ГОРЕЩО В ПИК: Нов скандал с дипломите на Кирил Петков - академично признато ли е образованието на министъра на Радев с двойно гражданство

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК: Нов скандал с дипломите на Кирил Петков - академично признато ли е образованието на министъра на Радев с двойно гражданство

282115
на 01.09.2021
ГОРЕЩО В ПИК: Нов скандал с дипломите на Кирил Петков - академично признато ли е образованието на министъра на Радев с двойно гражданство
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Дипломите на Кирил Петков дали са признати ли са от НАЦИД и имат ли академично признаване от националния център дипломите на служебния министър на икономиката Кирил Петков, питат от Граждански форум "Свободна журналистика".

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Kирил Петков завършва финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, има и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, е отбелязано в качената на сайта на министерство на икономиката официална биография на служебния министър. Там обаче липсва важната информация дали въпросните дипломи на министър Петков са преминали успешно и процедурата за академично признаване от Националния център за информация и документация (НАЦИД), изтъкват от Форум "Свободна журналистика".

Ако сте следвали в чужбина и решите да кандидатствате за заемане дори и на длъжността “младши експерт“ в държавната администрация в България, задължително трябва да представите пред съответните звена “Човешки ресурси“ и официално писмено потвърждение от НАЦИД, че притежаваната от вас диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен “бакалавър” или “магистър” е автентична и е академично призната у нас, напомнят от гражданския форум.

Академичното признаване е официално писмено потвърждение на стойността на дипломата за висше образование или на друг аналогичен документ, издаден от образователна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на светското висше образование на съответната държава. Признаването е в помощ на завършилите висшето си образование в чужбина и желаещи да продължат образованието си или да работят в България, като то се извършва според Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, допълват от неправителствената организация.

Гражданите, желаещи признаване на висше образование, придобито в чуждестранни висши училища, представят във фронтофиса на НАЦИД на булевард "Д-р Г.М. Димитров” 52А в София оригинал и копие на дипломата за висше образование или на друг аналогичен документ, издаден от образователна институция, призната от компетентен държавен орган за част от системата на светското висше образование на съответната държава. Дипломата и дипломното приложение към нея трябва да бъдат придружени и с превод на български език от т.нар. “заклет преводач”, като нормативният период за обработка на документите и вземане на решение е до два месеца, считано от датата на представяне в НАЦИД на всички необходими документи.

В случаите, когато има неясни обстоятелства, се изисква допълнителна информация или документи от заявителя, а ако е необходимо, се изпраща и искане за допълнителна информация до висшето училище, издало дипломата за висше образование или до компетентните органи на държавата, в която е придобито висшето образование. В НАЦИД се извършва проверка на автентичността на документите, както и проверка на академичния статут на висшето училище, издало дипломата и на завършената програма за висше образование, припомнят от "Свободна журналистика".

В случай, че някоя от предходните проверки и проучвания са приключили с отрицателен отговор, процедурата не продължава, за което се изготвя писмен отговор до заявителя. Оценяване на съответствието на данните от представената диплома и дипломно приложение с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България всъщност е същинското академично признаване и то се осъществява за дипломите, при които всички предходни проверки и проучвания са приключили положително, подчертават от гражданския форум.

В рамките на нормативно определените срокове експертите в НАЦИД могат да вземат решение за признаване на образователно-квалификационната степен на висшето образование, посочена в дипломата, но също така могат и да откажат тя да бъде призната у нас, а могат и да издадат решение за прекратяване на процедурата.

“С оглед на гореизложеното, очакваме г-н Кирил Петков още в близките дни да внесе яснота по въпроса дали неговите дипломи имат официално академично признаване от НАЦИД“, заявяват от Граждански форум "Свободна журналистика".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Лют дебат в парламента за Ф-16. Подписали ли са робите, за да ги защитават господарите от САЩ Лют дебат в парламента за Ф-16. Подписали ли са робите, за да ги защитават господарите от САЩ
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК