ГОРЕЩО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов посрещна първите ваксини на "Модерна" - ще тестват всички учители за антитела (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов посрещна първите ваксини на "Модерна" - ще тестват всички учители за антитела (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

318530
на 13.01.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов посрещна първите ваксини на Модерна - ще тестват всички учители за антитела (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър Костадин Ангелов, шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и шефът на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов посрещнаха първата пратка от 2500 дози ваксините срещу коронавирус на "Модерна". Припомняме, че ваксината бе одобрена от здравните власти на ЕС в началото на тази година.

препоръчано

Пратката с ваксини на "Модерна" пристигна в сградата на Центъра по заразни и паразитни болести. Пред сградата има и засилено полицейско присъствие.

Минути след 14.00 часа първите дози от ваксината "Модерна" пристигнаха със специализиран бус. 

Ваксините бяха разтоварени от двама служители и внесени в Центъра по национални и паразитни болести, а оттам пренесени в склада на държавното дружество "Бул Био".

"Току-що получихме първата доставка на втората доза ваксина. В момента се съхранява във фризер, който държи температура от минус 20 градуса и от утре започваме логистиката и имунизацията с тази ваксина", коментира здравният министър Костадин Ангелов. 

Той поясни, че тези 2400 дози, които са пристигнали днес, ще бъдат разпределени само в РЗИ-София, а другата седмица, когато ще дойде втората доставка с 4000 дози, ще бъдат разпределени и в страната.

"Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще има ваксини за всеки един гражданин, каза още здравният министър, като поясни, че се очаква регистрация и на ваксината на "АстраЗенека", от която очакваме 4,5 млн. ваксини", добави Ангелов.

"До края на тази седмица очакваме първа фаза по ваксинирането да приключи. Имаме готовност за започване на втора фаза и ваксиниране на възрастните хора в домовете и учителите", разкри той.

По думите му работещите в заведения за стари хора, които искат да се ваксинират, са около 3000 души. 

"Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари", разкри министърът на здравеопазването.

"Изразходвани са около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 от ваксината на "Пфайзър", така че ще има достатъчно ваксини за всички. Ние не сме оползотворили пълната възможност от ваксиниране. Имаше ден, в който стигнахме 4000 ваксинирани на ден. Ако вървим с това темпо, нещата изглеждат много добре", добави Костадин Ангелов.

Според него само личните лекари ще могат да правят 45 000 ваксини дневно.  "Обнадежден съм с темповете, с които вървим", каза още той.

"Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано в началото на месец февруари. Това, което ще бъде променено, ще бъде практиката на учениците в средното и във висшето образование. Тези практики, които не могат да се осъществят онлайн, ще бъдат в присъствена среда", разкри министърът.

По думите му има готовност да бъдат ваксинирани участниците в изборния процес, който ще придвижват подвижните урни на изборите.

"В България има хора, които вероятно са положителни и не са част от официалната статистика. Затова от 25 януари сме решили да започнем масово тестване на всички учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и да видим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение", добави Костадин Ангелов.

"За да бъде изпълнен с конкретика и факти протоколът, който ще представим, той трябва да бъде изготвен максимално близо до датата на изборите. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ще представим месец-месец и половина по-рано този медицински протокол. Дотогава разработваме основните медицински характеристики в този протокол, които са част от противоепидемичните мерки", уточни той.

Според здравния министър има ясна организация по ваксинирането и ако някой не се яви за ваксина, то има достатъчно резерви, които да бъдат ваксинирани. Поводът за неговия коментар беше ваксинирането на общински съветници в болницата в Сандански.

Министърът заключи, че когато станат ясни резултатите от масовото тестване на учителите, тогава ще се реши в каква степен да се пристъпи в присъствена форма на обучение.

Сподели:
Бомба x
Напитка от този чуден плод удължава живота и гони рака Напитка от този чуден плод удължава живота и гони рака
ПИК TV x
ПРОБИВ: Турция разработи убиец на COVID-19 - ликвидира коронавируса само за минута ПРОБИВ: Турция разработи "убиец" на COVID-19 - ликвидира коронавируса само за минута
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това