ГОРЕЩО В ПИК! Как министър "Бях точен с парите" подражава на Бойко Рашков

КОМЕНТАРИ

ГОРЕЩО В ПИК! Как министър "Бях точен с парите" подражава на Бойко Рашков

70629
на 08.03.2023
ГОРЕЩО В ПИК! Как министър Бях точен с парите подражава на Бойко Рашков
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

МВР се върна към „добрата стара“ традиция, позната ни от времената на един уж вече позабравен вътрешен министър на България – Бойко Рашков. Показни полицейски акции по телевизията за личен ПР, докато прокуратурата е в неведение.

препоръчано

Тази сутрин медиите гръмнаха с „голямата“ новина, че МВР провежда „мащабна специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове“ във Варненска област. Това е работата на МВР, особено по време на предизборна кампания. Освен това обаче е работа на МВР да уведомява прокуратурата за подобни свои действия и то не по желание, а по закон. В случая служителите на министерството не са направили това, стана ясно от съобщение на самата прокуратура във Варна.

„Прокуратурите в Апелативен регион - Варна са в готовност незабавно при докладване на данни за извършено престъпление от какъвто и да е характер да действат съобразно правомощията си – да образуват досъдебно производство, да ръководят и определят последващите действия във връзка с доказването и документирането на престъпната дейност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица“, пишат от държавното обвинение.

Прокурорите напомнят и още нещо важно - че близо две години няма подписано споразумение между МВР и прокуратурата за създаването на съвместен щаб за противодействие на престъпления, извършени срещу изборните права на гражданите, каквато практика има установена в годините, а и според закон. Тази тенденция по буквален бойкот на взаимодействието между институциите бе въведена от небезизвестния бивш вътрешен министър Бойко Рашков, който още с встъпването си в длъжност поведе пуническа война срещу държавните обвинители. В стремежа си да угоди на политическите си благодетели, които го инсталираха на поста, Рашков доведе комуникацията между МВР и прокуратурата до краен разлом. Нещо повече – погази и напълно игнорира записаното в закона и в Конституцията задължение на двете институции да работят съвместно за пресичане на изборните измами.

Настоящият министър Иван Демерджиев изглежда също е тръгнал по стъпките на предшественика си, като също дотук отказва да подпише съвместна заповед с ПРБ и ДАНС за общи действия срещу купения вот, както повелява законът.

Затова и новините за акции като тази във варненско са просто опит за кризисен ПР – бозав сериал, който вече сме гледали. Предизборни димки, които няма да доведат до кой знае какъв резултат, още повече след като МВР целенасочено държи настрана прокуратурата от работата си. Най-много на финала да се окаже, че полицаите вместо купувачи на гласове, са конфискували домашната ракия на някой пенсионер. За истинска борба с купения вот и грандиозните схеми за изборни измами и дума не може да става, тъй като и за малките деца е ясно, че без прокуратурата, която е законният представител на съдебната власт, призван да контролира подобни акции, усилията на служителите на МВР ще си останат само цветни кадри по телевизията.

Всичко това, включително и опитите на Демерджиев да подражава на Бойко Рашков, не е в интерес на гражданите. Не е в интерес на системата, на изборния процес, няма да спре и изборните измами. Просто ще задълбочи проблема и ще доведе до нова криза в отношенията между най-важните правоохранителни органи в държавата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът от Галъп Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако... САМО В ПИК TV! Социологът от "Галъп" Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако...
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК