ГОРЕЩО В ПИК: "Барометър" с нови данни - ГЕРБ печели срещу БСП с 20,1%, червените събират едва 12,5%. Слави, Мая и ДеБъ аут (ГРАФИКИ)

Политика

ГОРЕЩО В ПИК: "Барометър" с нови данни - ГЕРБ печели срещу БСП с 20,1%, червените събират едва 12,5%. Слави, Мая и ДеБъ аут (ГРАФИКИ)

330458
на 30.11.2020
ГОРЕЩО В ПИК: Барометър с нови данни - ГЕРБ печели срещу БСП с 20,1%, червените събират едва 12,5%. Слави, Мая и ДеБъ аут (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

ГЕРБ повежда със сериозна преднина пред БСП в разгара на коронакризата и сигурните мерки, с които правителството осигурява стабилност в държавата и помощ за хората. Ако изборите бях днес, пратията на премиера Бойко Борисов щеше да събере 20,1% от гласовете, а на Корнелия Нинова - едва 12,5 на сто. Това сочи най-новото проучване на "Барометър".

препоръчано

В усложнената епидемична обстановка мненията на респондентите към присъствието на учениците в училище е поляризирано, а преобладаващата част от анкетираните се страхуват от ваксиниране. Активната политика на ВМРО при ветото срещу Република Северна Македония затвърждава позициите им и превръща Патриотите в основен опонент на ДПС за трета политическа сила, сочи още анализът на агенцията. ДПС събират 7,9% от гласовете, а патриотите - 7,6%.

"Барометър" отчита, че в края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%). БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели. Не им помага и яростната им съпротива срещу дистанционната работа на депутатите и гласуването на закони от парламента по електронен път при условие, че многократно са заявявали подкрепата си за електронно гласуване при провеждане на избори. ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат.

Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО. Освен традиционно твърдото си избирателно ядро Патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15% или около 600 000 избиратели. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове, но това не им стига да влязат в парламента.

30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят.

При все по-усложнената пандемична обстановка и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата. Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.


След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, запитахме нашите респонденти доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха. Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.
Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап.


Характеристики
Период на провеждане на изследването: 24-29.11.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 847 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 309
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това