ГОРЕЩО В ПИК! Ще хвърли ли оставка Крум Зарков

КОМЕНТАРИ

ГОРЕЩО В ПИК! Ще хвърли ли оставка Крум Зарков

169967
на 26.04.2023
ГОРЕЩО В ПИК! Ще хвърли ли оставка Крум Зарков

Последвайте ни в Google News Showcase

Поредната издънка на служебния правосъден министър показва пълната му несъстоятелност във войната му срещу Гешев 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Настаненият служебно като министър на правосъдието Крум Зарков за трети път изпада в безтегловност. До степен, че човек да се чуди – какво право учат в Сорбоната. За незапознатите – внукът на един от генералите от бившата Държавна сигурност Леонид Кацамунски е завършил право във Франция.

В рамките на едно питане, провокирано по искане на служебния министър Крум Зарков, Конституционният съд буквално показва на обществото нивото на компетентност на правосъдния министър. Всичко започна миналия август, когато тъкмо встъпил в длъжност, Зарков започна да атакува прокуратурата, като манипулативно внушаваше в серия интервюта, че държавното обвинение имало свръх правомощия и не можело да изисква служебни проверки на държавни органи, на местна и централна власт, по линия на т.нар. „надзор за законност“. За илюстрация и евтина манипулация Зарков и пригласящите му медии, свързани с либерални олигарси, внушаваха, че правосъдният министър иска да отнеме правото на Гешев да разпорежда проверка за качеството на сладоледа. 

Разбира се, за всеки юрист е ясно, че надзорът за законност е правен инструмент, който държавното обвинение има, за да гарантира защитата на интереса на гражданите както за натиск от страна на администрацията, така и за нейното бездействие.

В рамките на два месеца, Зарков наистина изпълни заръката си, която всъщност е старо желание на определени адвокатски кръгове. „Надзорът за законност“ бе пратен в КС, при това с решение на цялото служебно правителство. Непосредствено след това конституционните съдии унижиха Зарков за първи път по този въпрос. Конституционният съд отказа изобщо да дискутира правото на обвинител №1 да упражнява надзор за законност.

Днес за втори път – с 8 от 10 гласа – КС установява, че Върховна административна прокуратура има пълното право да възлага извършването на различни ревизии, проверки, инспекции на конкретни държавни органи, което в повечето случаи засяга опазване на околната среда, безопасността на пътя, въобще въпроси, които пряко касаят живота, здравето и интересите на хората. Да, КС ясно казва – правилно прокуратурата има такива правомощия. Извън законовата норма този акт е важен по една проста причина – често централна и местни власти бездействат или поне не вършат нужното, за да защитят обществения интерес, докато не се намеси прокуратурата. Такъв случаи имаше само преди месец в пловдивския квартал Столипиново, където едва след намесата на прокуратурата, се стигна до почистване на незаконни сметища. 

Въпросът е изяснен. КС бетонира правото на прокуратурата да „подсеща“ чиновниците да си вършат работата. Но това се отнася до правната страна на казуса. А в него има и политическа. Когато си станал министър, но не избран от парламент, а назначен служебно, и когато една от първите ти работи е тази да прокараш нечия лобистка акция, която да атакува обвинител №1 и въобще прокуратурата, но си претърпял звучен провал, най-логичното е да напуснеш, като поемеш отговорност. Защото или си бил пълен некадърник, като си сътворил подобно питане до КС, или си го направил с абсолютна користна цел. В това начинание Зарков въвлича и цялото служебно правителство, което още по-голяма основание да поеме политическа отговорност. 

И да, няма грешка, защото Зарков за трети път изпада в безтегловност. Колкото и пропагандата да се опитва да изкриви фактите, те са безспорни. Не само КС, но и международен орган като Венецианската комисия веднъж вече унижи този служебен министър. Каза му, че лобисткото законодателство, с което иска да елиминира Гешев, не става, защото е противоконституционно. Казват му го много юристи и в България, включително и съдии. Но Зарков има комунистическо потекло, той от право може да не разбира, но за сметка на това е инатлив. Нека прокара закона си „АнтиГешев“, тогава по трудния начин ще разбере, че да твориш закони, които са противоконституционни, не те прави политик, още по-малко министър, който ще бъде запомне единствено с некадърността и задкулисните зависимости.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 61
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК