ГОРЕЩО В ПИК: Задкулисието с нов провал в опитите за отстраняване на Гешев

КОМЕНТАРИ

ГОРЕЩО В ПИК: Задкулисието с нов провал в опитите за отстраняване на Гешев

97284
на 25.10.2022
ГОРЕЩО В ПИК: Задкулисието с нов провал в опитите за отстраняване на Гешев
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Венецианската комисия обяви, че законодателните напъни за отстраняването на главния прокурор противоречат на Конституцията

препоръчано

За пореден път официален представител на българската държава, обслужва лобистки и задкулисни интереси. В края на миналата седмица – 20 и 21 октомври, на проведено заседание на Венецианската комисия, както е известна Комисията за демокрация чрез право на Съвета на Европа, българският делегат – Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието в последните две правителства, активно е лобирал за ограничаване независимостта на прокуратурата, отстраняването на главния прокурор и политическото овладяване на Висшия съдебен съвет – кадровият орган на съдебната власт.

Скандалното в конкретната ситуация е, че Емил Дечев е съдия, член на ръководството на силно политизирания и компрометиран Съюз на съдиите в България, известен още като политическото крило на „Да, България“ в правосъдната система. Дечев стана заместник-министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков и благодарение на силен задкулисен натиск остана такъв и в служебното правителство, където напълно ясно стана, че Министерство на правосъдието е продължило да се контролира от олигархичния кръг „Капитал“.

 

През последните три години Дечев е сред най-активните представители на ССБ във войната на политизираните и свързани именно с кръга „Капитал“ съдии, основно от софийските съдилища, които те водят срещу колегите си от държавното обвинение. В политическо интервю, още докато беше действащ съдия, Емил Дечев атакува персонално и обвинител №1 Иван Гешев, след като преди това ССБ се бе заело с трупането на компромати срещу главния прокурор. Въпросните „опорни точки“ бяха употребени в провалилото се искане за отстраняването на главния прокурор пред ВСС, стартирано от служебните министри на правосъдието Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и приключило с фиаско при бившата секретарка на Христо Иванов – Надежда Йорданова.

Провалът на искането стана причина през пролетта адвокатски кантори, свързани с „Демократична България“, да изготвят лобистки поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с механизма за разследване на обвинител №1. Същите бяха формално прокарани през Министерство на правосъдието, а в края на проваления си мандат – Надежда Йорданова ги изпрати на Венецианската комисия за становище. Скандална подробност е, че докато е била министър, Йорданова е сключила споразумение с представители на институцията, с което страната е поела ангажимент за финансирането й.

 

В понеделник от Венецианската комисия обявиха своето професионално становище по питането и се оказва, че лобистките напъни на задкулисния кръг „Капитал“ за „отстрел“ на главния прокурор, а оттам и отварянето на пътя към тоталното овладяване на съдебната власт от мастити адвокатски кръгове. Въпреки опитите за натиск дори върху европейските експерти от българския естаблишмънт, оказва се, че Венецианската комисия ясно заявява, че представяния проект за промяна на НПК, свързан с разследване на главния прокурор, противоречи на българската Конституция и практиката на Конституционния съд. „Отчита се, че при обсъждането на подобни изменения българският законодател ще се изправи пред трудността да намери равновесие между две задачи - да приведе българското право в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, тълкувана от Европейски съд по правата на човека, както и да спазва ограниченията по българската Конституция, както е тълкувана от Конституционния съд“, пише в документа.

Становището на Комисията за демокрация чрез право отново показва, че всички опити – скрити и явни, дирижирани основно от Христо Иванов, за отстраняването на главния прокурор, всъщност са противоконституционни, поне според действащите разпоредби. Позицията на Венецианската комисия е жълт картон и за двамата последни министри на правосъдието – Надежда Йорданова и Крум Зарков, които не спряха да твърдят, че представените промени в НПК са достатъчни, за да изпълни България препоръките на европейските институции, свързани с реформирането на правосъдието. Венецианската комисия е на мнение, че целта за подобряване на отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промяна на правилата за наказателно разследване. За постигането на тази цел може да бъде необходим по-цялостен подход, нещо, което отдавна авторитетни български юристи, чието мнение се анатемосва от адвокатите на олигарсите от "Капитал".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК