинета "Борисов" 3 е назначена за вицепремиер и министър на въшните работи.

Кирил Ананиев - министър на финансите

Роден е на 2 юли 1955 г. в София. Завършил е Висшия икономически институт в София по специалността „Финанси и кредит“. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в УНСС и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ.
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите четири правителства в периода 1998-2017 г. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на Президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).
Назначен е за служебен министър на финансите на 27.01.2017 г. с указ на президента Румен Радев. От април 2017 г. отново е заместник-министър на финансите. Избран е за министър на здравеопазването на 10.11.2017 г. от 44-ото Народно събрание.
На 24 юли 2020 г. е избран за министър на финансите от 44-ото Народно събрание.

Красимир Вълчев - министър на образованието

Роден е на 9 юни 1975 г. в София. Израства в село Априлово, община Гълъбово. До осми клас учи в училище „Васил Левски“ в Гълъбово, а средното си образование завършва в Строителния техникум в Стара Загора. Завършва Икономически университет – Варна и е магистър по публични финанси. Преминава обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ.
Придобива опит в сферата на финансиране на образованието; оценка и наблюдение на изпълнението на европейските предприсъединителни програми.
През 2002 г. Вълчев започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция „Държавни разходи“, която се занимава с планиране, изпълнение, анализ и оценка на бюджетни разходи. Участва в разработването и изпълнението на секторните и бюджетната политики. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката, с прекъсване в периода от ноември 2013 г. до август 2014 г., когато е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на външните работи.
В МОН се занимава се с управление на администрацията и бюджета на ведомството, координира функционирането на отделните структури и звена към МОН, участва в процеса на формиране и изпълнение на политиките в сектора.
От април до май 2017 г. Красимир Вълчев е началник на отдел в дирекция „Финансиране на общините“ в Министерството на финансите.
Назначен е за министър на образованието и науката на 4 май 2017 г. от 44-тото Народно събрание.

Любен Дилов-син - министър на туризма

Роден е на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на световно признатия българския писател-фантаст Любен Дилов (1927 – 2008). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Служи в пехота в гара Пирин 1982-1984 г.
Работи като редактор в няколко печатни издания като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др.
Създател и главен редактор на единствения сатиричен ежедневник в българската история – вестник „Ку-ку” и първото ежедневно частно национално радиопредаване – „Славата на Слави”.
Любен Дилов-син е сред създателите и идеолозите на телевизионните предавания – “Ку-ку” (1990 – 1994), “Каналето” (1995 – 2004), “Хъшове” (1998 – 2000), “Шоуто на Слави” (2000 – 2003).
2004 г. е собственик и главен редактор на вестник „Новинар“.
2005 – 2009 г. e депутат в 40-то Народно събрание.
От 2010 е главен редактор на българското издание на италианското списание „L’Europeo“.
Любен Дилов-син е част от журито на шест сезона на “България търси талант” (2010 – 2020) и първи сезон на “Като две капки вода” (2013).
Автор е на редица книги: Неспасяемият език или детството на идиота (1989), Когато се наливаше левоцентризма. Първа Ку-Ку книга (1997), Слави Трифонов: За стърчането (2002), Седнал във въздуха (2003), Хуйку. Български антинародни приказки (2008), Усмихни се България: Сатира (2008), Циганите на Сатурн, бомба в парламента, секс с животни и други предизборни идеи (2009), FaceБуки (2010), TILT. Началото (2011), FaceБуки Т. II: Дневникът на малкия Нострадамус (2011), FaceБуки Т. Ill: Житейските възгледи на Дремещата в мен свиня (2013), Лятото с тъжните курви (2016)
Телевизия:
Ку-ку (сценарист, 1990-1994), Каналето (сценарист, 1995 -1998), “Петък вечер и звездите помагат” (сценарист, 2019), Хъшове (сценарист 1998-2000), Шоуто на Слави (сценарист, 2000 – 2003), Удавете водещия (автор и водещ 2012-2013), Като две капки вода (жури, 2013), Пуснете водата (автор и водещ 2014), България търси талант (жури, 2010 – 2021)
Журналистическа дейност: Вестник “Софийски университет” – 1985-1989, Вестник “Троянски глас” – лятото, 1985, Вестник “Септемврийска победа”, Плевен, лятото на 1986, Вестник АБВ – 1987, Вестник „Поглед“ – 1988, Списание „Литературна академия“ – 1986-1990, Вестник “1000” дни – 1990/91, Вестник КУ-КУ (създател и главен редактор 1993 -1995), Вестник “Експрес” – 1995/1996, главен редактор, Вестник „Сега“- първи колумнист 2001-2003, Вестник „Новинар“ (собственик и главен редактор 2004 – 2007), Списание L’Europeo – (главен редактор, 2010 – 2016), Списание „Плейбой“ (главен редактор 2017 – 2020), Вестник „Стандарт” колумнист (2017 – 2021)
Радио: Създател главен сценарист на “Морените на Витоша” – всекидневно тоук шоу с водещи Слави Трифонов и Август Попов, радио “Витоша”. (1995 г.) Създател и сценарист на първото ежедневно частно национално радиопредаване – „Славата на Слави” (1996), с водещ Слави Трифонов, излъчвано по радио 99, веригите радио Ком, Бимако и още над 15 частни радиостнации едновременно.
Политика- Създател и главен секретар на “Народно движение Ку-ку” – първата официално забранена партия в България, с решение на Върховния съд от март, 1995 година.
Общински съветник в София Движение Гергьовден мандати 1999-2003 (3 години ) и 2003 – 2007 (две години).
Политическа дейност от 2001 г. – създател и първи говорител на движение „Гергьовден“. От 2003 г. председател движение „Гергьовден“.
Депутат в 40-то Народно събрание (2005 – 2009)

Александър Иванов - регионален министър

Роден 29 август 1982. По образование е финансист, като има богат професионален опит в одиторската сфера, освен като депутат от ГЕРБ. 

Деница Сачева - социален министър

Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт филиал дистанционно към колежа в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Преминава курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска онлайн и дистанционно, с домейни във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ.
Деница Сачева е дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса (НЗОК) от първите години на създаването ѝ, участва в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 – 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ПП ГЕРБ.
Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти“.
Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 – 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действие към нея. Там отговаря също и за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.
Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – гр. Хасково и Балнеологичен център „Камена“ – гр. Велинград.
Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации.
Работила е като консултант по над 15 международни проекта, финансирани от Европейската комисия, Световната банка и Американската агенция за международно развитие.
Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите. През 2001 г. Деница Сачева е основател и изпълнителен директор на PR агенция IntelDay Solutions, двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 година и носител на номинация през 2009 за най-добра компания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE. През 2013 г. е кандидат-депутат от ДСБ. От 2019 г. е член на ПП ГЕРБ.
След подадената оставка на Министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и смяната на политическия кабинет с новия министър – Зорница Русинова, Деница Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. – януари 2017 година.
"Това можете да очаквате от мен и за в бъдеще – полезност, прозрачност на действията, противопоставяне на неприемливото. Защото няма никаква причина, ако 21 години правех това, да спра да го правя и за напред.“
От 2017 г. до края на 2019 г. тя е заместник-министър на образованието и науката. В Министерството (МОН) нейна ресорна дирекция е „Приобщаващо образование“, чиято отговорност е насърчаване и помощ на децата със специални образователни потребности, със заложби, както и деца от социално слаби семейства.
Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата, за иновативните училища, които са вече над 375. По нейно предложение бе защитен пред Европейската комисия проект за 105 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.
Под ръководството на министър Красимир Вълчев, Деница Сачева пряко отговаря за една от най-успешните политики в правителството – връщането на над 40 хиляди деца в клас.
По време на мандата си Сачева закри два интерната за деца – в с. Драгоданово, Сливен, и в с. Керека, Габрово. Първият беше нашумял със скандали и криминални прояви. За първи път децата в тези интернати получиха пари за лични нужди с промяна в наредбата, която е инициирана от нея. Така не се налага децата да извършват криминални прояви и престъпления.
От декември 2019 г. Деница Сачева е Министър на труда и социалната политика. За кандидатурата ѝ гласуват 114 народни представители, 106 са „против“, а трима се въздържат от вот. Сачева е подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти, а против са депутатите от ДПС и БСП. „Въздържал се“ гласуват трима народни представители от „Воля“.
При полагането на клетва в Народното събрание Деница Сачева заявява, че поради очакванията към нея да се справи с наболелите теми и нашумелите проблеми в сектора на Министерството, тя ще бъде диалогичен министър, като гарантира, че ще провежда диалог с абсолютно всички заинтересовани страни, за да се вземе адекватно решение и да няма ощетени.
Поради отлагането на Закона за социалните услуги, Сачева провежда редица срещи и дава също толкова интервюта, изяснявайки подробностите, чрез които да успокои насаденото от различни източници напрежение около него. За нея е знак, пораждащ отговорност, че клетвата ѝ като министър на труда и социалната политика се случва именно на датата, в която се отбелязва Международния ден на хора с увреждания.
Друг приоритет, изтъкнат на дневен ред, е останалите два ресора на Министерството, освен този, отнасящ се до хората с увреждания и хората в нужда, а именно Трудовата заетост и Пенсионните фондове, като тя подчертава, че една от целите ѝ, е „Социалното министерство“ отново да бъде наречено „Трудовото министерство“.

Десислава Ахладова - министър на правосъдието

Родена през 1974. Завършила е езиковата гимназия в Перник. Придобива магистърска степен в Югозападен университет. От 2014 до 2017 е председател на Районен съд – гр. Перник. От 2017 е административен ръководител на Административен съд – гр. Перник.
Избрана е за министър на правосъдието на 3 септември 2020 от 44-тото Народно събрание. Омъжена е и има едно дете. Владее английски и руски език.

Десислава Танева - министър на земеделието

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. Завършила е висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД и дъщерни дружества. „Бизнес дама“ на 1998 година. От учредяването на ПП ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Сливен. На парламентарните избори в България през 2013 г. е водач от листата на ГЕРБ в 21 МИР – Сливен.
Председател е на Комисията по земеделието и горите в 41 НС от 29 юли 2009 до 14 март 2013 г. Министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г.
От 10 май 2017-а до 15 май 2019 г. Десислава Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44 НС. На 15 май 2019 г. заменя Румен Порожанов на поста министър на земеделието, храните и горите.

Жечо Станков - министър на икономиката

Роден на 4 август 1982 г. Възпитаник на германския университет "Universitat Regensburg", където получава магистърска степен по икономика.
Има близо 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции. Съосновател и секретар е на "Българска асоциация компресиран газ".
От 2011 г. е общински съветник в Общинския съвет в Бургас. Заместник-министър на енергетиката от 13.01.2015 г. до 27.01.2017 г. Избран за народен представител от ПП ГЕРБ в 44-ото Народно събрание. Назначен за заместник-министър на енергетиката на 09 май 2017 г. Владее английски и немски език.

Делян Добрев - министър на енергетиката

Делян Добрев е роден през 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ, а по-късно и като магистър в Университета за национално и световно стопанство. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки.
Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп“ в София. След като се завръща в България, работи в Областната управа на Област Хасково, като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и другаде.
От 2009 г. е депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси. На 18 май 2011 г. става заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика на мястото на подалия оставка Марий Косев.
На министър Трайчо Трайков е поискана оставката след провала на бизнес форума в Катар по време на официалното посещение начело с министър-председателя. Добрев първоначално заявява, че ще подаде и своята оставка като член на екипа на министъра. По-късно приема да поеме министерския пост на мястото на Трайков. Преди встъпването си в длъжност Делян Добрев заявява: „Не държа особено на тази работа министър, приемам я като отговорност“.
Избран е за депутат в 43-тото Народно събрание. От 28 ноември 2014 г. е председател на парламентарната комисия по енергетика. През 2017 г. Добрев подава оставка от всички заемани от него постове след разразил се скандал, придобил популярност с името „кумгейт“, за който е обвинен от депутатката Елена Йончева, че е кадрувал по роднинска линия в община Хасково. Обвиненията не само, че не се доказаха, но Добрев даде Йончева на съд и спечели делото за клевета.
Прецедент в парламентарното управление на Република България е гласуването на доброволно подадена оставка. Политическите опоненти на Добрев от парламентарната група на БСП сезират конституционния съд за подадената оставка отхвърлена чрез гласуване, преди произнасянето на конституционния съд Делян Добрев оттегля оставката си. Конституционния съд се произнася, че конституцията на Република България е нарушена и парламентът няма право да отхвърля доброволно подадена оставка.

Красен Кралев - министър на спорта

Роден във Варна, Кралев завършва Медицинския университет в града, след това специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в университета на Южна Каролина (1990) и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ (1997). Той е експерт в областта на публичните комуникации.
В младостта си е бегач на дълги разстояния, като е бил национален шампион за юноши старша възраст на 5000 и 20 000 m. През 1986 г. става рекордьор на България на 20 000 m за юноши старша възраст. Заема трето място с националния отбор по кънтри крос на Балканиадата през 1986 – 1987 година.
През 1992 г., Кралев основава MAG Communications и до 2014 г. е член управителния съвет на дружеството.
Той е участвал професионално в различни дейности на футболен клуб „Черно море“, служи като негов председател на два пъти (1998 – 2001 и 2003 – 2007). От 2010 г. е ръководител на комисията по футзал към Българския футболен съюз. Кралев е сред учредителите на политическа партия „Новото време“ и неин заместник-председател до 2012 г. Участва в българските парламентарни избори през 2009 г. като част от коалиция „ЛИДЕР“. На 7 ноември 2014 г. Кралев става министър на младежта и спорта на България на мястото на служебния министър Евгения Раданова.
През януари 2017 г. Красен Кралев направи първата си самостоятелна изложба живопис. Средствата от продадените 50 картини бяха дарени за благотворителни цели на Фондация „Български спорт“.
От ноември 2017 г. Красен Кралев представлява Европейския съюз като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Калин Вельов - министър на културата

Роден е на 18 юни 1973 г. в София. На 10 години става барабанист на детската група „Пим-Пам“ с ръководител Борис Карадимчев. През 1988 г. е приет в Музикалното училище „Любомир Пипков“. Калин Вельов е първият барабанист на популярната джаз фюжън група Акага, където свири от формирането на групата през 1991 до 1998 г. Акага е студийна група към БНТ и участва във всички престижни музикални фестивали в страната. Участват и два пъти в един от най-престижните джаз фестивали в света – този в Монтрьо. От 1992 до 1994 г. свири в група „Медикус“, а след това и с Дони и Момчил. В периода 1998 – 1999 г. Вельов е част от „Ку-Ку бенд“. Съпровожда на Лили Иванова на концертите ѝ в Москва през 1998 г.
През август 1999 г. заминава за Холандия, където учи в латино отдела на Консерваторията в Ротердам. Паралелно участва в групата „Project 2000“, а две от песните им са пуснати по холандската версия на MTV. Групата осъществява много турнета и концерти в Централна Европа. Освен това Вельов работи с множество холандски диджеи, а през 2001 г. стартира съвместен проект с Нина Николина. По време на престоя си в Холандия свири в множество латино, джаз и електро формации. През 2004 г. завършва Консерваторията и се завръща в България.
Заедно с Нина Николина записват албум, като песните в него са изцяло композирани и аранжирани от Вельов. През 2007 г. основава група „Тумбаито“, които свирят латино и салса. През 2011 г. издава самостоятелния си албум „Две лица“.
През 2020 г. музикантът става депутат от партия ГЕРБ.

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите

Ивелина Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. Завършва ГПАЕ „Гео Милев“ в града през 1988 г. През 1993 завършва магистратура по английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има допълнителна специализация от Института за управление на проекти в Карлсберг, Швеция от 1999 г., както и следдипломна квалификация от УНСС.
Стажува през 1992 г. в „Консорциум Прагма“. От 1992 до 1994 г. работи като асистент по проекта „Дивелъпмънт Алтърнативс Инкорпорейтед“. През 1995–97 г. работи в „Ериксон Телекъмюникейшънс България“ ЕООД като маркетингова сътрудничка. От 1997 до 2003 г. е регионален мениджър за Югоизточна България и акаунт мениджър за продажба на услуги в „Ериксон Телекъмюникейшънс България“ ЕООД, Бургас. След това, до 2007 г. е директор на звеното за управление на проекти във ВиК ЕАД Бургас, след което е мениджър в Европейски информационен център в Бургас.
От 2009 г. заема заместник-кметския пост по евроинтеграция и екология в община Бургас. От 2009 до 2013 г. Василева е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.
Избрана е за народна представителка в 42-рото Народно събрание от ПП ГЕРБ 30,54% от избирателен район Бургас–2. Василева членува в парламентарната група на ПП ГЕРБ от 21 май 2013 до 5 август 2014 г. Участва в Комисията по околната среда и водите и в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове от 11 септември 2013 до 5 август 2014 г. Председателства групата за приятелство България – Естония от 17 октомври 2013 до 5 август 2014 г. и членува в групите за приятелство на България с Нидерландия, Норвегия, Чехия, Швеция, Швейцария и Финландия в същия период. Участва в пет законопроекта, от които Законопроект за допълнение на Закона за защитените територии не е внесен за гласуване, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Законопроект за изменение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове са приети, а Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Законопроект за ограничаване изменението на климата са отхвърлени.
Министър на околната среда и водите във второто правителство на Бойко Борисов.

Росен Желязков - министър на транспорта

Роден е на 5 април 1968 г. в София. Завършва магистратура по право в Софийския университет. През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район „Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.
От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право.
Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична общинa. В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.
От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.
Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.
От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.
Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.
Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.
От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.
С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи

Роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършва Техническия университет в София. През 1996 г. влиза в редиците на МВР като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ в София. След това работи в сектор „Наркотици“ на СДВР. Бил е началник на група в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ, както и началник на сектор „Наркотици“ на СДВР. По-късно е заместник началник на отдел „Криминална полиция“ на СДВР. От септември 2009 г. е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. След това отново се връща на същата позиция. От 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30 000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британския щам (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30 000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британския щам (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това